Foodsharing, czyli dzielenie się żywnością. Jak działa jadłodzielnia?

12-12-2019

Jadłodzielnie w Polsce to miejsca, które zapobiegają marnowaniu jedzenia. Typowa jadłodzielnia to miejsce, gdzie zwykle znajduje się lodówka wypełniona produktami spożywczymi. Może z niej skorzystać każdy, niezależnie od statusu społecznego.

Foodsharing, czyli dzielenie się żywnością. Jak działa jadłodzielnia?

Strona internetowa Deutsche Welle podaje, że około ⅓ światowej żywności jest wyrzucana i się marnuje. Taka sytuacja odzwierciedla swoisty paradoks. Niektórzy ludzie wyrzucają nadmiar jedzenia, podczas gdy inni cierpią w powodu głodu i muszą walczyć o podstawowe produkty spożywcze. Idea foodsharingu (wyraz ten oznacza po angielsku „dzielenie się jedzeniem”) narodziła się w Niemczech. Jej przedstawiciele, nazywani też „ratownikami żywności”, każdego dnia idą do supermarketów, małych sklepików i piekarni, aby zebrać produkty spożywcze, które nie zostały sprzedane bądź zbliża się ich ostateczny termin przydatności do spożycia. Członkowie spółdzielni zdobyte jedzenie mogą przekazać innym osobom lub umieścić w jednej z lodówek na terenie Berlina – wszystkie są otwarte, a korzystanie z nich jest całkowicie bezpłatne. 

Co to jest foodsharing?

Foodsharing jest ideą dzielenia się jedzeniem, która w Polsce funkcjonuje od 2016 roku. Jadłodzielnie to miejsca, gdzie gromadzi się produkty pozostałe np. po imprezie lub świętach, a także takie, którym kończy mu się data ważności. Idea foodsharingu niesie ze sobą cenne korzyści – zapobiega marnowaniu się żywności oraz wspiera osoby ubogie, głodne, bezdomne, gdyż z jadłodzielni może skorzystać każdy, niezależnie od statusu społecznego. Tego typu miejsca działają całkowicie nieodpłatnie. Jadłodzielnia to najczęściej duża lodówka wypełniona produktami spożywczymi i ustawione w miejscu publicznym. Obok zazwyczaj są ustawione pudła z żywnością niewymagającą schłodzenia. W niektórych jadłodzielniach można zostawić także książki, ubrania, sprzęty domowe (np. małe AGD).

Typy jadłodzielni

1. Lodówki: 

tutaj można zostawić produkty, które powinny być przechowywane w chłodzie. Nie rządzą tym jednak jakieś bardzo ujednolicone zasady. W niektórych lodówkach, na przykład w PUB Kultura w Rzeszowie, wymagane jest jedynie, aby żywność była zdatna do spożycia i szczelnie zapakowana. 

Z kolei w Jadłodzielni w akademiku Arka we Wrocławiu wymagania są bardziej złożone. Do tamtejszej lodówki, pomijając, ze względów oczywistych produkty przeterminowane, nie można włożyć:
- surowego mięsa; 

- ciastek z kremem; 

- produktów na bazie surowych jajek; 

- otwartych konserw i słoików; 

Te produkty są wymienione na ścianie lodówki. Chodzi o to, żeby żadna z osób, korzystających z produktów z Jadłodzielni, nie zatruła się. Do lodówki można włożyć żywność własnej produkcji – mięso w sosie, czy sałatkę. Ważne jednak jest to, żeby żywność ta była opakowana. Musimy też na opakowaniu umieścić „datę produkcji”, czyli - kiedy daną potrawę przygotowaliśmy.4 

2. Szafki i stragany:

część Jadłodzielni nie dysponuje lodówkami. Na przykład w Poznaniu, na Rynku Wildeckim, na straganie nr 78, można zostawić żywność – warzywa, owoce, słoiki i konserwy. Restrykcje obejmują jednak wszelkie te produkty, które potrzebują chłodu. Nie można więc zostawić mięsa, wędlin, jogurtów, serów, jajek, a także – tego, co na bazie jajek gotujemy. Nad Jadłodzielnią czuwa Wildecka Inicjatywa Lokalna WILdzianie. 

Dlaczego jadłodzielnie są potrzebne?

Idea foodsharingu z roku na rok staje się coraz popularniejsza, a jadłodzielnie tworzone są w kolejnych miastach. Za wsparciem tej idei przemawia również to, że według informacji, jakie podaje Polska Akcja Humanitarna, co roku głoduje średnio około 800 milionów ludzi. W naszym kraju problem niedożywienia dotyczy blisko 2 milionów ludzi, dlatego też fakt marnowania jedzenia przeraża jeszcze bardziej. Co więcej, dzielenie się jedzeniem w jadłodzielni jest bardzo komfortowe, ponieważ zarówno darczyńcy, jak i osoby korzystające z foodsharingu zachowują pełną anonimowość, nikt też nie weryfikuje ich potrzeb. 

Jak działa foodsharing?

Foodsharing działa według dwóch podstawowych zasad: 

  1. Jeśli zgłodniałeś, weź sobie coś do jedzenia. 
  2. Jeśli masz za dużo jedzenia, podziel się nim. 

Polskie jadłodzielnie przechowują żywność na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest lodówka, w której umieszcza się produkty spożywcze wymagające przechowywania w chłodnym miejscu. Zasady składowania żywności różnią się jednak w poszczególnych miastach. W niektórych jadłodzielniach umieszcza się informacje, jakich produktów nie można wkładać do lodówki, głównie ze względów zdrowotnych. Najczęściej to takie jedzenie jak: surowe mięso, żywność na bazie surowych jaj, ciastka z kremem. Foodsharing to również szafki i stragany, czyli miejsca, w których można podzielić się produktami spożywczymi niewymagającymi schładzania. 

Jadłodzielnie to sposób na przekazanie jedzenia innym ludziom. Warto korzystać z idei foodsharingu, ponieważ w wielu domach żywność często się po prostu marnuje. Zamiast wyrzucać produkty spożywcze, lepiej podzielić się nimi z potrzebującymi, nie tylko za pośrednictwem jadłodzielni, lecz także korzystając z Banków Żywności, których członkowie przygotują z posiłki dla głodnych osób.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty