Duże i małe AGD znacznie ułatwia codzienne przyrządzanie posiłków. Dzięki odpowiednim sprzętom gotowanie jest nie tylko szybsze, lecz także wygodniejsze i przyjemniejsze. Czasami jednak wystarczy chwila nieuwagi, by zabrudzić dane urządzenie lub naczynie. Może do tego dojść zwłaszcza podczas procesu smażenia. Pojawia się wówczas pytanie o to, jak usunąć przypalony tłuszcz z patelni? Z pomocą przychodzą sprawdzone domowe sposoby.
Jak usunąć tłuszcz z patelni zaraz po smażeniu?
Smażenie stanowi nieodłączny element przygotowywania wielu potraw. W kulinarnych działaniach pomaga dobrej jakości sprzęt AGD, np. intuicyjna płyta indukcyjna. Doskonale sprawdza się model z funkcją PowerBoost, która znacząco zwiększa moc grzania, a co za tym idzie – przyspiesza proces smażenia na patelni. Dzięki takiemu udogodnieniu można nie tylko zaoszczędzić czas, lecz także zadbać o to, aby dania były zdrowsze. Skrócony okres obróbki termicznej pozwala na mniejszą utratę cennych substancji odżywczych, znajdujących się w pokarmach.
Oczywiste jest, że podczas każdego smażenia patelnia się brudzi. Czasami może także dojść do uciążliwych przypaleń, zwłaszcza gdy naczynie ma już swoje lata. W takim przypadku należy je jak najszybciej umyć. Jak usunąć przypalony tłuszcz z patelni? Najpierw naczynie musi trochę ostygnąć – czyszczenie gorącej patelni może niekorzystnie wpłynąć na jej stan, a przy tym wlewanie wody do gorącego oleju jest niebezpieczne. Gdy będzie już odpowiednio chłodna, należy zalać ją ciepłą wodą, dodać odrobinę płynu lub mleczka do mycia naczyń i odstawić na kilkanaście minut. Następnie wystarczy wyszorować zabrudzenia przy pomocy szorstkiej strony gąbki z dodatkiem środka czyszczącego, a na koniec dokładnie wypłukać naczynie. Jeśli jednak przypalonego tłuszczu na patelni nie da się usunąć tą klasyczną metodą, warto zwrócić się w stronę domowych sposobów.
Jak usunąć przypalony tłuszcz z patelni? Sposób z sodą oczyszczoną i octem
Jak usunąć przypalony tłuszcz z patelni, gdy zawodzi zwykły płyn do mycia naczyń? W takiej sytuacji warto sięgnąć po produkty, które znajdują się praktycznie w każdym domu. Sprawdzonym sposobem na wyczyszczenie naczynia z przypaleń jest zastosowanie octu i sody oczyszczonej. Oto co należy zrobić:
- Na patelnię wsyp 2 łyżki sody oczyszczonej i dodaj odrobinę octu (3-4 łyżki).
- Zalej patelnię gorącą lub ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
- Przy pomocy szorstkiej strony gąbki dokładnie wyszoruj patelnię w miejscu zabrudzenia.
- Umyj patelnię płynem do mycia naczyń, wypłucz i przetrzyj suchą ścierką lub odstaw do samoistnego wyschnięcia.
Dzięki tej metodzie można usunąć przypalony tłuszcz zarówno z wnętrza patelni, jak i jej spodu. Jest ona bezpieczna dla naczyń ceramicznych, teflonowych, żeliwnych i wykonanych ze stali nierdzewnej.
Jak wyczyścić patelnię ze starego tłuszczu? Metoda z ziemniakiem i solą
Wyjątkowo uporczywy, przypalony tłuszcz na patelni można usunąć przy pomocy gruboziarnistej soli i ziemniaka. Taka metoda sprawdzi się głównie w przypadku naczyń żeliwnych. Jeżeli są wykonane z ceramiki lub teflonu, lepiej zrezygnować z tego sposobu, ponieważ może on uszkodzić powłokę. W pierwszej kolejności należy przekroić ziemniaka na pół i przetrzeć nim patelnię w wyjątkowo mocno zabrudzonych miejscach. Następnie do naczynia trzeba wsypać łyżkę soli i szorować nią jej powierzchnię przy pomocy przepołowionego warzywa. Co ciekawe, alternatywą dla ziemniaka może być folia aluminiowa. Na koniec wystarczy wypłukać patelnię z resztek soli i wetrzeć w nią odrobinę oleju, co zminimalizuje ryzyko uszkodzenia przy kolejnym użyciu.