Odpowiedzią na próby idealnego wyczyszczenia piekarnika najczęściej jest sięgnięcie po domowe sposoby czyszczenia. Jednak nowoczesne piekarniki coraz częściej są wyposażone w funkcje, które pozwalają na automatyczne czyszczenie ich wnętrza. Jak zatem umyć piekarnik? Co najlepiej sprawdza się w czyszczeniu tego typu sprzętów?
Jak czyścić piekarnik? Domowe sposoby
Najłatwiej czyści się sprzęt AGD ze świeżych zabrudzeń, dlatego mycie piekarnika powinno być przeprowadzane na bieżąco ‒ szczególnie w sytuacjach, gdy zostanie on mocno zabrudzony. Do czyszczenia piekarnika domowym sposobem najczęściej stosuje się wodę z dodatkiem sody oczyszczonej lub octu. Jak zatem wyczyścić piekarnik sodą? Przed czyszczeniem warto lekko rozgrzać wnętrze piekarnika, a w tym czasie przygotować pastę z sody oczyszczonej i wody. Do miski wsypać sodę (3 szklanki powinny wystarczyć na wyczyszczenie całego piekarnika), a następnie dodać stopniowo wodę, tak aby uzyskać konsystencję pasty. Powstałą w ten sposób masę rozprowadzić po wewnętrznej stronie piekarnika i zostawić na ok. 20 minut. Po tym czasie przetrzeć całą powierzchnię i umyć wnętrze piekarnika wodą. Przy większych zabrudzeniach warto posiłkować się środkami chemii gospodarczej, które są przeznaczone do czyszczenia piekarników.
Często pojawiają się pytania dotyczące tego, jak wyczyścić szybę w piekarniku. Delikatne zabrudzenia powinny dać się usunąć za pomocą wody i płynu do naczyń. Przy mocniejszych można zastosować mieszankę wody z octem. Ważne, żeby używać delikatnych środków oraz szmatek, tak aby nie zarysować powierzchni szyby.
Nowoczesne piekarniki i funkcje ułatwiające czyszczenie
Dostrzegając problem związany z czyszczeniem piekarników, producenci sprzętu AGD wprowadzają szereg nowych rozwiązań i funkcji do swoich produktów. Aby umożliwić czyszczenie piekarnika bez szorowania, została opracowana powłoka, która ułatwia czyszczenie nawet mocno przypalonego piekarnika. Zazwyczaj wystarczy przetrzeć jego wnętrze wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i dokładnie wypłukać.
Wybierając nowy piekarnik do domu, warto zwrócić uwagę na to, czy jest wyposażony w funkcję samooczyszczania. W tym przypadku producenci stosują różne rozwiązania:
- czyszczenie pyrolityczne – piekarniki z taką funkcją wyposażone są w specjalny program, podczas którego wnętrze piekarnika podgrzewane jest do bardzo wysokiej temperatury - 480 stopni Celsjusza. Następuje wtedy blokada drzwiczek, która uniemożliwia ich otwarcie. Jest to możliwe dopiero, gdy temperatura wewnątrz urządzenia spadnie poniżej 150 stopni Celsjusza. Wówczas mechanizm ustępuje. Bezpieczeństwo w czasie procesu pyrolizy zapewnia też wentylacja oraz poczwórne drzwiczki piekarnika. Zanieczyszczenia ulegają spopieleniu, a po wystygnięciu ścianek piekarnika łatwo można je usunąć. Wystarczy je zamieść. Proces takiego czyszczenia może trwać od 2 do 2,5 godziny i można samodzielnie ustawić jego długość. Warto wspomnieć, że taki sposób czyszczenia jest nie tylko bezpieczny, ale i tani – jeden proces to koszt ok. 2 zł;
- czyszczenie katalityczne – w tym przypadku na ściankach piekarnika umieszczone są specjalne płytki o porowatej powierzchni, które przyciągają zabrudzenia i usuwają je w procesie utleniania. Wystarczy włączyć piekarnik na funkcję termoobiegu na godzinę i 250 stopni;
- czyszczenie parowe – w tym celu na blachę wylewa się wodę i włącza piekarnik. Należy go ustawić na 50 stopni Celsjusza i pozostawić na pół godziny. Brud zmiękczony przez parę jest o wiele łatwiejszy do usunięcia. Wystarczy wnętrze urządzenia przetrzeć wilgotną gąbką. Przy trudniejszych zabrudzeniach można do wody dodać płyn do mycia naczyń. Nie jest konieczne wtedy stosowanie środków chemicznych.