Co warto wiedzieć o płytach?

24-07-2018

Żadnego pomieszczenia nie nazwiemy kuchnią, jeśli nie będziemy mogli w nim gotować. A co jest niezbędne do przyrządzania potraw? Oczywiście płyta grzewcza! Odpowiednio dobrana kuchenka (gazowa czy elektryczna) sprawi, że przygotowywanie posiłków będzie nie tylko przyjemne i efektywne, ale też oszczędne i bezpieczne. Sprawdź, jakie są rodzaje płyt grzejnych i jak wybrać płytę elektryczną, indukcyjną, ceramiczną czy gazową.

Co warto wiedzieć o płytach?

Wybór płyty kuchennej na lata 

Gotowanie od dawien dawna to nie tylko sposób na przygotowywanie potraw, ale także doskonała okazja do spędzania czasu w gronie bliskich. Od kilku lat można zaobserwować trend na spotkania towarzyskie, których główną atrakcją jest wspólne przygotowywanie tacos, rolowanie sushi, grillowanie burgerów czy komponowanie kanapek. Z roku na rok rośnie też zainteresowanie zdrową kuchnią, eksperymentowanie z egzotycznymi produktami czy poszerzanie kulinarnych horyzontów. Nic nie wskazuje na to, aby ta tendencja miała się zatrzymać i właśnie dlatego niezwykle ważny jest wybór odpowiedniego sprzętu kuchennego. 

Decydując się na płytę grzewczą, pamiętaj, że prawdopodobnie będzie to wybór na długie lata. W związku z tym dokładnie przemyśl swoje wymagania, preferencje kulinarne, styl życia, a także przeanalizuj możliwości techniczne, jakie daje Twoja kuchnia. Aby ułatwić Ci wybór, przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych informacji o płytach grzejnych ceramicznych, elektrycznych, indukcyjnych i płytach gazowych. 

Największe zalety płyt grzewczych ceramicznych do zabudowy: 

  • Cztery do pięciu pól grzejnych w różnych rozmiarach – dzięki nim możesz używać dużych garnków czy patelni i nie obawiać się o przekroczenie granicy pól grzejnych. Dania gotują się równomiernie, a Ty możesz cieszyć się optymalnymi rezultatami. 
  • Pole Brytfanna – pozwala gotować i piec w dużych naczyniach o nietypowych kształtach. 
  • Równomierna regulacja z funkcją Slide– żegnamy się z regulacją skokową, czyli za pomocą pokręteł i wchodzimy w nowy etap – sensorów dotyku. Wystarczy jeden płynny ruch ręki wzdłuż pasa czujników, by uregulować moc pól grzejnych. „Suwak” znajduje się w przedniej części płyty grzewczej, a jego obsługa jest łatwa i szybka.  
  • System automatycznego zagotowania – czyli wyjątkowa oszczędność czasu, a jednocześnie gwarancja, że potrawa się nie przypali. Jak to działa? Nie musisz czuwać przy naczyniu – danie zagotuje się błyskawicznie, ale potem przejdzie na tryb podtrzymywania temperatury (lub wolnego gotowania). 
  • Timer – możesz ustawić czas gotowania, inny dla każdego pola, i zająć się swoimi sprawami. Do płyty przywoła Cię sygnał dźwiękowy.  
  • Blokada rodzicielska – zabezpiecz swoją kuchenkę ceramiczną przed niepożądanym użyciem lub zmiana ustawień w trakcie gotowania. 
  • Czujnik ciepła – kontrolna na płycie ceramicznej świeci się, dopóki płyta jest rozgrzana (nawet po wyłączeniu pól grzewczych). 

Jeśli zastanawiasz się, jaką płytę elektryczną wybrać, rozważ zakup kuchenki ceramicznej do zabudowy. 

Płyta indukcyjna – zalety  

Płyty indukcyjne do zabudowy to bez wątpienia kuchenny hit. Są wygodne w użytkowaniu, bezpieczne, pozwalają osiągnąć optymalne rezultaty gotowania, a dzięki innowacyjnym funkcjom – zaoszczędzić energię elektryczną. Obsługa indukcyjnej płyty grzewczej jest niezwykle prosta oraz intuicyjna – urządzenie po prostu z Tobą współpracuje. 

Dlaczego płyta indukcyjna to świetne rozwiązanie do Twojej kuchni? Oto kilka największych zalet i przydatnych funkcji płyt indukcyjnych: 

  • Chłodna powierzchnia płyty indukcyjnej – płyta pozostaje chłodna nawet w trakcie gotowania. Podczas pracy nagrzewają przede wszystkim naczynia, chyba że gotujesz bardzo, bardzo długo. Dzięki temu użytkowanie płyty jest bezpieczne i nie ma ryzyka poparzenia się. Poza tym chłodną powierzchnię płyty możesz wykorzystywać jako przedłużenie blatu kuchennego. 
  • Programy gotowania – możesz wybrać program np. do gotowania wybranych produktów (takich jak ryż lub makaron) czy podgrzewania potraw. Funkcję doceni każdy kucharz, który ponad wszystko ceni wygodę. 

(Dla przypomnienia: temperatura 42°C jest idealna do topienia masła i czekolady, 70 °C do podgrzewania zup i sosów, a 94 °C świetnie nadaje się do gotowania makaronu i ryżu.) 

  • Hob&Go – czyli „postaw i gotuj”. Możesz postawić garnek czy patelnię w dowolnym miejscu na płycie indukcyjnej, a urządzenie samo aktywuje odpowiednie pole. Nie musisz lokalizować precyzyjnie naczyń na polach do gotowania. 
  • AutoBridge – funkcja ta umożliwia łączenie pól grzejnych w jedno duże pole. Dzięki temu gotowanie w naczyniach o niestandardowych rozmiarach (np. w brytfannach) jest możliwe. Ponadto, jeśli ustawisz takie naczynie na swojej płycie indukcyjnej, jego kształt zostanie automatycznie wykryty, a pola same się połączą.  
  • ActionLed – nie musisz zgadywać, które pole grzejne jest włączone. Podświetlają je specjalne ledy. Pomijając funkcjonalność tej funkcji, dodaje ona też kuchni nieco kosmicznej urody. 
  • PowerBooster – dzięki tej funkcji pole grzejne wytwarza maksymalną moc w krótkim czasie, a Ty możesz ugotować danie nawet w cztery minuty! Gotowanie nigdy nie było szybsze. 
  • Osobne sterowanie pól grzejnych – możesz wybrać inne ustawienia dla każdego z pół na płycie indukcyjnej. 
  • Kwadratowe pola grzejne FlexiSpace – wytwarzają większą moc grzania i pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń na płycie grzejnej. 
  • Pauza – koniec z przywiązaniem do kuchenki podczas gotowania! Jeśli chcesz oderwać się od przyrządzania potraw, możesz użyć przycisku Pauza, a potem wrócić do gotowania, zachowując poprzednie ustawienia. 

Czy już wiesz, jaką płytę grzewczą wybrać? Rozważając zakup płyty gazowej, elektrycznej, ceramicznej czy indukcyjnej, weź pod uwagę przede wszystkim swoje upodobania. I pamiętaj, aby myśleć przyszłościowo! Nie pomiń też kwestii estetyki i wybierz ulubiony kolor. Nowoczesne płyty grzejne są dostępne w odcieniach bieli, czerni, grafitu czy industrialnej stali. Dzięki temu bez trudu dobierzesz pozostały sprzęt kuchenny, taki jak okap, lodówka czy zmywarka.