Wiele osób, zwłaszcza początkujących w dziedzinie gotowania, zastanawia się nad tym, jak piec i gotować warzywa korzeniowe, a także co zrobić, aby były one smaczne. Jesienią warto skorzystać z dobrodziejstw natury i przygotować pyszne potrawy z pieczonymi warzywami korzeniowymi.
Czym są warzywa korzeniowe?
Warzywa korzeniowe mają wiele cech wspólnych, ponieważ są gatunkami dwuletnimi, a ich częścią jadalną jest korzeń. Wśród nich można wyróżnić pietruszkę, marchewkę, buraki ćwikłowe i seler korzeniowy. Bez wszystkich tych jarzyn trudno wyobrazić sobie polską kuchnię, zwłaszcza że stanowią składniki potraw przygotowywanych w wielu domach. Warto wiedzieć, że warzywa te są bogate w wiele cennych witamin i minerałów, a dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne. Przykładowo, buraki działają krwiotwórczo, a także wzmacniają odporność, pietruszka natomiast ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Seler z kolei pozwala na pozbycie się różnych toksyn z organizmu, a marchewka wspiera ostrość widzenia i odporność. Należy jednak pamiętać o tym, że gotowane warzywa korzeniowe mają dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni jeść je w bardzo małych ilościach. Mimo to można uznać, że warzywa korzeniowe są bardzo zdrowe i wpływają korzystnie na człowieka, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób przygotowywać je na obiad lub kolację.
Jak piec i gotować warzywa korzeniowe?
Do przygotowania warzyw korzeniowych potrzebny jest dobrej jakości sprzęt AGD, przede wszystkim wysokiej klasy piekarnik i płyta grzejna. Dobrze, jeśli urządzenie ma termoobieg, a także gotowe programy pieczenia. Dodatkową zaletą takiego sprzętu jest możliwość pieczenia na parze oraz SlowCooking, które polega na poddawaniu potraw niskiej temperaturze i wolnym gotowaniu. Warzywa korzeniowe najlepiej upiec właśnie w piekarniku, ponieważ w ten sposób zachowają swoje własności odżywcze. Pieczone warzywa to pyszny dodatek do obiadu lub kolacji. Oczywiście buraki oraz marchewkę można także podsmażyć na patelni, aż staną się dosyć miękkie i nabiorą lekko złocistego koloru, jednak należy pamiętać o tym, że warzywa smażone na oleju są mniej zdrowe. Warto również ugotować warzywa korzeniowe w garnku na płycie grzejnej. Można zrobić na nich bulion lub zupę.
Przepis na pieczone warzywa korzeniowe z miodem
Do przygotowania pieczonych warzyw korzeniowych z miodem potrzebujesz następujących składników:
- 2 marchewki,
- 2 buraki,
- seler,
- trzy łyżki miodu,
- łyżka oliwy,
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
- Obierz warzywa i pokrój je na plasterki.
- Wyłóż warzywa na blachę do pieczenia.
- Wymieszaj miód z oliwą i posmaruj takim sosem warzywa. Przypraw je wedle uznania solą i pieprzem lub pozostaw bez dodatków.
- Piecz warzywa przez około 45 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Pamiętaj, że czas pieczenia może różnić się w zależności od grubości warzyw.
- Tak przygotowane warzywa korzeniowe możesz podać na obiad lub na kolację.
Smacznego!