Jak zrobić chleb? Przepis i proponowane modele piekarników

12-12-2019

Dzięki zwiększającej się świadomości społeczeństwa wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie różnych potraw, co jest nie tylko zdrowe, lecz także ekologiczne. Niektórzy zastanawiają się nawet nad tym, jak zrobić chleb i jakiego sprzętu AGD użyć.

Jak zrobić chleb? Przepis i proponowane modele piekarników

Do pieczenia chleba można wykorzystać piekarnik parowy, który pozwala na uzyskanie zdrowych potraw o pysznym smaku. Warto wiedzieć, że piekarniki parowe mają wiele zalet i przydają się na co dzień w kuchni nie tylko do przygotowania chleba, lecz także innych dań, np. pieczonych mięs, ryb lub warzyw. 

Jak zrobić chleb? Składniki

Jak upiec dobry chleb? Konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników, takich jak:

  • 500 g mąki pszennej typu 750 (dodatkowo odrobina mąki do podsypywania),
  • 20 g drożdży (świeżych),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka wody lub mleka,
  • 1 łyżeczka cukru. 

Przyda się również mikser, dwie łyżki oraz forma do pieczenia chleba. Warto wiedzieć, że do przygotowania ciasta można użyć nie tylko wody, lecz także mleka – dzięki niemu gotowe pieczywo będzie bardziej rumiane.

Przepis jak zrobić chleb

Jak zrobić chleb w domu? Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu. Należy pokruszyć drożdże, dodać do nich łyżeczkę cukru, dwie łyżki wody i jedną łyżkę mąki, a następnie całość bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na kwadrans. Kolejny krok stanowi wyrobienie ciasta. Na blat należy wysypać mąkę, a następnie zrobić w niej wgłębienie, do którego trzeba wlać mleko lub wodę. Należy także dodać sól i przygotowany wcześniej zaczyn. Całość powinno się dokładnie miksować do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli trudno uzyskać gładką masę, można dolać trochę wody lub mleka. Jeżeli jednak ciasto jest zbyt wodniste, powinno się dosypać mąki. Warto cały czas kontrolować stan masy, aż stanie się ona gładka i elastyczna. Następnie należy ją wyjąć i uformować dłońmi w kulę. Można także własnoręcznie zagnieść ciasto. Kolejny krok stanowi posmarowanie ciasta olejem i odłożenie do miski do wyrastania chleba. Można też położyć je na talerzu, przykryć i postawić na garnku z gorącą wodą. Należy poczekać, aż masa podwoi swoją objętość i dopiero wtedy przełożyć ją do formy do pieczenia chleba. Warto wiedzieć, że zamiast bochenka można uformować bułeczki i przełożyć je do odpowiednich foremek. Przygotowane ciasto należy wstawić do piekarnika na około 30 minut (lub 15 minut w przypadku bułeczek) i piec w 240 stopniach. Do tego typu czynności świetnie sprawdzą się piekarniki parowe. Dzięki temu skórka chleba jest pyszna i chrupiąca. 

Niektórzy zastanawiają się, jak zrobić chleb żytni lub razowy. Cały proces pieczenia wygląda bardzo podobnie, należy jednak użyć odpowiedniej mąki (zamiast pszennej trzeba sięgnąć np. po żytnią). 

Piekarnik do chleba – jaki wybrać?

Piekarnik z funkcją pieczenia parowego lub z dodatkiem pary świetnie sprawdzi się do przygotowywania różnych dań, w tym chleba, ryb, mięs, zapiekanek warzywnych i makaronowych. Wybierając piekarnik parowy, warto zwrócić uwagę na jego funkcjonalność, a także wbudowane programy. Szczególnie polecane są modele z BakingPro System®, czyli specjalną konstrukcją komory umożliwiającą szybki nagrzew i równomierne pieczenie. Duże znaczenie mają również programy takie jak FullSteam i SoftSteam, które zostały stworzone z myślą o miłośnikach potraw na parze. Wiele piekarników parowych ma gotowe programy, które można wykorzystać między innymi do pieczenia chleba. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty