Marzysz o ciepłym obiedzie? Zrób sobie przerwę z blenderem!

Pracujemy dużo, bardzo dużo. Przede wszystkim dlatego, że tryb naszej pracy jest coraz bardziej zadaniowy. Inaczej mówiąc, praca nie sprowadza się już do ośmiu godzin spędzonych w biurze, ale do zadań, które musimy wykonać, niejednokrotnie w tym samym momencie. Doskonalimy się razem ze sprzętem, który nas w tym wspomaga i stajemy się tak samo wielozadaniowi. Bywa jednak, że przez cały dzień zasilamy się tylko niezdrowymi przekąskami, zapominając o racjonalnym posiłku. Rozwiązanie? Warto zatroszczyć o sprzęt, który wyręcza w gotowaniu, kiedy my opadamy z sił.

Sprzęt od kuchni / 05-12-2018

Jeść w pracy, czy nie jeść 

Stres, pośpiech i natłok zadań – żadne z nich nie poprawi nam apetytu. Często bardziej niż na pełnowartościowym posiłku zależy nam na terminowym oddaniu projektu. Wyprawa do stołówki wydaje się być stratą czasu, a przerwę w pracy poświęcamy raczej na zrobienie kolejnej kawy i zapchanie się batonikiem. Kiepska dieta potęguje zmęczenie, a obowiązków nie ubywa. Czy to ma sens? 

Jedzenie po polsku 

Jak Polacy zapatrują się na jedzenie? Na pierwszym miejscu, zgodnie z raportem „Polki i Polacy”, stawiamy smak potraw. Prawie 69 procent z nas deklaruje, że najważniejsze jest to, żeby jedzenie smakowało. O to, żeby było zdrowe, martwi się już znacznie mniej, bo tylko około 42 procent badanych. Jeśli nie musimy iść do pracy,  jedzeniu poświęcamy znacznie więcej czasu i to nawet tego, który mamy wyłącznie dla siebie. Gotowaniem zajmuje się wtedy ponad 64 procent kobiet. Mężczyźni, chociaż lubią smakowite jedzenie, kuchni jednak trochę unikają. Do gotowania w wolnych chwilach przyznaje się tylko około 35 procent mężczyzn. Co istotne, prawie jedna trzecia z nas przyznaje się do tego, że ważne jest, aby posiłek dało się szybko i łatwo przyrządzić. Najmniej interesuje nas, czy żywność, a raczej produkty i półprodukty, których używamy, naturalna, niskotłuszczowa i zdrowa.  

Czy nie zależy nam na zdrowiu? Raczej brakuje czasu na to, żeby skupić się na wszystkim, czym musimy się zajmować. Czasem więc pomijamy albo odkładamy na przyszłość naprawdę ważne aspekty żywieniowe. Tymczasem kiepska dieta może prowadzić do chorób – miażdżycy, nadciśnienia, stanów przedzawałowych czy cukrzycy. Lepiej więc pomyśleć o zdrowym jedzeniu na tyle wcześnie, aby uniknąć w przyszłości kiepskiego samopoczucia i wędrówek do przychodni.   

Wielozadaniowo pomocnicy w pracy 

W pracy, jakakolwiek by nie była, dysponujemy coraz bardziej skomplikowanymi, wielofunkcyjnymi narzędziami, które pozwalają działać szybciej i skuteczniej. W biurze dysponujemy edytorami tekstów, dzięki którym tempo pracy jest bez porównania z dawnym maszynopisaniem, programami graficznymi, które nie wymagają wielu godzin kreślenia czy malowania, wreszcie drukarkami, które nie tylko służą do przeniesienia tekstu z komputera na papier, ale też każdy tekst skanują, faksują, przesyłają na maila i wykonują jeszcze szereg innych operacji. Teraz wystarczy sobie wyobrazić tak samo wielofunkcyjne urządzenie w domu. Jeśli pracując marzysz o ciepłym posiłku, pomyśl o multitaskowym blenderze. 

Blendowanie gorących potraw 

  1. Bardzo szybko przyrządzicie dla siebie i rodziny najróżniejsze rozgrzewające zupy – kremy, zupy sezonowe. Pomidorowa, szparagowa, z zielonego groszku, dyniowa, marchewkowa… wybór jest niemal nieskończony. Eksperymenty? Żaden problem. Mogą być kolorystyczne – na przykład krem z zielonych warzyw (groszek, zielona papryka, brokuły, cukinia); 
  2. Macie ochotę na aksamitny dodatek do drugiego dania – zamiast puree z torebki, wrzucamy ugotowane i obrane ziemniaki do blendera. Oczywiście, bez studzenia; 
  3. Nie przepadamy za warzywami gotowanymi na parze, bo są zbyt twarde? Zblendujmy je. Nie stracą na wartości odżywczej, ale nabiorą smakowitej konsystencji; 
  4. Jeśli jesteśmy niezadowoleni z sosu, bo, na przykład, zagęściliśmy go mąką, która stała się trochę grudkowata, możemy wykorzystać funkcję Smoothie. Sos będzie idealnie aksamitny; 
  5. Jeżeli są wśród nas wielbiciele ciepłych musów owocowych, nie muszą biec do sklepu po słoik z przysmakami dla dzieci. Mogą po prostu wrzucić ciepłe owoce do blendera. To także znakomity dodatek do lodów!  

Blendowanie na ciepło jest efektywne i w pełni bezpieczne – kielich urządzenia jest wykonany z odpornego na wysokie temperatury szkła!  

Blendowanie twardych produktów 

  1. Jeżeli irytują nas pestki w sosie, czy zupie owocowej, skorzystajmy z funkcji Pulse. Nasiona zmienią się w delikatny pył, zagęszczający zupę; 
  2. Możemy przygotować masło orzechowe, stosując tę samą funkcję. Nie natkniemy się na żadne zdradliwe odłamki, niebezpieczne dla zębów; 
  3. Można do sosu dodać wszelkiego rodzaju nasiona, które dzięki funkcji Pulse znakomicie się zblendują – poczynając od kolendry, a kończąc na chia.  

To oczywiście nie wyczerpuje tematu, ale każdy z nas, po przetestowaniu najprostszych potraw może skorzystać z ciekawszych, bardziej skomplikowanych przepisów. Jedno jest pewne – dobrze odżywiony mózg, jest znacznie bardziej kreatywny i efektywny!