Menu na romantyczną kolację
Menu na romantyczną kolację nie powinno zawierać dań zbyt ciężkich i obfitych. Przejedzenie może spowodować uczucie senności czy zmęczenia. Poza tym postaw na dania, których zapach kusi, a nie odstrasza. Unikaj potraw mocno czosnkowych, z dużą ilością cebuli, sera czy innych składników o ostrym, intensywnym zapachu.
Wybierz lekką przystawkę i danie główne, np. risotto ze szparagami czy krewetki (bez pancerzyków), a wszystko zwieńcz deserem. Może to być słynne tiramisu, panna cotta czy lody.
Romantyczne menu nie powinno też zawierać dań, które mogą być kłopotliwe w konsumpcji lub którymi łatwo się ubrudzić.
Nie zapomnij także o innych napojach (poza winem). Najlepszym pomysłem będzie serwowanie wody, którą można przepłukać usta i ugasić pragnienie. Oprócz tego postaraj się też o dobrą herbatę czy delikatną kawę, np. cappuccino lub caffè latte.
Jak dobrać wino do posiłku?
Najprostsza i najogólniejsza zasada mówi, że do czerwonego mięsa serwuje się wino czerwone, do ryb i drobiu białe, a do deserów słodkie. Jest to jednak zbyt duże uproszczenie. Zasadę tę można rozbudować następująco:
- Delikatne wino białe lub różowe można serwować do delikatnych, lekkich dań, takich jak sałatki, przystawki, delikatnie doprawiony drób, ryby i owoce morza.
- Do potraw mocno przyprawionych i ciężkich (również drobiowych czy bezmięsnych), a także do czerwonego mięsa, możesz zaserwować wino czerwone lub złożone wino białe.
Równie istotny jest dobór smaku wina do smaku potrawy. Oto, czym się kierować:
- Do dań słonych najlepiej pasują wina wytrawne – słone potrawy sprawiają, że wino jest pełniejsze w smaku.
- Do dań słodkich nie należy podawać wina wytrawnego. Zawarty w potrawach cukier sprawia, że gorycz jest wyczuwalna znacznie mocniej, a wino staje się jeszcze bardziej wytrwane.
- Do dań tłustych i ciężkich dobrze serwować wino wytrawne – równoważy ono ciężkość posiłków.
- Do dań gorzkich nie podawaj win o intensywnych, wyczuwalnych taninach (win cierpkich, szorstkich) – podkreślą gorycz dań.
Przydatne wskazówki:
- Jeśli serwujesz dania z konkretnego regionu, możesz dobrać do tego wino, które pochodzi z tego samego obszaru.
- Jeśli w jednej potrawie pojawiają się różne smaki, dobierz wino do głównego składnika posiłku.
- Jeśli przygotowujesz potrawę na bazie wina, to samo wino serwuj podczas kolacji.
Jak przechowywać wino, by podczas kolacji smakowało jak najlepiej? Chłodziarki do wina
Utarło się, że wino można przechowywać w lodówce, aby utrzymać jego odpowiednią temperaturę i zatrzymać świeżość. Niestety lodówka nie jest najlepszym miejscem na przechowywanie wina. Dlaczego?
- Wino nie powinno być przechowywane pionowo, a w lodówce najczęściej jest ustawiane na drzwiach.
- Wahania temperatury spowodowane częstym otwieraniem lodówki wpływają niekorzystnie na smak i aromat trunku.
- Przechowywanie wina z produktami spożywczymi, które wydzielają różne, intensywne zapachy, sprawia, że aromat i smak trunku zostają zaburzone.
- Przestawianie butelki z miejsca na miejsce może zmienić smak wina.
- Agregaty wbudowane w lodówki wywołują drgania, które zaburzają procesy dojrzewania wina.
Gdzie zatem przechowywać wino? W chłodziarkach, czyli tzw. winiarkach. Oto kilka najważniejszych cech chłodziarek:
- Chłodziarki do wina umożliwiają przechowywanie trunków w optymalnych warunkach, to z kolei pozwala na prawidłowe dojrzewanie trunku w butelce oraz zachowanie jego walorów smakowych.
- Winiarki zapewniają stałą temperaturę wina – gwarantują to, wykorzystane w chłodziarkach Amica, specjalne systemy, takie jak VinoOptima System™. Dzięki nim można elektronicznie kontrolować temperaturę i uzyskać najlepsze warunki dla różnych gatunków wina.
- Nowoczesne winiarki utrzymują wilgotność na odpowiednim poziomie, co zapobiega rozszczelnianiu się korków, a w konsekwencji parowaniu i utlenianiu się wina.
- Winiarki zapewniają warunki podobne do tych, panujących w piwniczkach, a to za sprawą ochrony przed promieniami słonecznymi.
Chłodziarki na wino to wbrew pozorom sprzęt, który nie jest zarezerwowany wyłącznie dla koneserów wina. Winiarka może znaleźć się w każdej kuchni. W ofercie najlepszych producentów znajdziesz np. chłodziarki na wino do zabudowy, winiarki wolnostojące czy podblatowe, a także urządzenia o różnej pojemności – od kilku do kilkudziesięciu butelek.
Jak serwować wino podczas romantycznej kolacji?
Wino serwuj w dobranych do danego gatunku kieliszkach. Oto rodzaje kieliszków:
- Kieliszki do wina czerwonego powinny mieć duże, pękate czasze, dzięki czemu wino uwolni wszystkie aromaty, jego smak będzie gładki i pełny.
- Białe i różowe wino serwuj w kieliszkach z mniejszymi, smukłymi czaszami w kształcie tulipana.
- Kieliszki do szampana i wina musującego mają długie nóżki oraz wąskie, długie czasze o prostych ściankach –trunek pozostaje chłodny, a zawarte w nim bąbelki uwalniają się powoli.
Więcej informacji na temat serwowania dopasowania kieliszków do rodzaju wina znajdziesz tutaj.
Podczas romantycznej kolacji z winem nie może zabraknąć świec, eleganckiej zastawy stołowej (najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie biel) i nastrojowej muzyki. Możesz postarać się też o świeże kwiaty (np. czerwone róże lub tulipany). Stwórz przytulny, intymny nastrój, a kolacja będzie niezapomnianym przeżyciem.