To, czy pieczona pierś z indyka będzie pyszna i soczysta, zależy przede wszystkim od odpowiedniego mięsa, a także od przygotowania potrawy w dobrym i funkcjonalnym piekarniku. Pierś z indyka pieczona z warzywami może być również doskonałym pomysłem na obiad świąteczny.
Pierś z indyka z piekarnika z warzywami: potrzebne składniki
Przygotowanie piersi z indyka z warzywami w piekarniku nie jest trudne, jednak wiele zależy od jakości zakupionego mięsa. Do zrobienia tej potrawy potrzebne są następujące składniki:
- 1 pierś z indyka, najlepiej ze skórą,
- 1 łyżka soli i pieprzu,
- 2 łyżki miodu,
- 4 łyżki oliwy,
- warzywa – zgodnie z własnymi preferencjami, np. ziemniaki, papryka, fasola oraz marchewka.
Warto pamiętać, że można także wykorzystać inne przyprawy oraz dodatkowo przygotować sos, np. śmietanowo-ziołowy. Do zrobienia dania z piersi indyczej przyda się również folia aluminiowa oraz naczynie żaroodporne lub rękaw do pieczenia.
Przepis na pierś z indyka pieczona w piekarniku
Istnieje kilka sposobów na zrobienie piersi z indyka w piekarniku. Tę potrawę można przygotować nie tylko w naczyniu żaroodpornym, lecz także upiec w rękawie. Warto zaznaczyć, że najzdrowszym i najbardziej dietetycznym sposobem jest wykorzystanie piekarnika parowego, a dokładniej wybranie gotowego programu w urządzeniu. Tak naprawdę wiele zależy od indywidualnych preferencji, ponieważ smak potrawy może się zmieniać w zależności od sposobu przygotowania piersi z indyka z warzywami. Pierwszym krokiem jest umycie mięsa, osuszenie go oraz natarcie solą i pieprzem, a także oliwą i miodem. Następnie pierś należy starannie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. W ten sposób mięso zamarynuje się i nabierze smaku. Po upływie odpowiedniego czasu trzeba odwinąć je z folii, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka i owinąć z góry folią aluminiową. Dzięki temu pieczona pierś z indyka będzie soczysta i smaczna. Do naczynia żaroodpornego można od razu włożyć warzywa albo podsmażyć je wcześniej na patelni. Mięso należy piec przez około godzinę pod przykryciem w 220 stopniach Celsjusza, a następnie odkryć i zapiekać przez około 15–20 minut. Ważne jest, aby skórka na indyku była chrupiąca, ale nie spalona. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi odpoczywać przez kilka minut. Następnie powinno się je pokroić i podać wraz z warzywami. Zamiast naczynia żaroodpornego można wykorzystać rękaw do pieczenia. To nieco prostszy sposób, chociaż pierś z indyka może nie być aż tak chrupiąca, jak w przypadku poprzednio opisanej metody. Do rękawa należy włożyć mięso (natarte przyprawami już po wyjęciu z lodówki) wraz z kilkoma małymi kawałkami masła. Piekarnik powinno się rozgrzać do 180 stopni, najlepiej z funkcją termoobiegu. Używając tej metody, mięso powinno się piec w szczelnie zamkniętym rękawie (położonym na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym) i dopiero pod koniec naciąć folię, wypuszczając z niej powietrze i pozwalając potrawie przypiec się. Mięso należy piec przez około godzinę, a po upływie tego czasu można wyciągnąć indyka i podawać na ciepło. Warto zaznaczyć, że pieczona pierś z piekarnika smakuje równie dobrze na zimno, np. dodana do kanapek. W tym celu wystarczy ostudzić mięso, a następnie pokroić je w plastry i włożyć do lodówki.