Kolacja z winem – sposób na romantyczny wieczór przy świecach

01-05-2019

Jak zorganizować romantyczną kolację przy świecach? Jak dobrać wino do posiłku? Jak je serwować i gdzie przechowywać? Wbrew pozorom to nic trudnego i przy odrobinie wysiłku możesz zaaranżować wieczór, który wprawi w zachwyt ukochaną osobę. Poznaj kilka trików, dzięki którym zaaranżujesz wykwintną kolację z winem we własnym domu.

Kolacja z winem – sposób na romantyczny wieczór przy świecach

Menu na romantyczną kolację 

Menu na romantyczną kolację nie powinno zawierać dań zbyt ciężkich i obfitych. Przejedzenie może spowodować uczucie senności czy zmęczenia. Poza tym postaw na dania, których zapach kusi, a nie odstrasza. Unikaj potraw mocno czosnkowych, z dużą ilością cebuli, sera czy innych składników o ostrym, intensywnym zapachu. 

Wybierz lekką przystawkę i danie główne, np. risotto ze szparagami czy krewetki (bez pancerzyków)wszystko zwieńcz deserem. Może to być słynne tiramisu, panna cotta czy lody. 

Romantyczne menu nie powinno też zawierać dań, które mogą być kłopotliwe w konsumpcji lub którymi łatwo się ubrudzić. 

Nie zapomnij także o innych napojach (poza winem). Najlepszym pomysłem będzie serwowanie wody, którą można przepłukać usta i ugasić pragnienie. Oprócz tego postaraj się też o dobrą herbatę czy delikatną kawę, np. cappuccino lub caffè latte. 

Jak dobrać wino do posiłku? 

Najprostsza i najogólniejsza zasada mówi, że do czerwonego mięsa serwuje się wino czerwone, do ryb i drobiu białe, a do deserów słodkie. Jest to jednak zbyt duże uproszczenie. Zasadę tę można rozbudować następująco: 

  • Delikatne wino białe lub różowe można serwować do delikatnych, lekkich dań, takich jak sałatki, przystawki, delikatnie doprawiony drób, ryby i owoce morza. 
  • Do potraw mocno przyprawionych i ciężkich (również drobiowych czy bezmięsnych), a także do czerwonego mięsa, możesz zaserwować wino czerwone lub złożone wino białe. 

Równie istotny jest dobór smaku wina do smaku potrawy. Oto, czym się kierować: 

  • Do dań słonych najlepiej pasują wina wytrawne – słone potrawy sprawiają, że wino jest pełniejsze w smaku. 
  • Do dań słodkich nie należy podawać wina wytrawnego. Zawarty w potrawach cukier sprawia, że gorycz jest wyczuwalna znacznie mocniej, a wino staje się jeszcze bardziej wytrwane. 
  • Do dań tłustych i ciężkich dobrze serwować wino wytrawne – równoważy ono ciężkość posiłków. 
  • Do dań gorzkich nie podawaj win o intensywnych, wyczuwalnych taninach (win cierpkich, szorstkich– podkreślą gorycz dań. 

Przydatne wskazówki: 

  • Jeśli serwujesz dania z konkretnego regionu, możesz dobrać do tego wino, które pochodzi z tego samego obszaru. 
  • Jeśli w jednej potrawie pojawiają się różne smaki, dobierz wino do głównego składnika posiłku. 
  • Jeśli przygotowujesz potrawę na bazie wina, to samo wino serwuj podczas kolacji. 

Jak przechowywać wino, by podczas kolacji smakowało jak najlepiej? Chłodziarki do wina 

Utarło się, że wino można przechowywać w lodówce, aby utrzymać jego odpowiednią temperaturę i zatrzymać świeżość. Niestety lodówka nie jest najlepszym miejscem na przechowywanie wina. Dlaczego?  

  • Wino nie powinno być przechowywane pionowo, a w lodówce najczęściej jest ustawiane na drzwiach. 
  • Wahania temperatury spowodowane częstym otwieraniem lodówki wpływają niekorzystnie na smak i aromat trunku. 
  • Przechowywanie wina z produktami spożywczymi, które wydzielają różne, intensywne zapachy, sprawia, że aromat i smak trunku zostają zaburzone. 
  • Przestawianie butelki z miejsca na miejsce może zmienić smak wina. 
  • Agregaty wbudowane w lodówki wywołują drgania, które zaburzają procesy dojrzewania wina. 

Gdzie zatem przechowywać wino? W chłodziarkach, czyli tzw. winiarkach. Oto kilka najważniejszych cech chłodziarek: 

  • Chłodziarki do wina umożliwiają przechowywanie trunków w optymalnych warunkach, to z kolei pozwala na prawidłowe dojrzewanie trunku w butelce oraz zachowanie jego walorów smakowych. 
  • Winiarki zapewniają stałą temperaturę wina – gwarantują to, wykorzystane w chłodziarkach Amica, specjalne systemy, takijak VinoOptima System. Dzięki nim można elektronicznie kontrolować temperaturę i uzyskać najlepsze warunki dla różnych gatunków wina. 
  • Nowoczesne winiarki utrzymują wilgotność na odpowiednim poziomie, co zapobiega rozszczelnianiu się korków, a w konsekwencji parowaniu i utlenianiu się wina. 
  • Winiarki zapewniają warunki podobne do tych, panujących w piwniczkach, a to za sprawą ochrony przed promieniami słonecznymi. 

Chłodziarki na wino to wbrew pozorom sprzęt, który nie jest zarezerwowany wyłącznie dla koneserów wina. Winiarka może znaleźć się w każdej kuchni. W ofercie najlepszych producentów znajdziesz np. chłodziarki na wino do zabudowy, winiarki wolnostojące czy podblatowe, a także urządzenia o różnej pojemności – od kilku do kilkudziesięciu butelek. 

Jak serwować wino podczas romantycznej kolacji? 

Wino serwuj w dobranych do danego gatunku kieliszkach. Oto rodzaje kieliszków: 

  • Kieliszki do wina czerwonego powinny mieć duże, pękate czasze, dzięki czemu wino uwolni wszystkie aromaty, jego smak będzie gładki i pełny. 
  • Białe i różowe wino serwuj w kieliszkach z mniejszymi, smukłymi czaszami w kształcie tulipana. 
  • Kieliszki do szampana i wina musującego mają długie nóżki oraz wąskie, długie czasze o prostych ściankach –trunek pozostaje chłodny, a zawarte w nim bąbelki uwalniają się powoli. 

Więcej informacji na temat serwowania dopasowania kieliszków do rodzaju wina znajdziesz tutaj. 

Podczas romantycznej kolacji z winem nie może zabraknąć świec, eleganckiej zastawy stołowej (najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie biel) i nastrojowej muzyki. Możesz postarać się też o świeże kwiaty (np. czerwone róże lub tulipany). Stwórz przytulny, intymny nastrój, a kolacja będzie niezapomnianym przeżyciem.