Jakie są rodzaje kuchenek? Na co zwracać uwagę przy wyborze?

30-09-2019

Nowoczesne kuchenki zachwycają swoją funkcjonalnością i wyglądem. Są to często designerskie sprzęty AGD, które doskonale pasują do stylowo urządzonych kuchni. Jednak, jakie dokładnie są rodzaje kuchenek? Która z nich sprawdzi się najlepiej?

Jakie są rodzaje kuchenek? Na co zwracać uwagę przy wyborze?

Ktoś będzie twierdził, że najlepsze są kuchenki gazowe, a inny wskazywał, że te elektryczne. Kto zatem ma rację? Każdy rodzaj kuchenki ma swoje wady i zalety, dlatego warto je znać, zanim podejmie się ostateczną decyzję o wyborze sprzętu AGD do domu. Jakie są zatem rodzaje kuchenek i co warto o nich wiedzieć?

Jaką kuchenkę wybrać – wolnostojącą czy do zabudowy?

Kuchenki wolnostojące czy do zabudowy? – takie pytanie często pojawia się, kiedy zachodzi konieczność wyboru nowego sprzętu. To pierwsze rozwiązanie to dobra propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią często zmieniać wystrój wnętrza, np. układ mebli. Sprzęty wolnostojące umożliwiają bowiem swobodę w aranżacji kuchni. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że utrudnione może być utrzymanie w czystości przestrzeni pomiędzy kuchenką a ścianą czy szafkami. 

W przypadku kuchni do zabudowy trzeba natomiast liczyć się z tym, że musi być ona idealnie dopasowana do mebli. Dzięki zlikwidowaniu wolnej przestrzeni między kuchnią a szafkami łatwiej utrzymać porządek. Wybierając kuchnię pod zabudowę, trzeba pamiętać, że powinna być wyposażona w system chłodzenia chroniący przed przegrzewaniem, aby móc stać bezpośrednio przy meblach. 

Rodzaje najpopularniejszych kuchenek – jakie są ich wady i zalety?

Producenci sprzętu AGD oferują kuchenki w całości na gaz czy prąd, ale także w różnych konfiguracjach. Do najpopularniejszych rozwiązań zalicza się przede wszystkim:

  • Kuchenki na gaz – zarówno piekarnik, jak i płyta zasilane są gazem. Uznaje się, że tego rodzaju kuchnie są najtańsze zarówno przy zakupie, jak i w eksploatacji, trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że piekarniki gazowe mają ograniczoną funkcjonalność w porównaniu z tymi elektrycznymi. Kuchenki te zalecane są przede wszystkim tam, gdzie instalacje eklektyczne są stare i nie wytrzymałyby częstego i dużego obciążenia. Do ich wad zaliczyć należy stosunkowo trudne czyszczenie, a także to, że piekarnik grzeje wyłącznie od dołu.
  • Kuchenki elektryczne – piekarniki w takich kuchniach to zaawansowane urządzenia, które mają wiele funkcji dodatkowych, np. grzanie od dołu i góry, grill, program pizza. Mają one często również opcję autoczyszczenia. Warto zaznaczyć, że płyta przy kuchence zasilanej prądem może być ceramiczna lub indukcyjna. 

Do zalet płyt ceramicznych należy zaliczyć przede wszystkim wyższą wydajność niż przy gazowych oraz łatwość czyszczenia. Można na niej używać dowolnych garnków. Natomiast wśród wad wymienia się m.in.: mniejszą wydajność w porównaniu z płytą indukcyjną czy konieczność instalacji gniazda trójfazowego. 

Z kolei, jeśli chodzi o płyty indukcyjne, to za największe zalety uważa się bardzo wysoką wydajność, bezpieczeństwo użytkowania i łatwość czyszczenia. Do wad zalicza się konieczność zakupu specjalnych garnków. Na względzie warto mieć także to, że są one stosunkowo drogie w porównaniu do gazowych;

  • Kuchenki gazowo-elektryczne – mogą to być np. kuchenki z płytą indukcyjno-gazową, w których część palników zasilana jest gazem, a część prądem. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem są kuchenki z płytą gazową i piekarnikiem elektrycznym. Takie łączenie różnorodnych technologii ma na celu zwiększenie wydajności sprzętu oraz jego funkcjonalności.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty