Blachy do piekarnika – jakie kupić?

17-02-2020

Blachy do piekarnika ułatwiają codzienne przyrządzanie posiłków. Dzięki nim bez trudu można przygotować np. pyszne ciasto, aromatyczny chleb, soczyste mięso czy chrupiącą pizzę. Decydując się na zakup dodatkowych blach do pieczenia, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii.

Blachy do piekarnika – jakie kupić?

Bez względu na to, czy piecze się regularnie, czy jedynie od święta, warto zainwestować w dobre blachy do piekarnika. Ten element wyposażenia sprzętu AGD jest niezbędny do kulinarnych eksperymentów. Ważny jest nie tylko jego rozmiar i głębokość, lecz także typ materiału, z jakiego został wykonany.

Blachy do piekarnika dołączone do urządzenia

Standardowe piekarniki mają zazwyczaj przynajmniej jedną blachę. Do sprzętu z linii Q-type i X-type dołączone są niekiedy dwie sztuki, co zwiększa ilość możliwych zastosowań. Wszystkie modele z tych serii mają praktyczne drabinki boczne, co ułatwia szybkie i komfortowe wyjmowanie oraz wkładanie blach do piekarnika. Dodatkowym udogodnieniem mogą być również prowadnice teleskopowe. W urządzeniach, które nie są wyposażone w takie udogodnienie funkcję, wysunięcie rozgrzanej blachy z gorącą potrawą wymaga podtrzymania jej drugą ręką, co grozi nie tylko poparzeniem, lecz także upuszczeniem przygotowanego dania na podłogę. Specjalne prowadnice eliminują to ryzyko, dzięki czemu wyjmowanie posiłków z piekarnika jest wygodne i bezpieczne.

Blacha do piekarnika – rodzaje i zastosowanie

Blachy do piekarnika dołączone do sprzętu AGD są duże, wytrzymałe i solidne. Wsuwają się bezpośrednio do wnętrza urządzenia, można więc wykorzystywać je na wiele sposobów. Możliwe jest pieczenie bezpośrednio na nich, co doskonale sprawdzi się np. podczas przygotowywania pizzy, małych, płaskich ciasteczek, frytek czy kotletów. Głębsze modele pozwalają na upieczenie różnego rodzaju mięs, a więc produktów, które pod wpływem obróbki termicznej puszczają sok. Standardowe blachy do piekarnika nadają się też do tego, by postawić na nich mniejszą formę lub naczynie. Dzięki temu są bardzo uniwersalne i stanowią podstawowe wyposażenie sprzętu.

Można także kupić nieco mniejsze blachy do piekarnika, np. o prostokątnym kształcie. Występują m.in. jako formy do pieczenia i brytfanki. Na rynku dostępne są zarówno modele płytkie, jak i głębokie, dzięki czemu można kupić blachy w pełni dostosowane do własnych potrzeb. Mogą one służyć do pieczenia różnego typu ciast i mięs (w tym pasztetów) oraz do wypiekania chleba.

Blacha do piekarnika – wymiary i materiał wykonania

Zastanawiając się, jakie blachy do piekarnika elektrycznego kupić, warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Jeśli zdecydujemy się na dużą blachę, która ma wsuwać się bezpośrednio do wnętrza urządzenia, najlepiej wybrać model od producenta piekarnika. Istotne są także odpowiednie wymiary – blacha do mini piekarnika będzie miała inną wielkość niż produkt dostosowany do klasycznego sprzętu. W takim przypadku wystarczy jednak dokładnie zmierzyć posiadaną formę, która była dołączona do urządzenia AGD i na podstawie dokonanych pomiarów kupić nową. Jeszcze przed zakupem trzeba jednak określić, do czego najczęściej będzie używana blacha – pomoże to w wyborze jej odpowiedniej głębokości.

Ważne jest także to, z czego wykonano dużą blachę do piekarnika – najlepiej wybrać model emaliowany. Specjalna powłoka nie wchodzi w interakcje z jedzeniem, dzięki czemu przygotowywane na niej potrawy nie mają metalicznego posmaku i aromatu. Emaliowane blachy doskonale przewodzą też ciepło, co pozwala na idealne dopieczenie dań. Jednocześnie bardzo łatwo utrzymać je w czystości.

Jeśli chodzi o mniejsze blachy do piekarnika, czyli popularne formy do pieczenia, również warto postawić na produkty z emaliowanej stali. Ciekawym rozwiązaniem są też modele ceramiczne, teflonowe i te wykonane ze stali węglowej, które odznaczają się wyjątkowo dużą trwałością. Stosunkowo uniwersalna jest szklana blacha do piekarnika – trzeba jednak obchodzić się z nią dość ostrożnie, ponieważ może nie wytrzymać upadku na podłogę.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty