Włoska frittata to potrawa, którą można przygotować z różnych składników – zarówno warzyw, jak i mięs, owoców morza oraz serów, np. parmezanu, gorgonzoli, fety, mozzarelli. Klasyczny omlet po włosku na koniec zapieka się w piekarniku. Do przyrządzania włoskich omletów rewelacyjnie sprawdzają się piekarniki parowe, które zapewniają lepszy smak i konsystencję potraw, bez utraty zawartych w nich mikroelementów i witamin.
Czym jest frittata?
Frittata to jedna z tradycyjnych włoskich potraw, która przypomina zwykły omlet. Danie przygotowuje się na bazie jajek, a dodatkowe składniki zależą od gustu danej osoby, ponieważ smaczną frittatę można zrobić nie tyko ze świeżymi warzywami, ale też z owocami morza, mięsem czy różnego rodzaju serami. Frittata rewelacyjnie smakuje na ciepło, a serwowana na zimno sprawdzi się jako lekka przekąska w ciągu dnia. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa frittare, które można dosłownie przetłumaczyć jako „smażyć”. Samo smażenie stanowi zresztą część przygotowań, bo dopiero po nim potrawa trafia do piekarnika, a wcześniej jest przygotowywana na patelni. Dzięki takiemu zabiegowi danie staje się znacznie lżejsze i bardziej puszyste, niż gdyby zostało tylko usmażone na patelni.
Co potrzeba do przygotowania włoskiej frittaty?
Do przygotowania tradycyjnej frittaty najlepsza będzie żeliwna patelnia lub taka, która jest przystosowana do zapiekania w piekarniku. Jeśli zaś chodzi o końcową fazę przygotowań, czyli zapiekanie tego włoskiego dania, warto wykorzystać piekarnik parowy z systemem FullSteam, który sprawia, że przyrządzane potrawy są wyjątkowo zdrowe, ponieważ nie tracą cennych witamin i mikroelementów. Pieczenie na parze ma także wiele innych korzyści, dlatego można wykorzystać tę metodę do przygotowywania różnych smacznych dań. Zaletą piekarników parowych jest również to, że pieczone w nich mięsa, zwłaszcza metodą sous vide, są wyjątkowo soczyste, a ich smak – intensywny. Dodatkowo pieczenie z dodatkiem pary jest idealne do wypieku różnego rodzaju ciast. Dzięki parze wyrastają one aksamitne i przyjemnie chrupiące. Urządzenie można zatem wykorzystać do przygotowania nie tylko tradycyjnej włoskiej frittaty.
Warzywna frittata – jak zrobić, krok po kroku?
Włoska frittata to smaczne danie, które można przygotować z różnych składników. W tym przepisie proponujemy wegetariańską wersję potrawy z dodatkiem papryki i kukurydzy. To idealny pomysł na śniadanie, zwłaszcza dla miłośników dań jajecznych na ciepło.
Składniki:
- 4 jaja,
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem,
- 200 g czerwonej papryki konserwowej,
- 100 g parmezanu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 g kukurydzy konserwowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kukurydzę odcedź na sitku z nadmiaru płynu.
- Paprykę i cebule posiekaj w drobną kostkę.
- W misce roztrzep jaja na jednolitą masę, używając do tego klasycznej ręcznej trzepaczki lub widelca, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni żeliwnej z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż cebulę na złoty kolor.
- Dodaj kukurydzę i paprykę; smaż całość przez około 3 minuty, ciągle mieszając.
- Poszatkuj drobno szczypior i wrzuć go na patelnię z warzywami.
- Ser zetrzyj na tarce, połowę dodaj do masy jajecznej, a następnie delikatnie wymieszaj składniki ze sobą.
- Roztrzepane jaja z serem wlej na patelnię.
- Masę jajeczną dokładnie wymieszaj z warzywami, a następnie za pomocą silikonowej szpatułki wyrównaj powierzchnię omleta.
- Frittatę warzywną posyp resztą startego sera i smaż na niewielkim ogniu jeszcze przez około 4 minuty.
- Patelnię umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180℃ i zapiekaj przez 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści i lekko zarumieni.