Dania sylwestrowe na ciepło – co warto przygotować?

28-02-2020

Sylwester to doskonała okazja do zabawy z rodziną lub znajomymi. Organizując imprezę, warto zadbać nie tylko o dobór odpowiedniej muzyki czy zakup trunków, lecz także o przygotowanie pysznych potraw dla gości. Istotny element menu stanowią dania sylwestrowe na ciepło.

Dania sylwestrowe na ciepło – co warto przygotować?

Ciepłe dania na sylwestra to dobre urozmaicenie świętowania tej wyjątkowej nocy. Ich głównym zadaniem jest rozgrzanie gości i dodanie im energii do dalszej zabawy. Warto więc przygotować przynajmniej dwa sylwestrowe dania na ciepło – jedno w formie przekąski, a drugie nieco większego posiłku.

Dania sylwestrowe na ciepło – jaki sprzęt pomoże w ich przygotowaniu?

Niektóre dania na ciepło na sylwestra można ugotować jeszcze przed imprezą, a następnie jedynie podgrzać. Czasami jednak potrawę lepiej przygotować już w trakcie zabawy – wówczas należy zrobić to szybko i sprawnie, aby goście nie czekali zbyt długo na posiłek. Pomoże w tym dobry sprzęt AGD. Jeśli chodzi o gorące dania na sylwestra w domu, kluczową rolę odgrywa piekarnik. Model z BakingPro System® bardzo szybko się nagrzewa, co pozwala na dużą oszczędność czasu. Funkcja ta zapewnia również równomierną dystrybucję ciepła oraz stabilną temperaturę we wnętrzu urządzenia. Dzięki temu w szybki i łatwy sposób można przygotować perfekcyjne danie sylwestrowe na gorąco.

Przyrządzając ciepłe potrawy na sylwestra, warto również skorzystać z nowoczesnego okapu, który doskonale pochłania wszelkie zapachy z gotowania. Dodatkowo doświetla przestrzeń kuchenną, dzięki czemu kulinarne działania stają się jeszcze prostsze. W gotowaniu pomoże także płyta indukcyjna, wyróżniająca się szeregiem użytecznych udogodnień. Na uwagę zasługuje zwłaszcza PowerBooster, czyli funkcja pozwalająca na zwiększenie mocy grzania. Dzięki niej przyrządzanie sylwestrowych dań może być nie tylko szybsze, ale i zdrowsze – krótszy czas obróbki cieplnej potraw sprawia, że tracą one o wiele mniej wartościowych substancji odżywczych.

Kanapki panini – prosty sposób na ciepłe danie na sylwestra

Dania ciepłe na sylwestra nie muszą być trudne do przygotowania. Jednym z wyjątkowo prostych rozwiązań jest zaserwowanie gościom kanapek panini. Do przyrządzenia przekąski dla 6 osób potrzebne będzie:

  • 6 sztuk chleba panini lub pieczywa ciabatta,
  • 6 plastrów szynki,
  • 6 plastrów sera żółtego,
  • 3 pomidory,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • ¾ szklanki oliwy,
  • oliwki.

Przygotowanie:

  1. Wlej oliwę do blendera. Dodaj odsączone z zalewy suszone pomidory oraz posiekaną bazylię. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Przekrój pieczywo na pół. Kromkę posmaruj przygotowaną pastą, połóż na niej plaster szynki i sera oraz kilka plasterków pokrojonego pomidora i oliwek. Całość przykryj drugą kromką.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180℃ i zapiekaj w nim kanapki, aż się zarumienią (około 5 minut).

Takie gorące danie na sylwestra można też przyrządzić w wersji wegetariańskiej – zamiast szynki wystarczy dodać np. plasterki awokado.

Dania gorące na sylwestra – przepis na faszerowane cukinie

Sprawdzone dania na gorąco na sylwestra to różnego typu zapiekanki. Ciekawą wersją tej potrawy są faszerowane cukinie. Odznaczają się nie tylko wspaniałym smakiem i aromatem, lecz także efektownym wyglądem. Z pewnością więc zachwycą wszystkich gości. Do przygotowania sześciu podwójnych porcji potrawy potrzebne są następujące składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 200 g tartego sera (żółtego lub mozzarelli),
  • 6 cukinii,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 1–2 łyżki oliwy,
  • po 1–2 łyżeczce bazylii, oregano oraz słodkiej i ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, przekrój na pół wzdłuż i wydrąż je, a usunięty miąższ pokrój na drobne kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek i mielone mięso; smaż wszystko do zarumienienia.
  3. Do farszu dodaj miąższ cukinii i pokrojone w kostkę pomidory, a następnie przypraw całość solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Smaż przez kilka minut do momentu odparowania wody z pomidorów.
  4. Wydrążone połówki cukinii napełnij równomiernie farszem, a następnie posyp startym serem.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180℃ i zapiekaj w nim faszerowane cukinie przez około 25 minut.

Chcąc uzyskać danie sylwestrowe na gorąco w wersji wegetariańskiej, zastąp mięso tofu lub ciecierzycą z puszki.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty