Świeżość ON – jak nie marnować?

Statystycznie aż 1/4 żywności, którą kupujemy, trafia do kosza. Patrząc na te dane jednostkowo, być może wynik nie wydaje się druzgocący, jednak podchodząc do problemu globalnie, okazuje się, że w śmieciach lądują niewyobrażalne ilości jedzenia. Tylko w Polsce wyrzucamy około 9 milionów ton jedzenia rocznie! To równowartość około 18 miliardów posiłków! Jak wynika z raportu przygotowanego dla Federacji Polskich Banków Żywności1, w czołówce kupionych, a następnie wyrzuconych produktów znajdują się warzywa i owoce. Jak temu zapobiec? Warto postawić na nowoczesne rozwiązania w lodówkach Amica.

Sprzęt od kuchni / 06-07-2018

Paweł Marciniak

Paweł Marciniak, dziennikarz i biolog z wykształcenia. Autor bloga o ograniczeniu jedzenia mięsa, czyli fleksitarianizmie www.fleksitarianizm.pl i ogólnie o jedzeniu z głową!

Nowoczesne lodówki Amica z filtrem węglowym FreshOn dowodzą, że kupowaną żywność można oszczędzić – wystarczy odpowiednio ją przechowywać, aby dłużej była świeża i zachowała pełny smak.
Wewnątrz lodówki – co się dzieje z warzywami i owocami i dlaczego produkty roślinne więdną?

Warzywa i owoce są naprawdę apetyczne, zdrowe i pełne witamin. Wyglądają i pachną kusząco, dlatego nie raz i nie dwa zdarza się, że przynosimy ich do domu tyle, że – pół żartem, pół serio – tylko lodówka z podwójnymi drzwiami  jest w stanie je pomieścić. Niestety żywotność produktów roślinnych jest krótka. 

Po dwóch dniach przechowywania w lodówce najdelikatniejsze warzywa i owoce (takie jak maliny, truskawki czy borówki) przestają cieszyć oczy i podniebienia, tracą wartości odżywcze, a z czasem stają się wręcz niezdrowe. Więdną, brązowieją, czasem pleśnieją. Po kolejnych kilku dniach marnieją te nieco trwalsze (np. rzodkiewka, sałata, napoczęte pomidory czy ogórki). 

Dlaczego warzywa i owoce włożone do lodówki więdną?

 Ponieważ, tak jak wszystkie rośliny, wydzielają etylen, nazywany też hormonem starzenia. To on sprawia, że więdną liście na drzewach czy obumierają kwiaty. Niestety niska temperatura wewnątrz chłodziarko-zamrażarek nie blokuje produkcji etylenu. Ponieważ etylen pod względem chemicznym jest jednym ze składników gazu węglowego, uwięzionego wewnątrz lodówki, do niedawna nie miał jak wydostać się poza jej wnętrze i osiadał na większości produktów. Na szczęście na ratunek przyszła innowacyjna technologia, która sprawia, że nowoczesne lodówki skutecznie przedłużają świeżość przechowywanych w nich warzyw i owoców. 

Lodówka – co jest ważne i na jakie funkcje zwrócić uwagę, aby marnować mniej jedzenia?

Wybierając nową chłodziarko-zamrażarkę, postaw na modele wyposażone w filtr FreshOn oraz funkcję FrostControl. Jak działa lodówka z FrostControl i czym jest filtr FreshOn? Sprawdź! 

Filtr FreshOn w chłodziarce skutecznie usuwa wspomniany wcześniej gaz, który ma niekorzystny wpływ na produkty przechowywane wewnątrz pojemnika na warzywa i owoce. Oznacza to, że produkty dłużej pozostają świeże i zdążymy je zjeść, zanim się zestarzeją i zwiędną. Filtr oczyszcza także powietrze w środku, usuwając nieprzyjemne zapachy. Wystarczy wyczyścić go raz w roku, wystawiając na jeden dzień na słońce.  

Tomasz Pietrzyk, PR Manager Amica przyznaje: 

„Projektując nowe lodówki Amica, położyliśmy nacisk na to, żeby pozwalały na dłuższe zachowanie świeżości produktów, szczególnie warzyw i owoców. Filtr FreshOn sprawia, że nie tracą one tak szybko wartości odżywczych, dzięki czemu mniej z nich trafia do kosza na śmieci, a my możemy rzadziej robić zakupy, oszczędzając zarówno pieniądze, jak i czas.” 

Jak działa lodówka z FrostControl? 

Funkcja FrostControl w lodówkach Amica powoduje, że między szufladami w zamrażarkach nie osadza się lód. Samych chłodziarek w ogóle nie trzeba rozmrażać, ponieważ szron topi się i odparowuje. Dzięki temu nie ma konieczności wyciągania żywności z wnętrza lodówki, co niweluje ryzyko rozmrożenia się potraw znajdujących się w zamrażarce, a także zepsucia się wrażliwych na ciepło produktów.  

Ponadto dzięki funkcji FrostControl nie trzeba już walczyć z przywierającymi do ścian zamrażarki bryłami lodu, a także używać ostrych narzędzi do wydobywania lodu ze wszystkich szpar i zakamarków szuflad. Możemy zapomnieć o zalewaniu podłogi strumieniami wody. Funkcja FrostControl zapewnia więc nie tylko oszczędność czasu i jedzenia, ale także komfort użytkowania lodówki. 

Oszczędzaj z lodówkami

Podsumowując, lodówki z filtrem FreshOn i funkcją FrostControl to potrójna oszczędność: 

  • Po pierwsze – oszczędność jedzenia. 
  • Po drugie – oszczędność czasu i pieniędzy – możesz rzadziej robić zakupy, dłużej przechowywać produkty w lodówce i nie wydawać pieniędzy na nowe warzywa i owoce, gdy stare zbyt szybko się psują. 
  • Po trzecie – oszczędność energii elektrycznej, a co za tym idzie – obniżenie rachunków za prąd (klasa energetyczna lodówek z filtrem FreshOn i funkcją FrostControl to A+ i A++).