Jak upiec szynkę, aby była pyszna? Najlepsze modele piekarników

12-12-2019

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak upiec szynkę, aby była ona soczysta, krucha i po prostu pyszna. Szczególne znaczenie ma jakość wykorzystanego mięsa, a także odpowiedni piekarnik. Do pieczenia warto przygotować się już trzy dni wcześniej.

Jak upiec szynkę, aby była pyszna? Najlepsze modele piekarników

Pieczenie szynki to proces, który zależy od zakupu możliwie jak najwyższej jakości składników, a także od zadbania o to, aby mięso było świeże. Warto również wykorzystać sposoby, które pozwalają na upieczenie pysznej, świeżej i kruchej szynki. Wystarczy kierować się podanymi wskazówkami. 

Jak upiec szynkę, żeby była soczysta? Przepis

Decydując się na upieczenie soczystej szynki, warto już wcześniej zrobić zakupy. Trzeba przede wszystkim zadbać o to, aby mięso było świeże i wysokiej jakości, podobnie jak pozostałe produkty. Do przygotowania potrawy potrzebne są następujące składniki:

  • 2 kg szynki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • woda,
  • bulion warzywny,
  • listek laurowy. 

Przygotowanie:

  1. Pierwszym krokiem jest zagotowanie wody w garnku i przestudzenie jej. 
  2. Następnie musisz dodać do niej sól i pieprz, listek laurowy, a także czosnek. 
  3. Do garnka włóż szynkę i wstaw całość do lodówki na dwa dni. Przez ten czas możesz kilka razy wyciągnąć pojemnik z mięsem i ugniatać je rękami. Dzięki temu szynka nabierze smaku. 
  4. Po dwóch dniach wyjmij szynkę, oprósz solą i pieprzem. 
  5. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, a następnie wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. 
  6. Szynka powinna się piec bez przykrycia przez około 90 minut. Możesz od czasu do czasu podlewać ją bulionem warzywnym. 

Jak upiec szynkę, żeby nie była sucha?

Szynka, która jest pieczona w piekarniku, może wyschnąć, a przez to będzie pozbawiona odpowiedniego smaku, kruchości i delikatności. Właśnie z tego powodu każdy, kto zastanawia się nad tym, jak upiec szynkę, aby nie była sucha, powinien na bieżąco kontrolować stan mięsa w piekarniku. Warto przede wszystkim sprawdzać, czy produkt nie staje się zbyt przypieczony z wierzchu – jeśli tak się dzieje, trzeba zmniejszyć temperaturę lub przełożyć naczynie żaroodporne niżej. Ciepło nie będzie wtedy aż tak mocno oddziaływało na odkrytą część szynki. Można również przykryć wierzch folią aluminiową. Warto podlewać mięso bulionem warzywnym, aby zachowało kruchość i delikatność. 

Jak upiec szynkę w rękawie? Rodzaje piekarnika

W trakcie pieczenia szynki znaczenie ma nie tylko jakość mięsa, lecz także odpowiedni piekarnik. Powinien on mieć innowacyjne i wygodne funkcje, które pozwalają na przygotowanie wielu pysznych dań. Duże znaczenie ma tu termoobieg oraz możliwość nagrzewania potrawy od dołu i od góry. Dzięki temu zyskuje się pewność, że szynka nie wyschnie. Ważne jest także, aby piekarnik miał gotowe programy (np. do przygotowania ryby zapiekanej z piekarnika, szynki pieczonej, pizzy). Dzięki takiemu rozwiązaniu nie trzeba się zastanawiać nad tym, jakie parametry wybrać. Wiele osób wie, jak upiec szynkę w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, jednak można zrobić to jeszcze prościej – wystarczy sięgnąć po rękaw do pieczenia. W ten sposób zyskuje się pewność, że mięso nie stanie się suche ani się nie przypali. Jak w takim razie upiec szynkę w rękawie? Wystarczy przygotować marynatę, która powinna składać się z 2 łyżek oliwy, 2 łyżek octu i 2 łyżek wody, a także z przypraw, np. majeranku, jałowca, czosnku oraz oczywiście soli i pieprzu. Mięso należy dokładnie posmarować zrobioną marynatą i obłożyć listkami laurowymi. Tak przygotowaną szynkę powinno się wstawić do lodówki na kilka godzin, a po wyjęciu umieścić w rękawie. Czas pieczenia szynki w rękawie wynosi około 90 minut – później rękaw należy rozciąć i pozostawić mięso w piekarniku jeszcze przez około 20 minut. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty