Piekarnik elektryczny: funkcje i zalety

28-02-2020

Jeszcze kilkanaście lat temu w polskich kuchniach zdecydowanie najbardziej popularne były piekarniki gazowe – ten trend jednak szybko się zmienił. W wielu nowych mieszkaniach nie ma nawet instalacji gazowej, dlatego coraz więcej osób decyduje się na zakup funkcjonalnego piekarnika elektrycznego.

Piekarnik elektryczny: funkcje i zalety

Piekarniki elektryczne są nie tylko prostsze w obsłudze, ale także dużo bezpieczniejsze niż urządzenia gazowe. Wśród ich dodatkowych zalet można wyróżnić wyróżnić oraz równomierny rozkład temperatury, a także łatwość utrzymania w czystości. 

Zalety i funkcje piekarnika elektrycznego

Współcześnie w zdecydowanej większości polskich kuchni, zwłaszcza w nowocześniejszych wnętrzach, przeważają piekarniki elektryczne. Mają one wiele zalet, wśród których można wyróżnić:

  • prostotę obsługi,
  • brak niebezpieczeństwa, związanego z ulatnianiem się gazu lub oparzeniem płomieniem,
  • brak konieczności zapalania palników za pomocą przycisku lub zapalarki, co jest zwykle niewygodne,
  • łatwość czyszczenia – piekarniki elektryczne posiadają nowoczesne funkcje np. czyszczenie parą lub pyrolizą,
  • wiele przydatnych programów i funkcji do gotowania i pieczenia.

Warto także pamiętać o tym, że piekarniki elektryczne mają zwykle więcej funkcji niż te gazowe, a wśród tych najbardziej przydatnych można wyróżnić:

  • BakingPro System®, czyli specjalną konstrukcję komory, która umożliwia idealną i równomierną dystrybucję ciepła, a tym samym przygotowywanie smacznych potraw słonych i słodkich,
  • WiFi0 sterowanie smartfonem – ustaw plan pieczenia na smartfonie – podziel je na fazy, w których wykorzystane będą różne funkcje piekarnika, by potrawa wyszła jak najlepiej. Możesz to zrobić spoza domu! Na smartfonie widzisz też, czy pieczenie już się zakończyło bądź czy piekarnik lub potrawa osiągnęły odpowiednią temperaturę. Za pośrednictwem aplikacji możesz na bieżąco kontrolować i uruchamiać różne programy i funkcje, np. katalizator zapachu.
  • bardzo szeroki zakres temperatur (30–280°C),
  • równomierne pieczenie na kilku poziomach,
  • szybki nagrzew – w 3 minuty,
  • SmellCatalyst® – katalizator zapachów
  • chłodny front, bezpieczny dla dzieci.

Nowoczesne piekarniki elektryczne posiadają także inne zalety. Warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną, dzięki której znacznie obniża się wysokość rachunków za prąd. 

Jak czyścić piekarnik elektryczny? 

Zdecydowaną zaletą piekarnika elektrycznego jest sposób jego czyszczenia. W przeciwieństwie do piekarnika gazowego tutaj można wyczyścić sprzęt bardzo szybko – za pomocą funkcji pyrolizy. Po godzinie od włączenia tej funkcji wnętrze urządzenia jest czyste i wystarczy jedynie usunąć brud, pył i zanieczyszczenia ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Kolejną zaletą piekarnika elektrycznego jest emalia łatwoczyszcząca EasyClean, czyli pozbawioną zagłębień i porów przestrzeń, dzięki czemu nie osadza się tłuszcz oraz zanieczyszczenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu czyszczenie i mycie wnętrza urządzenia jest dużo prostsze. W piekarnikach elektrycznych zastosowano także funkcję łatwego demontaży drzwi. Umożliwia to szybkie i sprawne mycie także zewnętrznej części piekarnika. Warto pamiętać o tym, że piekarniki elektryczne wybierane są zarówno do mieszkań, jak i domów. Podsumowując, piekarniki elektryczne mają więcej programów niż gazowe, są łatwiejsze w obsłudze, bezpieczniejsze oraz sprawiają, że przygotowywane w nich potrawy mają pożądany smak i wysoką jakość. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty