Jak zrobić muffinki czekoladowe? Prosty przepis

17-02-2020

Muffinki to babeczki przygotowywane z różnymi dodatkami bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Każdy, kto zastanawia się nad tym, jak zrobić muffinki, powinien wiedzieć, że przepis na nie jest bardzo prosty, a samo wykonanie babeczek nie trwa długo.

Jak zrobić muffinki czekoladowe? Prosty przepis

Muffinki można podawać zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. W kawiarniach i restauracjach popularne są nie tylko muffinki z czekoladą, dżemem i owocami, ale także z warzywami lub mięsem (czyli w wersji formie wytrawnej). Muffinki nazywane są czasem kultowymi, amerykańskimi babeczkami, które podbiły świat swoim wyjątkowym smakiem. Ciastka te są charakterystyczne przede wszystkim dla krajów anglosaskich. Istnieją jednak różnice między muffinkami angielskimi i amerykańskimi. Te pierwsze przygotowywane były w czasach wiktoriańskich i podawane do popołudniowej herbaty. Znane w Polsce muffinki robione są zgodnie z przepisem amerykańskim, czyli pieczone w foremkach i wyrastające przy pomocy proszku do pieczenia. Warto wiedzieć o tym, że sekretem dobrych muffinek jest trzymanie się zasady, zgodnie z którą suche i mokre składniki przygotowuje się osobno, a łączy dopiero na koniec.

Jak zrobić muffinki? Lista składników

Do przygotowania muffinek z czekoladą potrzebujesz następujących składników:

  • 150 g masła,
  • 150 g czekolady deserowej lub mlecznej,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 duże jajka,
  • 180 ml mleka,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Dodatkowo, aby zrobić muffinki, musisz mieć papilotki oraz specjalną formę. Z naszego przepisu możesz przygotować około 16 muffinek, dlatego właśnie tyle papilotek będzie potrzebnych. W formie na muffinki zwykle mieści się około 8 ciastek, dlatego możesz kupić dwie formy lub piec na dwa razy.

Przepis na muffinki czekoladowe

Przygotowanie muffinek zajmuje maksymalnie godzinę (z pieczeniem), dlatego ciastka te można zrobić nawet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem zaproszonych gości. Jak więc przygotować babeczki czekoladowe? Zrobisz je w dziewięciu prostych krokach:

  1. Nastaw piekarnik na 180 °C z termoobiegiem.
  2. Masło włóż do garnka i roztop je, a następnie ostudź.
  3. Pokrój lub połam czekoladę na drobne kawałeczki.
  4. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną i wymieszaj wszystko w misce. Następnie dodaj cukier oraz cukier waniliowy i ponownie wymieszaj.
  5. Zmiksuj jajka z mlekiem w osobnej misce.
  6. Połącz wszystkie składniki, dodając zmiksowane jajka z mlekiem do składników sypkich, czyli wszystkich z punktu 4. Następnie dodaj roztopione masło oraz czekoladę i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką. Tak przygotowane ciasto może mieć lekkie grudki, nie musi być idealnie gładkie.
  7. Włóż papilotki do formy na muffiny, a następnie wlej do nich masę.
  8. Piecz ciastka przez 25 minut, pamiętając o tym, że powinny urosnąć, a na górze mieć lekką skorupkę.
  9. Wyciągnij ciastka z piekarnika. Smacznego!

Możesz też sprawdzić, czy ciastka są już upieczone, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli po nakłuciu wybranej babeczki patyczek jest suchy, oznacza to, że możesz wyciągnąć muffinki z piekarnika.

Do muffinek możesz również przygotować zupełnie inną masę, np. dodać białą czekoladę lub dżem owocowy. Dla smakoszy ciekawym pomysłem może być także dodanie rumu lub likieru do masy, dzięki czemu muffinki nabiorą ciekawego, alkoholowego smaku. Do ciasta możesz również dodać posiekane orzechy lub migdały, które pasują do czekolady. Pamiętaj o tym, że muffinki możesz podać nie tylko na deser po rodzinnym obiedzie, ale też jako jedną z przekąsek dla znajomych lub przyjaciół. Takie ciastka to doskonały pomysł na imprezę, a zwłaszcza na Sylwestra.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty