Ozdoby świąteczne – pomysły na proste dekoracje

29-01-2020

Własnoręcznie wykonane ozdoby świąteczne są nie tylko piękne, lecz także oryginalne. Samo przygotowywanie takich dekoracji to świetny relaks i zabawa dla całej rodziny. Co ważne, proces tworzenia ozdób nie musi być skomplikowany, aby efekt starań zachwycił domowników i gości.

Ozdoby świąteczne – pomysły na proste dekoracje

Dekoracje bożonarodzeniowe można kupić w sklepie. Jeśli ma się czas, lepiej jednak zrobić je samemu. Własnoręcznie wykonane ozdoby świąteczne są bowiem unikalne. Przygotowując je, można dać upust swojej wyobraźni i kreatywności.

Kiedy i dlaczego warto przygotować własnoręczne ozdoby świąteczne?

Okres przedświąteczny to czas gorączkowych przygotowań, a najważniejsze z nich odbywają się w kuchni. Gotowanie i pieczenie ułatwia dobry sprzęt AGD, np. piekarnik, który szybko się nagrzewa i jest niezwykle pojemny, dzięki czemu można przyrządzać kilka potraw jednocześnie. Pozwala to też zaoszczędzić wiele czasu. Warto poświecić go na samodzielne zrobienie dekoracji świątecznych. Własnoręczne ozdoby bożonarodzeniowe zawsze prezentują się efektownie, nawet gdy pozornie wydają się niedoskonałe. Nadają wnętrzu magiczną i świąteczną atmosferę. Aby zachwycały oryginalnością i niepowtarzalnością, w ich tworzenie wystarczy włożyć trochę serca.

Warto przy tym pamiętać, że ozdoby świąteczne najlepiej przygotowywać wraz z dziećmi. To dla nich nie tylko świetna zabawa, ale i szansa na rozwój kreatywności i zdolności manualnych. Co ważne, tego typu dekoracje mogą zostać wykonane w ramach recyklingu różnych przedmiotów. Tym samym są bardziej przyjazne środowisku niż produkty kupione w sklepie i nie przyczyniają się do zaśmiecania planety. 

Własnoręczne ozdoby choinkowe – proste i efektowne pomysły

Własnoręczne ozdoby choinkowe najczęściej wykonuje się z kolorowego papieru. Pod tym względem królują wielobarwne łańcuchy. Aby je zrobić, wystarczy wyciąć z papieru paski o jednakowej długości i szerokości. Pierwszy pasek trzeba złożyć w kształt pierścienia i skleić, a w otrzymaną obręcz włożyć kolejny papierowy kawałek i także go skleić. Czynność należy powtarzać do momentu otrzymania ozdoby o pożądanej długości.

Z papieru można też stworzyć tzw. pawie oczka. Wystarczy wyciąć kilka kółek o różnych kolorach i wielkości, a następnie nakleić jedno na drugie, zaczynając od największego. Takie własnoręczne ozdoby świąteczne warto powiesić nie tylko na choince, lecz także np. na firankach czy zasłonach.

Papier wykorzystuje się też do przygotowania aniołków lub małych mikołajów. Po wycięciu i sklejeniu wszystkich elementów postaci, można je dodatkowo ozdobić kawałkami krepiny lub posypać brokatem.

Własnoręczne ozdoby choinkowe to oczywiście także bombki. Do ich zrobienia można wykorzystać styropianowe kule (do kupienia m.in. w sklepach papierniczych). Mając taką bazę, wystarczy pomalować ją na dowolne kolory lub wzory. Po wyschnięciu farby warto przykleić do bombki koraliki i kokardki lub wbić w nią ozdobne szpilki. Całości ponownie dopełni brokat.

Jako bombkę można też wykorzystać zwykłą, sosnową szyszkę. Aby wyglądała zjawiskowo, wystarczy ją pomalować złotą lub srebrną farbą w sprayu.

Własnoręczne ozdoby bożonarodzeniowe prosto z piekarnika

Własnoręczne ozdoby wigilijne to także okolicznościowe pierniczki. Można powiesić je na choince, położyć na stole lub umieścić na bożonarodzeniowym stroiku. Do ich przygotowania warto wykorzystać sprawdzony przepis na pierniczki. Sam proces pieczenia usprawni z kolei dobry sprzęt AGD, np. piekarnik z funkcją BakingPro System®, który nagrzewa się już w 3 minuty i dokładnie rozprowadza ciepło po całym wnętrzu urządzenia, zapobiegając przypaleniom czy niedopieczeniu.

Efektowne, własnoręczne ozdoby świąteczne to także dekoracje z masy solnej. Do jej wykonania potrzebne są: ½ szklanki wody, szklanka mąki oraz szklanka soli kuchennej. Należy wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie dokładnie je zagniatać do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymany rodzaj ciasta trzeba dobrze rozwałkować, aby miało grubość 5-7 mm. Później wystarczy wyciąć z niego dowolne kształty, np. gwiazdki lub choinki. Tak przygotowane ozdoby należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 80℃ i pozostawić w nim przez około 4 godziny. Po wyjęciu i wystudzeniu ozdób, można pomalować je w dowolne wzory przy użyciu cienkopisów, flamastrów, a także akrylowych lub plakatowych farb.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty