Czy wszystkie warzywa i owoce lubią chłód i powinny trafić do lodówki?
Odpowiedź brzmi: nie. Czasem odruchowo chowamy wszystkie kupione warzywa i owoce do lodówki – wydaje nam się, że w chłodzie będą bezpieczne i dłużej zachowają świeżość. Tymczasem w naszych kuchniach i spiżarniach gości sporo produktów, które lepiej czują się w wyższej temperaturze. Pod wpływem zimna tracą sprężystość i smak, szybko pleśnieją, starzeją się albo zaczynają kiełkować. Żeby więc nie wyrzucać warzyw i owoców, musimy je po prostu posegregować. Sprawdźmy, jak to zrobić!
Blat i lodówka – co gdzie przechowywać?
Poniżej przedstawiamy listę produktów, które powinny powędrować do lodówki, a także takich, które lepiej przechowywać na blacie.
Owoce i warzywa, które powinny być schowane do lodówki to:
- jagody, borówki, maliny, truskawki, poziomki, jeżyny;
- wiśnie, czereśnie;
- śliwki;
- jabłka, gruszki – mogą, choć nie muszą być w lodówce;
- zielone warzywa – sałata i seler naciowy, brokuły, zielone szparagi (ważne – przechowujemy je bez folii, ponieważ potrzebują dostępu powietrza!);
- białe szparagi;
- kalafior;
- marchew, pietruszka, seler;
- kiwi;
- owoce napoczęte, pokrojone – dodatkowo zabezpieczone folią, na przykład awokado;
- awokado i banany możemy włożyć do lodówki, ale tylko wtedy, kiedy chcemy, żeby szybciej dojrzały.
Jak przechowywać żywność w lodówce (zwłaszcza owoce i warzywa)?
Najlepiej wykorzystać do tego pojemnik VitControl Plus (lodówki Amica), który umożliwia regulację przepływu powietrza, a tym samym pomaga utrzymać odpowiedni poziom wilgoci. Wystarczy przesunąć palcem suwak.
Warto wiedzieć! Owoce dłużej zachowują świeżość w suchym otoczeniu, natomiast warzywa (zwłaszcza zielone, takie jak rukola, sałata, szpinak) wolą środowisko bardziej wilgotne.
Inne produkty, które należy schować do lodówki:
- mięso, wędliny, ryby – przechowywane poza lodówką bardzo szybko się psują i mogą stać się przyczyną poważnego zatrucia;
- mrożonki i lody – należy przechowywać w zamrażarce, a rozmrożone trzeba zjeść – nie wolno ich ponownie mrozić;
- jogurty, kefir, mleko, sery – w wyższej temperaturze kwaśnieją, wysychają i pleśnieją;
- masło – przechowywane poza lodówką, może stać się przyczyną perturbacji żołądkowych (choć niektórzy preferują przechowywanie masła poza lodówką, aby zachowało miękkość, zdecydowanie to odradzamy – zwłaszcza wiosną i latem);
- sałatki z dodatkiem majonezu i jajek, w których łatwo namnażają się bakterie;
- większość ciast, zwłaszcza tych z kremem.
Produkty, które NIE POWINNY trafić do lodówki:
- owoce egzotyczne – ananasy, mango, awokado, cytrusy, banany i melony – można je bez przeszkód ułożyć na tacy lub na talerzu;
- cebula i czosnek – w lodówce stają się „gumowe” i pleśnieją;
- ziemniaki i buraki – te pierwsze w lodówce potrafią nawet kiełkować – zdecydowanie lepiej ukryć je w ciemnej, chłodnej, ale suchej szafce;
- pomidory i ogórki – po wyjęciu z folii spokojnie mogą dojrzewać na kuchennym blacie – będą mniej wodniste, a bardziej aromatyczne;
- pieczywo – w lodówce bardzo szybko wysycha
- miód – w lodówce traci płynną konsystencję.
Poza tym do lodówki nie muszą trafić też produkty, takie jak herbata, kawa, makarony, kasze, cukier, sól, sypie przyprawy i suszone zioła, którym wyższa temperatura nie przeszkadza. Warto jednak przechowywać je w zacienionym, chodnym miejscu.
Razem, czy osobno? Jak przechowywać żywność w lodówce lub na blacie?
Niektóre warzywa i owoce nie powinny leżeć w obok siebie, a to dlatego, że prowadzą ze sobą utajoną wojnę. Przyczyną antypatii niektórych produktów jest hormon starzenia się roślin, czyli etylen. Niektóre warzywa i owoce wydzielają go więcej niż inne. Na przykład papryka, banany, jabłka, gruszki, czy pomidory nie powinny leżeć obok warzyw i owoców zielonych, takich jak sałata czy brokuły. Takie sąsiedztwo zielonym warzywom szkodzi – zaczynają szybciej się starzeć, więdnąć i brązowieć.
Należy też zachować ostrożność przy przechowywaniu produktów o silnym zapachu, na przykład wędzonych ryb czy ostrych serów. W końcu nikt nie przepada za masłem, czy ciastem o rybnym aromacie. Intensywnie pachnące produkty najlepiej umieścić w zamykanych pojemnikach (niektóre lodówki Amica są w nie wyposażone).
Warto wiedzieć! Do przechowywania ryb czy mięsa doskonale nadaje specjalny pojemnik FreshZone, który utrzymuje temperaturę nieprzekraczającą 3 stopni Celsjusza.
Na zakończenie
Bez wątpienia inteligentne, nowoczesne lodówki (wolnostojące dwudrzwiowe czy jedno drzwiowe do zabudowy – nie ma to znaczenia) pozwalają na znacznie dłuższe niż kiedyś przechowywanie żywności, utrzymując smak i wartości odżywcze potraw. Trzeba jednak pamiętać, że lodówko-zamrażarki to nie uniwersalne przechowalnie dla wszystkich produktów, a miejsce części żywności jest w szafkach lub na blatach. Owoce i warzywa, które nie lubią chłodu, mogą być znakomitą ozdobą kuchni, czy pokoju. Estetycznie ułożone cytrusy, czy dojrzewające na kuchennym blacie pomidory dodadzą mieszkaniu kolorów i wprowadzą przytulną atmosferę.