Czym charakteryzują się dobre kieliszki?
Zanim wybierzesz konkretny rodzaj kieliszków, sprawdź, na jakie ich cechy zwrócić szczególną uwagę. Oto najważniejsze parametry kieliszków:
- Przezroczystość szkła – im bardziej przejrzyste jest szkło, tym lepiej widać kolor trunku.
- Grubość szkła – cienkie szkło umożliwia ogrzanie wina w dłoniach, by wydobyć z niego pełnię aromatu i smaku. Ważne! Wino należy ogrzewać tylko wtedy, jeśli jego temperatura jest za niska. Nie trzymaj wina za czaszę kieliszka, jeśli ma ono odpowiednią temperaturę.
- Długość nóżki – powinna umożliwiać swobodne trzymanie kieliszka w dłoni bez konieczności chwytania za czaszę.
- Pojemność kieliszków – duża czasza umożliwi mieszanie trunku bez ryzyka wylania go.
Kieliszki do czerwonego wina
Do czerwonego wina wybiera się duże kieliszki z pękatą czaszą – większe i wyższe niż np. kieliszki do białego wina. Najlepiej, jeśli czasza jest szeroka u podstawy i zwęża się ku górze (ma kształt tulipana).
Dzięki szerokiej czaszy większa powierzchnia wina ma kontakt z powietrzem, a co za tym idzie – trunek uwalnia złożone aromaty, a jego smak staje się pełny i delikatny. Zwężające się ku górze szkło umożliwia zachowanie aromatów wewnątrz kieliszka i ich dokładną ocenę.
Najlepiej, jeśli do czerwonego wina typu burgund dobierzesz duże, pękate kieliszki, a do ciężkiego wina typu Bordeaux – smukłe, zwężające się ku górze.
Im starsze wino serwujesz, tym kieliszki powinny być większe i bardziej pękate.
Kieliszki do białego wina
Kieliszki do białego wina są smuklejsze niż kieliszki do wina czerwonego i mają długie nóżki. Dzieje się tak z kilku powodów:
- Białe wino jest delikatniejsze niż czerwone – ma łagodniejszy aromat, który w dużym kieliszku mógłby zaniknąć
- Powierzchnia wina, która spotyka się z powietrzem, nie musi być tak duża, jak w przypadku wina czerwonego.
- Białe wino jest serwowane w niższej temperaturze niż czerwone (najlepiej przechowywać je w chłodziarce na wino) – niewielka czasza zapobiega zbyt szybkiemu ogrzewaniu się trunku.
Kieliszki do białego, delikatnego wina, z aromatami owoców czy kwiatów, powinny mieć stosunkowo wąskie czasze w kształcie tulipana. Czasze kieliszków do win bardziej złożonych powinny być nieco szersze i bardziej wydłużone.
Kieliszki do różowego wina
Wino różowe powinno być przechowywane w chłodziarce do wina i serwowane w niskiej temperaturze. W związku z tym idealny kieliszek do takiego trunku powinien mieć stosunkowo wąską, krótką i zaokrągloną czaszę.
Jeśli serwujesz lekkie wino różowe, postaw na kieliszki z czaszami mniejszymi niż te do wina czerwonego czy nawet białego. Ścianki kieliszka powinny rozchodzić się ku górze.
Kieliszki do aromatycznego, złożonego wina różowego powinny mieć kształt tulipana, być smukłe i zwężać się ku górze.
Kieliszki do szampana i wina musującego
Kieliszek do szampana i wina musującego jest wysoki i wąski, delikatnie rozszerza się u dołu i lekko zwęża na górze. Dzięki temu możliwe jest zachowanie niskiej temperatury trunku. Ponadto „szampanówki” zapobiegają przed przedwczesnym ulatnianiem się bąbelków z napoju.
Najbardziej znane są kieliszki typu flet – na długiej nóżce, wąskie i wysokie, z prostymi ściankami. Drugim rodzajem kieliszków jest tzw. tulipan – ma szerszą czaszę niż flet i zaokrąglone ścianki. Niezbyt popularnym dziś, ale najstarszym rodzajem kieliszków do szampana są tzw. czarki, zwane też pucharkami. Ich czasze są płaskie i szerokie, przez co napój może szybko tracić bąbelki.
Kieliszki do wina deserowego
Wina deserowe (słodkie) mają wyższą niż pozostałe gatunki win zawartość alkoholu. Podaje się je więc w mniejszych ilościach. Z tego powodu kieliszki przeznaczone do serwowania takich trunków są niewielkich rozmiarów – mają krótkie nóżki i mniejsze, zwężające się ku górze czasze, które dodatkowo chronią napój przed ulatnianiem się etanolu i utratą aromatu.
Gdzie przechowywać wino? Chłodziarki do wina dla każdego
Nawet jeśli wybierzesz idealne kieliszki do wina i wypełnisz je odpowiednią ilością trunku (około 1/3 objętości czaszy), na nic się to zda, jeśli wino będzie niedobre w smaku. A na to wpływ ma nie tylko jego jakość. Możesz kupić doskonale wyselekcjonowane wino z najlepszej winnicy, ale jeśli będziesz przechowywać je w nieodpowiedni sposób, może stracić swoje walory.
Gdzie trzymać wino? Nie w lodówce! Przechowywanie wina w lodówce może pogorszyć jego smak i aromat. Oto kilka czynników, które mogą mieć na to wpływ:
- przechowywanie wina z innymi produktami spożywczymi, wśród intensywnych zapachów;
- wahania temperatury wywołane częstym otwieraniem i zamykaniem lodówki, a nawet przestawianiem wina z miejsca na miejsce – zakłócają proces dojrzewania trunku;
- wibracje agregatu;
- pionowe ustawienie butelki (wino powinno być przechowywane w pozycji poziomej lub pod skosem).
Najlepszym rozwiązaniem, które bez problemu możesz wykorzystać we własnym domu, jest przechowywanie wina w chłodziarce na wino.
Chłodziarki do wina zapewniają odpowiednią, stałą temperaturę, wilgotność, przestrzeń oraz prawidłowe ułożenie butelek. Dzięki temu wino może dojrzewać w odpowiedni sposób, a Ty będziesz cieszyć się jego najlepszym smakiem. Takie urządzenie możesz bez trudu wkomponować w wyposażenie nawet niewielkiej kuchni, nie burząc koncepcji wizualnej. Możesz skorzystać z opcji wolnostojącej lub do zabudowy (pod blat).