Dania na sylwestra – pomysły na potrawy dla gości

29-01-2020

Dania na sylwestra stanowią dobre urozmaicenie szampańskiej imprezy. Na ten wyjątkowy wieczór warto przygotować odpowiednie menu, które doda gościom siły i energii do zabawy. Typowe potrawy sylwestrowe to zarówno zimne przystawki, jak i ciepłe posiłki.

Dania na sylwestra – pomysły na potrawy dla gości

31. grudnia to doskonała okazja do urządzenia domówki. Zapraszając do siebie rodzinę i znajomych, warto przyjąć ich w należyty sposób i zaserwować im smaczne potrawy na sylwestra. W zorganizowaniu prawdziwej uczty pomoże duże i małe AGD.

Jakie dania na sylwestra przygotować? Przystawki na zimno

Szybkie dania na sylwestra to przede wszystkim zimne przekąski. Zamiast serwować gościom chipsy czy słone paluszki, warto poświęcić chwilę na własnoręczne przygotowanie przystawek. Proste dania na sylwestra, z których wykonaniem poradzi sobie każdy, to np. tzw. koreczki. Aby je zrobić, wystarczy pokroić wybrane składniki i nałożyć je warstwami na wykałaczki. Klasyczne sylwestrowe koreczki robi się z:

  • sera żółtego, kabanosa i ogórka konserwowego,
  • pomidorków koktajlowych, mozzarelli i świeżej bazylii,
  • sera camembert i fig,
  • salami, szynki, papryki i sera żółtego.

Podobne szybkie dania na sylwestra w domu to różnego typu roladki. Do przygotowania porcji dla 6 osób potrzebne są:

  • 4 placki tortilli,
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 150 g śmietankowego serka,
  • 2 świeże ogórki,
  • garść szpinaku,
  • czarne oliwki bez pestek.

Przygotowanie:

  1. Rozłóż tortille i posmaruj je serkiem.
  2. Na każdym placku połóż plasterki łososia, pokrojonego ogórka, kilka liści szpinaku oraz oliwki.
  3. Zwiń tortille w ciasne rulony i włóż do lodówki. Przed samym podaniem pokrój roladki na plastry o grubości 2 cm.

Tego typu przepisy na dania na sylwestra można łatwo modyfikować. Aby zrobić wegetariańskie roladki, wystarczy użyć awokado zamiast łososia.

Co istotne, aby przygotować takie proste potrawy na sylwestra w domu, nie trzeba mieć specjalistycznego sprzętu. Pomocny może się jednak okazać nowoczesny okap, który doskonale doświetla przestrzeń kuchni i ułatwia wszelkie kulinarne działania.

Potrawy na sylwestra – pomysł na danie na ciepło

Dania sylwestrowe na ciepło warto przygotować przed imprezą. Pomoże w tym nowoczesny sprzęt AGD. Na uwagę zasługuje zwłaszcza piekarnik z funkcją BakingPro System®. Urządzenie nagrzewa się w zaledwie 3 minuty, co przyspiesza kulinarne działania. Równomiernie rozprowadza też temperaturę, dzięki czemu potrawy na sylwestra w domu są idealnie wypieczone i równie smaczne, jak posiłki serwowane w restauracji.

Ciekawym pomysłem na sylwestrowe dania są różne zapiekanki. Warto zrobić, np. proste danie na bazie mięsa mielonego i makaronu. Do przygotowania potrawy dla 6 osób potrzebne jest:

  • 600 g mięsa mielonego,
  • 400 g makaronu (np. typu świderki),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g startego sera,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka oregano, ziół prowansalskich i słodkiej papryki,
  • szczypta soli, pieprzu i chili.

Przygotowanie:

  1. W lekko osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według wskazówek podanych na opakowaniu.
  2. Pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek i smaż je na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut.
  3. Mięso dopraw solą, pieprzem i ziołami, a następnie dodaj na patelnię. Podsmażaj, aż mięso się zarumieni.
  4. Dodaj do mięsa pomidory z puszki, koncentrat i dokładnie wszystko wymieszaj. Smaż jeszcze przez kilka minut.
  5. Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż ugotowany wcześniej makaron. Wylej na niego sos z mięsa mielonego i pomidorów, a następnie posyp całość startym serem.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180℃ i piecz w nim zapiekankę przez około 30-40 minut.

Aby przygotować wegetariańskie danie sylwestrowe na ciepło, mięso wystarczy zastąpić np. czerwoną soczewicą lub tofu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty