Piekarnik parowy – sprawdzone przepisy

30-09-2019

Przygotowywanie pysznych, zdrowych i lekkostrawnych potraw jest obecnie o wiele łatwiejsze niż jeszcze kilkanaście lat temu. Nowe rozwiązania technologiczne pozwalają na tworzenie coraz bardziej wielofunkcyjnych i wydajnych urządzeń. Jednym z nich jest piekarnik parowy. Co można w nim przygotować?

Piekarnik parowy – sprawdzone przepisy

Dobierając odpowiednie składniki i przyprawy, z pomocą piekarnika parowego możemy wyczarować pysznego i soczystego kurczaka oraz upiec idealny biszkopt czy chrupiący chleb. Jak zatem gotować w piekarniku parowym? Jakie przepisy warto wypróbować? O czym pamiętać, przygotowując dania z piekarnika parowego?

Piekarnik parowy – dlaczego warto go mieć w swojej kuchni?

Możliwości piekarnika parowego są naprawdę duże. Przede wszystkim pozwala on na przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw bez dodatku tłuszczu. Dania gotowane w piekarniku parowym są lżejsze i mniej kaloryczne, ale jednocześnie zachowują wyjątkowy smak i aromat. Warto podkreślić, że dania przygotowywane na parze zachowują więcej wartości odżywczych niż te gotowane w wodzie czy smażone.
Dodatkową zaletą piekarnika parowego jest jego duża pojemność, która pozwala na przygotowanie dużych porcji jedzenia. Jeżeli w domu dużo gotuje się na parze oraz piecze, warto wybrać piekarnik parowy z funkcją pieczenia, który łączy w sobie zalety gotowania na parze oraz tradycyjnego pieczenia. Oprócz tego urządzenie to może być wyposażone w termoobieg. Dania przygotowane na parze później można dodatkowo grillować lub karmelizować, co doda im ciekawego i oryginalnego smaku.

Przepisy na dania z piekarnika parowego – od czego zacząć?

Co można przygotować w piekarniku parowym? Jakie przepisy sprawdzą się najlepiej? Takie pytania padają najczęściej z ust osób, które dopiero odkrywają możliwości piekarnika parowego. Jedną z potraw, jaką można przygotować w tym urządzeniu, która zachwyci gości i domowników, a jednocześnie jest łatwa w przygotowaniu, jest łosoś ze szparagami. Dzięki gotowaniu na parze mięso ryby jest delikatne i soczyste, a także zachowuje piękny kolor. Szparagi zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze oraz soczyście zielony kolor. Jak przygotować to danie?

Składniki (dla 4 osób): 

  • filet z łososia (ok. 600 g),
  • 500 g szparagów, 
  • 1 pęczek pietruszki, 
  • 1 limonka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 20 g orzeszków pinii, 
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Pietruszkę drobno posiekaj, a umytą i sparzoną limonkę pokrój w plasterki. Na blaszce ułóż plasterki limonki, a na nich łososia. Możesz go delikatnie oprószyć solą i pieprzem, a także skropić sokiem z limonki. Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe łodygi, równomiernie rozłóż na blaszce z łososiem lub osobnej, jeśli planujesz upiec ich więcej i delikatnie dopraw solą i pieprzem. Włóż danie do piekarnika, ustaw program pieczenia z parą lub samego gotowania na parze i pozostaw na ok. 25 minut. Pozostałe składniki zmiksuj. Dzięki temu otrzymasz delikatny dressing, którym można skropić danie po upieczeniu. 

Kurczak z piekarnika parowego – jak go przygotować?

Przepisy do piekarnika parowego to także inspiracje do przygotowania dań z drobiu. Dzięki dużej pojemności urządzenia kurczaka można upiec w całości. Warto więc wypróbować np. przepis na kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Składniki (dla 4 osób):

  • kurczak o wadze ok. 2 kg, 
  • 4 łyżki musztardy, 
  • 3 łyżki miodu, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
  • oliwa, 
  • przyprawy (sól, pieprz, ulubione zioła). 

Sposób przygotowania:

Z podanych składników przygotuj marynatę i natrzyj nią mięso kurczaka. Następnie owiń kurczaka w folię i umieść w lodówce. Danie warto zamarynować dzień wcześniej, gdyż im dłużej mięso będzie w marynacie, tym będzie miało więcej smaku i aromatu. Po wyciągnięciu mięsa z lodówki trzeba zdjąć folię i odczekać. Następnie przełożyć do brytfanki i włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia to ok. 2 godziny (w zależności od wagi kurczaka ‒ przyjmuje się, że 1 kg mięsa powinno się piec przez ok. 1 godzinę) w temperaturze 170‒180℃ przy użyciu programu pieczenia z parą. Dodatkiem do tak przygotowanego mięsa może być kasza (np. kuskus lub bulgur) lub zapiekane ziemniaki.