Jaki grill elektryczny wybrać? Jakie są funkcje tego urządzenia?

17-02-2020

Wiele osób nie wyobraża sobie wiosny i lata bez spotkań ze znajomymi, jedzenia grillowanych mięs i warzyw oraz chleba i sera. Nie każdy może jednak kupić duże urządzenie, dlatego świetnym rozwiązaniem jest mały i funkcjonalny grill elektryczny.

Jaki grill elektryczny wybrać? Jakie są funkcje tego urządzenia?

Grill elektryczny daje wiele możliwości, ponieważ znika w tym przypadku konieczność zakupu węgla lub rozpałki. Wystarczy tylko podłączyć urządzenie do prądu, aby po kilkunastu minutach cieszyć się pysznymi kiełbaskami i innymi przysmakami. 

Jak wybrać grill elektryczny?

Tradycyjne grille węglowe uznawane są za sprzęty, które nie służą zdrowiu człowieka ani nie są ekologiczne. Takie urządzenie wydziela nieprzyjemny zapach i dym, dlatego w wielu miastach w ogóle nie wolno rozpalać grilla (tak jest m.in. na terenie Krakowa). Rozwiązaniem dla osób, które chcą zjeść potrawy z grilla we własnym mieszkaniu, a także dla tych, które nie posiadają w ogrodzie odpowiedniej przestrzeni na duże sprzęty, jest właśnie grill elektryczny. Takie urządzenie można postawić w kuchni lub na balkonie. Większość regulaminów spółdzielni mieszkaniowych zabrania stawiania tradycyjnego grilla na tarasie lub balkonie, jednak nie dotyczy to modeli elektrycznych, ponieważ nie wydzielają one szkodliwych substancji ani nie przeszkadzają innym lokatorom. 

Na rynku można znaleźć różne rodzaje takich sprzętów, np. grille elektryczne zamykane lub specjalne urządzenia do steków. Wśród najważniejszych czynników, jakie należy wziąć pod uwagę w trakcie wyboru najlepszego grilla elektrycznego, można wyróżnić:

  • powierzchnię roboczą urządzenia, przy czym warto zastanowić się nad tym, czy potrawy będą przyrządzane dla maksymalnie 2–3 osób, czy też dla większej grupy znajomych, i pod tym kątem wybrać powierzchnię sprzętu,
  • czas gwarancji, który wynosi minimum 3–5 lat,
  • moc urządzenia, a także czas nagrzewu,
  • możliwość regulacji temperatury,
  • regulację wysokości grilla,
  • dodatkowe funkcje, np. możliwość położenia zamrożonego mięsa, regulację nachylenia,
  • nieprzywierającą powierzchnię urządzenia,
  • funkcję grilla stołowego, która pozwala na rozłożenie tacy,
  • kontrolki świetlne, które informują o tym, czy urządzenie jest nagrzane, 
  • regulację nachylenia,
  • wyjmowane płyty, które ułatwiają szybkie czyszczenie urządzenia. 

Warto pamiętać o tym, że grill elektryczny można wstawić do kuchni i czasami zastępować nim płytę grzejną. Należy zaznaczyć, że wśród różnych rodzajów tych urządzeń znajdują się grille elektryczne ceramiczne, kamienne oraz specjalne sprzęty do hamburgerów lub ryb. 

Zalety, wady i możliwości grilla elektrycznego

Grill elektryczny to urządzenie, które ma sporo zalet. Przede wszystkim grillowanie odbywa się zupełnie bez ognia i dymu, a ze sprzętu można korzystać przez cały rok. Co więcej, nawet duży grill elektryczny jest łatwiejszy w obsłudze niż tradycyjne urządzenie ogrodowe. Warto pamiętać, że model elektryczny pozwala na przygotowanie stosunkowo zdrowych potraw, ponieważ nie ma konieczności używania tłuszczu. Właśnie dlatego takie urządzenia są lepsze dla zdrowia i szczególnie polecane osobom, którym zależy na utrzymaniu diety. Na rynku można również znaleźć specjalne grille elektryczne z patelniami, które świetnie zastąpią w trakcie wyjazdu lub awarii płytę grzejną. 

To urządzenie ma jednak także wady. Po pierwsze, osoby, które uwielbiają grill tradycyjny, mogą nie być zachwycone nieco innym smakiem potraw ze sprzętu elektrycznego. Po drugie, w przypadku grilla na prąd pojawia się pewne ograniczenie, gdyż nie można go przenosić z dala od źródła energii. Mimo to grill elektryczny daje dużo możliwości, ponieważ przygotowuje się na nim ryby, mięsa, warzywa, a także sery pleśniowe i inne smaczne potrawy. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty