Kuchnia meksykańska – charakterystyka i przykładowe potrawy

17-02-2020

Współcześnie kuchnia meksykańska znana jest praktycznie na całym świecie. Słynie głównie z pikantnych i niezwykle aromatycznych dań. Jej podstawę stanowią warzywa strączkowe, kukurydza oraz papryczki chilli. Jej charakterystyczny smak jest efektem przenikania się wpływów lokalnej kultury indiańskiej z tradycjami przywiezionymi na te tereny przez konkwistadorów.

Kuchnia meksykańska – charakterystyka i przykładowe potrawy

Meksyk to kraj o bogatej kulturze i historii, a meksykańskie jedzenie jest doskonałym odzwierciedleniem tego dziedzictwa. Aby spróbować potraw charakterystycznych dla tego regionu świata, nie trzeba wcale wyjeżdżać do Ameryki Północnej – w Polsce serwuje je wiele restauracji. Dania meksykańskie można też przygotować we własnym domu. Pomoże w tym dobrej klasy sprzęt AGD.

Czym charakteryzuje się kuchnia meksykańska?

Meksykańska kuchnia ukształtowała się pod wpływem tradycji kulinarnych kultury prekolumbijskiej oraz czasów kolonizacyjnych. Ta niezwykła mieszanka stanowi o jej unikalności. Potrawy z tego regionu wyróżniają się niezwykłym bogactwem wyrazistych smaków, kolorów i aromatów, a ich cechą charakterystyczną jest duża pikantność. Warto przy tym pamiętać, że ze względu na swoją oryginalność, w 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

Meksykańskie jedzenie nie jest jednak jednorodne. Na terenie kraju wyróżnia się wiele trendów kulinarnych. Najważniejsze z nich to:

  • kuchnia meksykańska północy – proste i stosunkowo delikatne dania, do przygotowania których często wykorzystuje się produkty mleczne,
  • meksykańska kuchnia południa – potrawy często przygotowuje się z wykorzystaniem ryb, egzotycznych owoców i nietypowych składników, np. pająków czy jaj mrówek,
  • kuchnia centralnego Meksyku – najbardziej zróżnicowana ze wszystkich, obfituje w owoce i warzywa, owoce morza oraz różnego typu mięsa.

Co ważne, popularne dania kuchni meksykańskiej wymagają użycia charakterystycznych dla tego regionu składników. Wśród nich znajdują się przede wszystkim: czerwona fasola, chili, kukurydza, awokado, limonka, ostra salsa pomidorowa, kakao i nopal (rodzaj kaktusa).

Chili con carne – flagowa potrawa kuchni meksykańskiej

Przepisy kuchni meksykańskiej są zazwyczaj dość proste, dlatego wiele z nich można wykonać we własnym domu. Wyjątkowo znana potrawa to chili con carne. Jest to jednogarnkowe danie przygotowywane z wołowiny, papryki chili, czosnku i pomidorów, przyprawiane kuminem i pieprzem. Czasami dodaje się do niego tradycyjne składniki kuchni meksykańskiej, czyli kukurydzę i czerwoną fasolę. Przyrządzenie takiej potrawy ułatwi płyta indukcyjna z funkcją AutoBridge. Dzięki niej sprzęt AGDintuicyjnie rozpoznaje położenie nawet bardzo dużego garnka i automatycznie łączy pola grzejne w jedną strefę dostosowaną do wielkości naczynia. Tym samym pozwala na niezwykle efektywne i wygodne gotowanie – używając takiego sprzętu, nie trzeba obawiać się, że danie zostanie nierównomiernie podgrzane. Dodatkowym ułatwieniem kuchennych eksperymentów może być zastosowanie nowoczesnego okapu, który doskonale doświetla przestrzeń roboczą.

Inne popularne dania meksykańskie

Warto poznać także inne tradycyjne meksykańskie potrawy. Wśród nich znajdują się m.in.:

  • taco – przekąska, której bazę stanowi tortilla, czyli placek z mąki kukurydzianej (najpopularniejsze dania meksykańskie są przygotowywane właśnie z jej wykorzystaniem). Tacos mogą być nadziewane różnymi składnikami, np. mięsem, warzywami lub owocami morza;
  • burrito – potrawa podobna do taco, a główną różnicą jest wykorzystanie lekko grillowanej, pszennej tortilli. Dania meksykańskie tego typu najczęściej faszeruje się fasolą, mięsem i ryżem;
  • quesadilla – kukurydziana tortilla wypełniona roztopionym serem;
  • mole poblano – słynny sos na bazie czekolady, chili i pomidorów, którym polewa się kurczaka;
  • guacamole – pasta z awokado z dodatkiem soku z limonki i odrobiny soli. Można do niej dodać również pomidory, paprykę i kolendrę.

Należy pamiętać, że wszystkie przepisy meksykańskie wymagają użycia dużej ilości przypraw. To one nadają daniom charakteru i ostrości. Wśród nich królują: chili, kolendra, czosnek, oregano, kmin rzymski oraz gorzkie kakao.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty