Jak nakryć do stołu? Zasady savoir-vivre’u

29-01-2020

Odpowiednie nakrycie stołu jest wyrazem szacunku wobec przyjmowanych gości. Wskazuje też na znajomość zasad savoir-vivre’u i ogólną ogładę towarzyską. Warto więc wiedzieć, jak nakryć do stołu, by zrobić dobre wrażenie na rodzinie i znajomych, np. podczas uroczystej kolacji.

Jak nakryć do stołu? Zasady savoir-vivre’u

Wbrew pozorom nakrywanie do stołu może być prawdziwą sztuką. Przygotowując eleganckie przyjęcie, należy zwrócić uwagę na każdy szczegół dotyczący ułożenia sztućców czy zastawy. Tajniki prawidłowego nakrycia do stołu początkowo mogą wydawać się skomplikowane. Wystarczy jednak odrobina wprawy, by bez problemu poradzić sobie z tym zadaniem.

Prawidłowe nakrycie stołu na przyjęcie – o czym należy pamiętać?

Ładne nakrycie do stołu świadczy o schludności i elegancji gospodarza. Organizując więc wystawną kolację, warto poświęcić chwilę, aby dopilnować poprawnego ułożenia sztućców, zastawy i ewentualnych dodatków. Wykwintne przyjęcie należy też wyprawić w odpowiednim pomieszczeniu, np. w salonie. Jeśli jednak wybór pada na kuchnię połączoną z jadalnią, trzeba zastanowić się, czy jej wystrój odpowiada klimatowi uroczystego spotkania. Współcześnie nie jest to trudne do osiągnięcia. Zachowanie ładnego wyglądu pomieszczenia ułatwia np. duże i małe AGD. Innowacyjna linia produktów Q-type jest minimalistyczna, elegancka i stylowa, dzięki czemu stanowi prawdziwą ozdobę kuchni. Urządzenia, takie jak m.in. okap sterowany gestem, pozwalają też na pozbycie się intensywnych zapachów w kuchni. Skutecznie pochłaniają zarówno aromaty gotowania, jak i alergeny, pozwalając w spokoju cieszyć się rodzinnym spotkaniem.

Bez względu na to, w jakim pomieszczeniu urządza się kolację lub przyjęcie, należy pamiętać, że prawidłowe nakrycie stołu rozpoczyna się już w momencie wyboru obrusa. Serweta, najlepiej w jasnym kolorze, musi mieć dobry rozmiar, być dokładnie uprasowana i równomiernie rozłożona – jej boki powinny zwisać na 20 cm z każdej strony stołu.

Zastanawiając się, jak nakryć do stołu, trzeba też wybrać odpowiednią zastawę. Musi ona stanowić komplet. Tak samo jest w przypadku sztućców i serwetek.

Jak nakryć do stołu? Rozkładanie zastawy

Po przygotowaniu obrusa przychodzi czas na właściwe nakrywanie do stołu. Najłatwiej zacząć od rozłożenia zastawy. Talerze należy ułożyć zgodnie z zasadą od największego do najmniejszego, pamiętając, aby ich kolejność odpowiadała kolejności podawanych potraw. Zazwyczaj kładzie się najpierw duży płaski talerz (w odległości około 1 cm od krawędzi stołu), na nim mały płaski, a na samej górze głęboki talerz. Najlepiej zostawić między nakryciami dla poszczególnych gości 40–50 cm odstępu.

Eleganckie nakrycie stołu wymaga też poprawnego rozłożenia szklanek lub kieliszków. Według zasad savoir-vivre’u muszą znajdować się ponad prawym górnym rogiem talerza. Do każdego napoju gość powinien dostać osobne szkło. W przypadku kilku naczyń do picia należy ułożyć je np. w skośnej linii od najmniejszego do największego.

Jak nakryć stół? Poprawne ułożenie sztućców i dodatków

W ekskluzywnych restauracjach często można zauważyć mnóstwo widelców, noży czy łyżeczek poukładanych w skomplikowany sposób. Nakrycie stołu do obiadu lub kolacji w domu nie musi być aż tak trudne. Rozkładając sztućce, wystarczy zastosować się do kilku podstawowych zasad:

  • wszystkie sztućce powinny być ułożone zgodnie z kolejnością ich używania, zaczynając od zewnętrznej strony;
  • widelce muszą znajdować się po lewej stronie talerza, natomiast łyżki i noże po prawej, przy czym noże muszą leżeć bliżej talerza;
  • ostrze noży powinno być skierowane do talerza;
  • dolne końce sztućców muszą znajdować się na wysokości dolnego brzegu talerza;
  • sztućce deserowe (łyżeczka i widelczyk) mogą znajdować się nad talerzem.

Tradycyjne nakrycie stołu, np. wigilijnego, wiąże się też z koniecznością ułożenia dodatków. Warto pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością – najważniejszy jest ład i porządek. Kwiaty lub stroiki świąteczne nie powinny być zbyt wysokie, aby nie zasłaniać gości. Serwetkę można natomiast umieścić na talerzu, po jego lewej stronie obok widelca lub w szklance.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty