Jak przygotować soczystą pieczeń z indyka? Składniki i przepis

29-01-2020

Pieczeń z indyka to potrawa idealna na rodzinny obiad lub pierwszy dzień świąt. Przygotowanie takiego dania nie wymaga szczególnych umiejętności, jednak ważne jest, aby kupić dobrej jakości składniki. Przedstawiamy przepis na pieczeń z indyka z warzywami.

Jak przygotować soczystą pieczeń z indyka? Składniki i przepis

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i stosunkowo mało kaloryczne. Właśnie dlatego warto zdecydować się na przygotowanie pysznej i soczystej pieczeni z indyka z warzywami, która wprawi całą rodzinę w dobry nastrój. 

Pieczeń z indyka z warzywami: lista składników

Wybierając się na zakupy przed przygotowaniem pieczeni z indyka, warto sprawdzić jakość mięsa, ponieważ to ono odgrywa główną rolę w daniu. Do przygotowania pieczeni z indyka z warzywami dla czteroosobowej rodziny potrzebujesz następujących składników:

  • duża pierś z indyka,
  • łyżeczka soli, np. himalajskiej,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 4 ząbki czosnku,
  • warzywa, np.: 4 duże ziemniaki, 3 marchewki, 2 cebule,
  • rękaw do pieczenia,
  • sznureczek.

Pieczeń z indyka można także przygotować w naczyniu żaroodpornym, jednak w takim wypadku trzeba ją co kilkanaście minut polewać sosem, aby nie wyschła z góry. Z tego powodu dużo prostsze jest zrobienie pieczeni z indyka w rękawie. 

Przepis na pieczeń z indyka (przygotowanie potrawy)

Poza odpowiednim doborem składników należy mieć również na uwadze funkcje piekarnika. Nowoczesne urządzenia mają specjalne programy do pieczenia mięsa, a także szeroki zakres temperatur. Dobry piekarnik ma termosondę, która mierzy temperaturę wewnątrz danej porcji mięsa. W ten sposób z łatwością można przyrządzić pyszne i soczyste danie.

  1. Najpierw przygotuj suchą marynatę. Rozgrzej patelnię i wysyp na nią zioła prowansalskie oraz sól. 
  2. Po kilku chwilach dodaj sprasowany czosnek, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. 
  3. Umyj mięso, a następnie natrzyj je przygotowaną wcześniej mieszanką ziół i przypraw. 
  4. Pierś z indyka zawiń w rulon, zwiąż sznureczkiem, a następnie odstaw do lodówki na 2 godziny. 
  5. Po wyjęciu mięsa z lodówki obsmaż je na patelni z każdej strony, aby nabrało złocistego koloru. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni z funkcją termoobiegu.
  6. Przełóż indyka do rękawa, dokładnie zepnij końce specjalną spinką. 
  7. Pokrój warzywa i przełóż je do naczynia żaroodpornego, razem z mięsem w rękawie. 
  8. Włóż naczynie do piekarnika i piecz co najmniej godzinę. 
  9. Po upieczeniu możesz pokroić indyka w plastry i podawać od razu na ciepło z warzywami. 

Dobrym pomysłem jest także pozostawienie kilku kawałków pieczeni z indyka na kanapki. Takie mięso świetnie sprawdzi się do bułeczek lub chleba. Warto jednak pamiętać, że indyka nie powinno się już podgrzewać, tylko jeść na zimno. Pieczona, soczysta indycza pierś to doskonały pomysł nie tylko na obiad z rodziną, lecz także na spotkanie ze znajomymi. Zamiast z mieszanką warzyw można też przygotować indyka z pieczonymi ziemniaczkami albo zdecydować się na puree i smaczny sos pieczeniowy. Osoby, które lubią kuchenne eksperymenty, mogą zdecydować się na pieczoną pierś z indyka w formie faszerowanej. W takim wypadku powinno się oczyścić dokładnie mięso w środku, a następnie rozłożyć na nim różne składniki, np. śliwki, morele, jabłka. Następnie pierś należy zwinąć, spiąć wykałaczkami i włożyć do piekarnika. Takie danie na pewno zaskoczy wielu gości. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty