Przedświąteczna gorączka, ale nie w Twoim domu. Czy to możliwe?

Boże Narodzenie – czekasz na nie cały rok, a kiedy wreszcie nadchodzi, nie wiesz, co najpierw. Zamiast cieszyć się świąteczną atmosferą wpadasz w panikę i nakręcasz spiralę nerwów. Jak poradzić sobie z natłokiem obowiązków? Zdradzamy kilka prostych rad, które pomogą zapanować nad domowym chaosem.

Eksperci od Kuchni / 13-12-2018

1. Zaplanuj to! 

Spisanie wszystkich zadań do wykonania to podstawa. Lista pozwala zaplanować obowiązki w czasie i rozdzielić je pomiędzy członków rodziny. Dobra organizacja pracy powinna dać Ci poczucie komfortu –w końcu nikt nie lubi nieprzewidzianych niespodzianek kiedy w domu aż roi się od misji specjalnych. Przygotowując listę pamiętaj o najważniejszych zadaniach: opracowanie wigilijnego menu, świąteczne zakupy spożywcze, przygotowanie prezentów dla bliskich, wielkie porządki i przystrojenie domu, zadbanie o bożonarodzeniową stylizację, wysłanie życzeń do rodziny i znajomych.  

2. Gotowanie kontrolowane 

To w kuchni dzieją się w Święta największe cuda. Nie ma jednak takiego superbohatera, który mógłby wszystkich dwanaście dań przygotować w jedno popołudnie. Gotowanie może być przyjemnością pod warunkiem, że nie zostawimy wszystkiego na ostatnią chwilę. Zastanów się, co musisz przygotować przed samą Wigilią, a co możesz zrobić kilka dni lub tygodni wcześniej. 

Nasze porady: 

  • karp – będzie najsmaczniejszy, jeśli w marynacie z cebuli i ziela angielskiego poleży przez trzy dni, 
  • pierniki – możesz je upiec nawet 2-3 tygodnie przed świętami i zamknąć w metalowym pudełku; do Świąt na pewno zachowają swój aromat i przyjemnie skruszeją, 
  • pierogi i uszka do barszczu – jeśli przyrządzasz je samodzielnie, a w Wigilię spodziewasz się natłoku obowiązków, możesz ulepić je w wolny dzień i zamrozić, 
  • ryba w occie – możesz usmażyć ją (lub upiec w piekarniku) i zalać octem tydzień przed Świętami; do Wigilii ryba nabierze aromatu cebuli i przypraw, będzie naprawdę smaczna!  

Tuż przed Wigilią warto przyrządzić dania, które wymagają zachowania świeżości – sałatka tradycyjna, kapusta czy śledzie w śmietanie powinny być przygotowane nie wcześniej niż dzień lub dwa przed gwiazdkową kolacją.  

3. Pomocnicy na medal 

Przed Świętami koniecznie zerwij z myśleniem, że samodzielnie zrobisz coś lepiej albo szybciej. Nasza rada? Zaangażuj w przygotowania całą rodzinę – dzieci mogą zająć się sprzątaniem i dekorowaniem domu, dorośli pomocnicy powinni sprawdzić się w roli asystentów kuchennych albo kurierów, dostarczających zakupy spożywcze pod drzwi.  

W kuchni warto otoczyć się urządzeniami, które zamiast przysparzać dodatkowej pracy, zdejmują z głowy część obowiązków. Jeśli w Twoim domu nie ma blendera, pomyśl, czy te Święta nie są dobrą okazją, żeby sprawić sobie to małe cudo. Blender nie zajmuje dużo miejsca, jest poręczny i wielozadaniowy – może mieszać, szatkować i rozdrabniać ze zmienną prędkością. Zmieli pieczarki, zmiksuje masę na ciasto, poszatkuje jabłka i rozkruszy orzechy. To samo urządzenie zmiksuje gorące warzywa i bulion na delikatną, aksamitną zupę-krem. Kielich blendera, który oryginalnie służy do blendowania, sprawdzi się również jako naczynie do przechowywania np. w lodówce – mniej naczyń to mniejszy bałagan!  

4. Przerwa w pracy 

Chcesz, żeby wszystko się udało, to oczywiste. Nie musisz jednak pracować jak maszyna – postaraj się nie wpaść w wir obowiązków, którego nie da się zatrzymać. Święta mają być czasem spędzonym z bliskimi, nie z myślami o tym, co mogłoby być lepsze. Pozwól sobie raz po raz na błogi relaks, włącz ulubioną muzykę, a wieczorem przyrządź aromatyczne grzane wino. Dodaj garść goździków, cynamon i imbir, sporo soku z pomarańczy i masę miodu. Teraz przypomnij sobie, o co w tym wszystkim naprawdę chodzi – ciesz się Świętami!