Jak piec i gotować warzywa korzeniowe? Porady i przepisy

29-01-2020

Warzywa korzeniowe są bardzo często uprawiane w polskich ogrodach i na działkach. Właśnie z tego powodu ten rodzaj warzyw jest popularny i bardzo często pojawia się jako jeden z elementów obiadu lub kolacji.

Jak piec i gotować warzywa korzeniowe? Porady i przepisy

Wiele osób, zwłaszcza początkujących w dziedzinie gotowania, zastanawia się nad tym, jak piec i gotować warzywa korzeniowe, a także co zrobić, aby były one smaczne. Jesienią warto skorzystać z dobrodziejstw natury i przygotować pyszne potrawy z pieczonymi warzywami korzeniowymi. 

Czym są warzywa korzeniowe?

Warzywa korzeniowe mają wiele cech wspólnych, ponieważ są gatunkami dwuletnimi, a ich częścią jadalną jest korzeń. Wśród nich można wyróżnić pietruszkę, marchewkę, buraki ćwikłowe i seler korzeniowy. Bez wszystkich tych jarzyn trudno wyobrazić sobie polską kuchnię, zwłaszcza że stanowią składniki potraw przygotowywanych w wielu domach. Warto wiedzieć, że warzywa te są bogate w wiele cennych witamin i minerałów, a dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne. Przykładowo, buraki działają krwiotwórczo, a także wzmacniają odporność, pietruszka natomiast ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Seler z kolei pozwala na pozbycie się różnych toksyn z organizmu, a marchewka wspiera ostrość widzenia i odporność. Należy jednak pamiętać o tym, że gotowane warzywa korzeniowe mają dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni jeść je w bardzo małych ilościach. Mimo to można uznać, że warzywa korzeniowe są bardzo zdrowe i wpływają korzystnie na człowieka, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób przygotowywać je na obiad lub kolację. 

Jak piec i gotować warzywa korzeniowe?

Do przygotowania warzyw korzeniowych potrzebny jest dobrej jakości sprzęt AGD, przede wszystkim wysokiej klasy piekarnik i płyta grzejna. Dobrze, jeśli urządzenie ma termoobieg, a także gotowe programy pieczenia. Dodatkową zaletą takiego sprzętu jest możliwość pieczenia na parze oraz SlowCooking, które polega na poddawaniu potraw niskiej temperaturze i wolnym gotowaniu. Warzywa korzeniowe najlepiej upiec właśnie w piekarniku, ponieważ w ten sposób zachowają swoje własności odżywcze. Pieczone warzywa to pyszny dodatek do obiadu lub kolacji. Oczywiście buraki oraz marchewkę można także podsmażyć na patelni, aż staną się dosyć miękkie i nabiorą lekko złocistego koloru, jednak należy pamiętać o tym, że warzywa smażone na oleju są mniej zdrowe. Warto również ugotować warzywa korzeniowe w garnku na płycie grzejnej. Można zrobić na nich bulion lub zupę. 

Przepis na pieczone warzywa korzeniowe z miodem

Do przygotowania pieczonych warzyw korzeniowych z miodem potrzebujesz następujących składników:

  • 2 marchewki,
  • 2 buraki,
  • seler,
  • trzy łyżki miodu,
  • łyżka oliwy,
  • przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obierz warzywa i pokrój je na plasterki.
  2. Wyłóż warzywa na blachę do pieczenia.
  3. Wymieszaj miód z oliwą i posmaruj takim sosem warzywa. Przypraw je wedle uznania solą i pieprzem lub pozostaw bez dodatków.
  4. Piecz warzywa przez około 45 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Pamiętaj, że czas pieczenia może różnić się w zależności od grubości warzyw. 
  5. Tak przygotowane warzywa korzeniowe możesz podać na obiad lub na kolację. 

Smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty