Dieta bezglutenowa – co jeść i jak przygotowywać posiłki?

05-11-2019

Dieta bezglutenowa została opracowana dla osób, które borykają się z celiakią, czyli chorobą trzewną. Mogą ją stosować również osoby z alergią na gluten. Jednak obecnie również wśród osób zdrowych panuje moda na jedzenie bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa – co jeść i jak przygotowywać posiłki?

Trzeba jednak pamiętać o tym, że dieta bezglutenowa nie powinna być stosowana u osób całkowicie zdrowych. Zawsze też musi zostać odpowiednio opracowana przez wyspecjalizowanego lekarza bądź dietetyka, gdyż osoba chora na celiakię musi dostarczyć do organizmu wszystkie składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju. W związku z tym, produkty zawierające gluten muszą być zastąpione takimi, które uzupełnią niedobory określonych składników odżywczych. Co zatem można jeść na diecie bezglutenowej? W jaki sposób przygotowywać jedzenie i jakie małe AGD może się przydać?

Dieta bezglutenowa – co to jest?

Mimo że obecnie panuje swoista moda na dietę bezglutenową, wiele osób nadal nie wie, na czym dokładnie ona polega. Jest to tak naprawdę dieta eliminacyjna. Oznacza to, że jadłospis przy diecie bezglutenowej opracowuje się w taki sposób, by nie znajdowały się w nim produkty zawierające w swoim składzie gluten. Co istotne, należy zwracać uwagę na to, aby używane składniki nie były narażone na zanieczyszczenie glutenem. Może się tak stać np. w czasie krojenia produktów bezglutenowych na desce, na której wcześniej kroiło się pszenny chleb.

Dietę eliminacyjną często stosuje się również w przypadkach nietolerancji czy alergii na różne produkty spożywcze. Efekty takiej diety zauważalne są dość szybko, jeżeli jest prowadzona prawidłowo, pod okiem specjalisty. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci, które dla prawidłowego rozwoju muszą mieć dostarczane wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Jeżeli jakiś produkt jest eliminowany z diety, to powinien być do niej włączony inny, który pozwoli uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych.

Zasady przygotowywania posiłków bezglutenowych

Posiłki w diecie bezglutenowej muszą być przygotowywane z zachowaniem najwyższej staranności. Jest to bardzo ważne, gdyż u osoby chorej nawet po zjedzeniu najmniejszej porcji tego składnika (np. okruszków chleba pszennego) może wystąpić silna reakcja organizmu.

Jeżeli w domu jest osoba, dla której posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zasadami diety bezglutenowej, w pierwszej kolejności należy zadbać o wybór odpowiednich produktów. Na ich opakowaniu powinien znajdować się symbol przekreślonego kłosa. Wybierając jedzenie pakowane, warto dokładnie wczytać się w to, co jest napisane na opakowaniu. Chodzi głównie o informację, czy na hali produkcyjnej, skąd pochodzi dany produkt, nie używa się składników zawierających gluten. W przypadku warzyw czy owoców kupowanych luzem należy je dokładnie umyć przed jedzeniem lub dalszą obróbką.

A w jaki sposób przygotowywać posiłki dla osób na diecie bezglutenowej? Można je przyrządzać podobnie jak wszystkie inne dania, wykorzystując dostępne sprzęty kuchenne. Trzeba jedynie zwrócić uwagę na to, aby zawsze przed rozpoczęciem gotowania jedzenia bezglutenowego dobrze wyczyścić wszystkie przedmioty, których będziemy używać. Najlepiej wybierać sprzęty AGD, które wykonane są ze stali nierdzewnej i wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Są to materiały łatwe w czyszczeniu.

Na diecie bezglutenowej dozwolony jest praktycznie każdy rodzaj obróbki cieplnej jedzenia. Tu należy pamiętać o tym, aby dokładnie myć garnki, jeżeli w domu są osoby stosujące różnorodne diety. Jeżeli dania są przygotowywane w piekarniku lub parowarze, to porcje jedzenia bezglutenowego muszą być przygotowywane osobno.

Trzeba też zadbać o zachowanie czystości miejsca, w którym przygotowywane i serwowane są dania, a także myć ręce po każdym kontakcie z produktami zawierającymi nawet śladowe ilości glutenu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Inne artykuły

Produkty