Wybierając akcesoria do kuchni, należy w pierwszej kolejności kierować się własnymi potrzebami i zastanowić się, jakie czynności najczęściej wykonuje się w kuchni. Warto też zwrócić uwagę na jakość i estetykę wykonania, tak aby wyposażenie kuchni było nie tylko praktyczne, ale posłużyło nam przez długi czas, a dodatki do kuchni współgrały wizualnie z pozostałymi elementami jej wystroju.
Przybory i akcesoria kuchenne, które powinny znaleźć się w każdej kuchni
Żadna kuchnia nie obędzie się bez odpowiednio dobranych noży. To właśnie one są jednymi z akcesoriów, w które warto zainwestować. Powinny być dobrze wyważone, a także wykonane z wytrzymałych materiałów, odpornych na działanie wilgoci. Wówczas jest duża szansa, że będą nam służyły przez długie lata. Nasuwa się jednak pytanie – czy trzeba kupować każdy rodzaj noża? Podejmując decyzję, dobrze jest wcześniej zastanowić się, jakie prace związane z ich wykorzystaniem są najczęściej wykonywane w kuchni. Zazwyczaj zaleca się wybór jednego większego np. „szefa kuchni”, a także 2‒3 nieco mniejszych, które mogą służyć do obierania czy filetowania.
Dobierając artykuły kuchenne do domu, dobrze jest zwrócić uwagę na nowoczesne akcesoria do kuchni, które wykonane są w całości lub w części z silikonu. Jest to materiał odporny na wysokie i niskie temperatury. Jego zaletą jest także łatwość czyszczenia (jedzenie do niego nie przywiera). Warto zatem stworzyć swój zestaw silikonowych akcesoriów kuchennych, na który mogą składać się: szczypce kuchenne, łopatka, chochelka, łyżka cedzakowa oraz tłuczek do mięsa.
Przy urządzaniu kuchni często pojawiają się pytania związane z tym, jak ułatwić sobie utrzymanie porządku w tym pomieszczeniu. Pomocne mogą okazać się różnego rodzaju pojemniki do kuchni. Warto postarać się przede wszystkim o pojemniki na produkty sypkie (np. kasze i makarony). Chcąc zachować wysoką estetykę wnętrza, można też wybrać eleganckie, szklane pojemniki do przechowywania oliwy czy octu.
Co warto wybrać z oferty małego AGD?
Na wyposażenie kuchni składa się również małe AGD. Oferta producentów jest bardzo szeroka, dlatego warto dobrze przemyśleć zakupy i wybrać takie produkty, z których faktycznie będziemy korzystać. Jednym z „must have” tego rodzaju przyborów kuchennych jest blender ręczny. Jest on przydatny szczególnie dla osób, które często przygotowują zupy kremy, sosy i dressingi. Blender z dodatkową końcówką umożliwi ubicie piany z białek czy wymieszanie składników ciasta (np. do naleśników), a blender z pojemnikiem ułatwi posiekanie ziół i pomoże przygotować pyszne masło orzechowe.
Jeżeli w naszej kuchni królują śniadania na ciepło, warto zainwestować w opiekacz lub toster, które pozwolą na szybkie przygotowanie pysznych gorących kanapek z serem, szynką, dżemem lub masłem orzechowym, które chętnie zjedzą zarówno dorośli, jak i dzieci. Innym sprzętem, w który warto zainwestować, jest wyciskarka do soków. Wolnoobrotowa wyciskarka pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych warzyw i owoców, a dodatkowo wyciska z nich więcej soku niż klasyczna sokowirówka. Dobrej klasy urządzenie pozwala na wyciskanie soku nawet z warzyw liściastych i ziół, dzięki czemu możliwe jest komponowanie wielu smaków soków, w zależności od potrzeb i upodobań smakowych rodziny.