Jak zrobić wino? Przepisy na domowe trunki

17-02-2020

Domowe wino można przyrządzić z wielu różnorodnych składników. Królują oczywiście owoce, zwłaszcza wiśnie. Nietypowy, lecz równie smaczny, jest także trunek z ryżu. Zastanawiając się, jak zrobić wino, zawsze warto skorzystać z jednego ze sprawdzonych przepisów.

Jak zrobić wino? Przepisy na domowe trunki

Wielu miłośników trunków zastanawia się, jak zrobić wino. Proces przygotowywania napoju wymaga dużej cierpliwości, ponieważ trwa kilka miesięcy. Kiedy jednak trunek jest już gotowy, można nim zachwycić wszystkich domowników. Aby ten zachował swój oryginalny aromat, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach. Zapewniają je winiarki, czyli sprzęt AGD gwarantujący właściwe chłodzenie wina.

Jak zrobić wino z wiśni?

W pierwszej kolejności trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Potrzebne będą: gąsior (duża, szklana butla) z korkiem, rurka fermentacyjna oraz wężyk do zlewania napoju, a także butelki, do których zostanie on przelany. Jeśli chodzi o składniki trunku, do zrobienia 5-6 litrów wiśniowego wina należy przygotować:

  • 5 kg wiśni,
  • 650 g cukru,
  • 2,5 l wody,
  • 1,5 g pożywki,
  • drożdże winiarskie.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj moszcz, czyli sok wiśniowy – umyj wiśnie, wydryluj je, zmiażdż, a następnie pozostaw na 2-3 dni w szklanym naczyniu, pamiętając, aby zabezpieczyć jego wlot gazą. Po tym czasie wyciśnij sok z owoców.
  2. Cukier zmieszaj z wodą i zagotuj. Tak przygotowany syrop cukrowy dodaj do moszczu i przelej całość do gąsiora do maksymalnie ⅘ jego wysokości. Jednak zanim to zrobisz, pamiętaj aby zostawić jedną szklankę czystego soku z wiśni do zrobienia tzw. matki drożdżowej.
  3. Przygotuj matkę drożdżową: wymieszaj szklankę soku, łyżkę cukru i odrobinę ciepłej wody. Przelej wszystko do małej butelki, wsyp do niej opakowanie drożdży winiarskich i zatkaj wlot watą. Kilka razy dziennie potrząsaj naczyniem. Rób to przez 3-4 dni.
  4. Rozrobione drożdże i pożywkę dodaj do gąsiora, a jego wlot zamknij specjalnym korkiem z rurką fermentacyjną. Dokładnie potrząśnij naczyniem, by składniki dobrze się połączyły i odstaw je w zacienione miejsce.
  5. Po kilku tygodniach, gdy przez rurkę przestaną przechodzić bąbelki, odcedź wino wiśniowe i odstaw je ponownie na kilka miesięcy (około ośmiu).
  6. Gdy wino będzie gotowe, przelej je do butelek.

Aby zachować doskonały smak i aromat wina, należy przechowywać je w winiarce. Tego typu sprzęt AGD zapewnia idealną temperaturę chłodzenia. Dzięki elektronicznej regulacji, można dostosować jej wartość do własnych potrzeb. Dodatkowo dobrej klasy urządzenie wyposażone jest w specjalny wentylator zapewniający optymalną wilgotność, co zabezpiecza napój przed zepsuciem i namnażaniem się bakterii. Winiarka chroni też butelki z winem przed promieniowaniem UV, imitując tym samym warunki panujące w winnych piwniczkach.

Jak zrobić wino z ryżu?

Ten nietypowy napój jest równie łatwy do przygotowania. Potrzebujesz jedynie:

  • 500 g surowego ryżu,
  • 1,25 kg cukru,
  • 4 l wody,
  • ½ paczki rodzynek,
  • drożdże winne.

Przygotowanie:

  1. Wsyp ryż do butli i zalej go ostudzoną, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru. Do takiej mieszanki dodaj rodzynki i drożdże.
  2. Zatkaj butlę korkiem z rurką fermentacyjną i postaw naczynie w ciepłym miejscu na około 14-16 dni.
  3. Po tym czasie przelej wino ryżowe do innego naczynia, aby dokończyło w nim fermentację.
  4. Po około 2-3 miesiącach przelej wino do butelek.

Przepis na wino z ryżu można urozmaicić. Aby nadać napojowi ziołowego aromatu, wystarczy dodać do niego przyprawy, np. gałkę muszkatołową, cynamon, tymianek lub miętę.

Jak zrobić grzane wino?

Czerwone wino domowe (np. z wiśni) można podgrzać. To doskonały pomysł na długie, zimowe wieczory – napój świetnie rozgrzewa, a jego aromat wprowadza niezwykle przytulną atmosferę. Aby przygotować grzane wino, trunek należy przelać do garnka, a następnie dodać do niego korzenne przyprawy (cynamon, goździki, imbir i kardamon). Oprócz tego, można wrzucić do niego także rodzynki, startą skórkę pomarańczy, kawałki jabłka lub suszone śliwki. Kolejnym krokiem jest posłodzenie wina – najlepiej wykorzystać do tego miód. Następnie wystarczy podgrzewać napój na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie delikatnie parować. W tym procesie może pomóc płyta gazowa z funkcją FlameControl, która umożliwia wygodne kontrolowanie wielkości płomienia. Jest to bardzo przydatne udogodnienie, ponieważ pozwala uchronić wino przed zagotowaniem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty