Gotowanie na płycie indukcyjnej - jakie garnki wybrać

24-07-2018

Indukcja wielu osobom wciąż kojarzy się przede wszystkim ze skomplikowanymi, fizycznymi teoriami. Tymczasem zjawisko to już dawno opuściło naukowe laboratoria i akademickie podręczniki, zyskując bardzo praktyczną formę i trafiając… wprost do naszych domów. Płyty indukcyjne z roku na rok znajdują się w coraz większej ilości kuchni, sprawiając, że gotowanie staje się szybsze, bardziej efektywne i jeszcze przyjemniejsze. Przekonaj się, co sprawia, że płyty grzejne indukcyjne cieszą się stale rosnącą popularnością i dowiedz się, jakie garnki mogą być na nich używane.

Gotowanie na płycie indukcyjnej - jakie garnki wybrać

Dlaczego jest tak ważne, żeby przy wyborze tego rodzaju kuchni zaopatrzyć się w zestaw garnków indukcyjnych? Jak się okazuje, nie wszystkie naczynia, które sprawdzają się podczas gotowania na klasycznych płytach gazowych, będą odpowiednie do indukcji. Garnki przeznaczone do tego typu rozwiązań muszą bowiem zawierać materiał ferromagnetyczny, który będzie „wykrywany” przez pole grzejne. Działanie płyty indukcyjnej opiera się bowiem o zjawisko indukcji. Pod powierzchnią umieszczone są cewki, których zadaniem jest wytwarzanie pola elektromagnetycznego, które zostaje zamienione w energię cieplną w wyniku indukowania prądów wirowych. Jednak ciepło jest wytwarzane tylko wtedy, gdy płyta ma kontakt z materiałem ferromagnetycznym. Dlatego właśnie naczynia przeznaczone do gotowania muszą mieć dno wykonane z materiałów ferromagnetycznych.

Garnki na płytę indukcyjną – jak je rozpoznać?

W sklepach dostępne są garnki na różne rodzaje kuchni. Mają one zbliżony do siebie wygląd. Dlatego przy wyborze garnków na indukcję należy szukać umieszczonego na spodzie specjalnego oznaczenia. Jeżeli go nie ma, należy zapytać o opakowanie kartonowe lub poprosić o specyfikację udostępnioną przez producenta.

Jak dokładnie wygląda symbol oznaczający, że sprzęt będzie odpowiedni do gotowania na płycie indukcyjnej? Jest to zwojnica (spirala), niekiedy również z umieszczonym pod spodem podpisem induction. Co ciekawe, sama płyta może pomóc w rozpoznawaniu czy dany garnek nadaje się do indukcji – jest to funkcja (CheckPot).

Dobre garnki na płytę indukcyjną – czym się wyróżniają?

Wybierając komplet garnków oprócz oznaczenia, wskazującego, że są one wykonane z materiału ferromagnetycznego, warto zwrócić uwagę na to, jak wygląda ich dno. Chodzi tutaj przede wszystkim o jego grubość. Jak się okazuje, najlepiej sprawdzają się te, które mają spód o grubości ok. 10 mm. Pozwala to na optymalne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni naczynia. Warto wiedzieć, że dobrej jakości dno będzie składać się z kilku warstw, z czego ta zewnętrzna zawsze musi być wykonana z materiału ferromagnetycznego. Pozostałe części mogą być zrobione z innego tworzywa – nie mają one bowiem bezpośredniego kontaktu z płytą, więc nie wpływa to na jakość użytkowania naczynia.

Garnki indukcyjne dostępne są pojedynczo lub w gotowym zestawie. Najczęściej wykonywane są z takich materiałów jak stal nierdzewna, aluminium, żeliwo. Dodatkowo dostępne są też naczynia do gotowania w wersji emaliowanej i z powłoką ceramiczną. To pozwala dobrać je do wystroju kuchni.

Co jeszcze jest ważne przy wyborze garnków do płyty indukcyjnej?

Przed zakupem warto zwrócić uwagę na to, aby w komplecie znajdowały się naczynia o różnej pojemności. Jeżeli brakuje takich, które będą spełniały oczekiwania użytkowników, warto spróbować samodzielnie je skompletować. Jakie zatem powinny się znaleźć w zestawie? Tutaj wiele zależy od tego, co najczęściej się gotuje oraz dla ilu osób, więc samodzielne kompletowanie zestawu będzie kwestią dość subiektywną, dostosowaną do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeżeli potrzebne będą duże garnki, to przy doborze płyty indukcyjnej dobrze jest sprawdzić, czy będzie można je na niej stosować. Dobre urządzenia tego typu wyposażone są w funkcję AutoBridge pozwalającą na automatyczne łączenie pól grzewczych dla bardzo dużych naczyń. Jeżeli często wykorzystywane będą patelnie grillowe, warto zwrócić uwagę na modele płyt wyposażone w kwadratowe pola grzejne (FlexiSpace).

Warto jest też zwrócić uwagę na to, jakie uchwyty mają poszczególne naczynia. Powinny one mieć ergonomiczny kształt, by łatwo było je złapać. Najlepiej wybierać takie, które wykonane są z materiałów nienagrzewających się, a także wytrzymałych na bardzo wysokie temperatury. Wówczas garnków czy patelni będzie można również używać w piekarniku.