Blat czy lodówka – jak przechowywać żywność?

Lodówka wolnostojąca czy lodówka do zabudowy to jeden z najważniejszych sprzętów w domu. Pozwala przechowywać produkty spożywcze, zachowując ich świeżość, tym samym oszczędzając nasz czas potrzebny na wykonywanie zakupów. Nowoczesne lodówki zapewniają inteligentne chłodzenie bez wilgoci, szronu i lodu. Eliminują konieczność rozmrażania, zapobiegają powstawaniu lodowców w zamrażarkach. Są wyposażone w antybakteryjne powłoki (Anti-Bacteria System) i strefę świeżości, czyli pojemnik FreshZone, w którym jedzenie, nawet przez kilkanaście dni pozostaje smaczne, aromatyczne i bogate w składniki odżywcze. Zanim jednak zaczniemy wkładać produkty do lodówki, warto dowiedzieć się, co powinno trafić do lodówko-zamrażarki  (wolnostojącej lub do zabudowy), a co lepiej będzie przechowywać w temperaturze pokojowej.

Sprzęt od kuchni / 11-07-2018

Czy wszystkie warzywa i owoce lubią chłód i powinny trafić do lodówki? 

Odpowiedź brzmi: nie. Czasem odruchowo chowamy wszystkie kupione warzywa i owoce do lodówki –  wydaje nam się, że w chłodzie będą bezpieczne i dłużej zachowają świeżość. Tymczasem w naszych kuchniach i spiżarniach gości sporo produktów, które lepiej czują się w wyższej temperaturze. Pod wpływem zimna tracą sprężystość i smak, szybko pleśnieją, starzeją się albo zaczynają kiełkować. Żeby więc nie wyrzucać warzyw i owoców, musimy je po prostu posegregować. Sprawdźmy, jak to zrobić! 

Blat i lodówka – co gdzie przechowywać? 

Poniżej przedstawiamy listę produktów, które powinny powędrować do lodówki, a także takich, które lepiej przechowywać na blacie. 

Owoce i warzywa, które powinny być schowane do lodówki to: 

  • jagody, borówki,  maliny, truskawki, poziomki, jeżyny; 
  • wiśnie, czereśnie; 
  • śliwki; 
  • jabłka, gruszki – mogą, choć nie muszą być w lodówce; 
  • zielone warzywa – sałata i seler naciowy, brokuły, zielone szparagi (ważne – przechowujemy je bez folii, ponieważ potrzebują dostępu powietrza!); 
  • białe szparagi; 
  • kalafior; 
  • marchew, pietruszka, seler; 
  • kiwi; 
  • owoce napoczęte, pokrojone – dodatkowo zabezpieczone folią, na przykład awokado; 
  • awokado i banany możemy włożyć do lodówki, ale tylko wtedy, kiedy chcemy, żeby szybciej dojrzały. 

Jak przechowywać żywność w lodówce (zwłaszcza owoce i warzywa)?

Najlepiej wykorzystać do tego pojemnik VitControl Plus (lodówki  Amica), który umożliwia regulację przepływu powietrza, a tym samym pomaga utrzymać odpowiedni poziom wilgoci. Wystarczy przesunąć palcem suwak. 

Warto wiedzieć! Owoce dłużej zachowują świeżość w suchym otoczeniu, natomiast warzywa (zwłaszcza zielone, takie jak rukola, sałata, szpinak) wolą środowisko bardziej wilgotne. 

Inne produkty, które należy schować do lodówki: 

  • mięso, wędliny, ryby – przechowywane poza lodówką bardzo szybko się psują i mogą stać się przyczyną poważnego zatrucia; 
  • mrożonki i lody – należy przechowywać w zamrażarce, a rozmrożone trzeba zjeść – nie wolno ich ponownie mrozić; 
  • jogurty, kefir, mleko, sery – w wyższej temperaturze kwaśnieją, wysychają i pleśnieją; 
  • masło – przechowywane poza lodówką, może stać się przyczyną perturbacji żołądkowych (choć niektórzy preferują przechowywanie masła poza lodówką, aby zachowało miękkość, zdecydowanie to odradzamy – zwłaszcza wiosną i latem); 
  • sałatki z dodatkiem majonezu i jajek, w których łatwo namnażają się bakterie; 
  • większość ciast, zwłaszcza tych z kremem. 

Produkty, które NIE POWINNY trafić do lodówki: 

  • owoce egzotyczne – ananasy, mango, awokado, cytrusy, banany i  melony – można je bez przeszkód ułożyć na tacy lub na talerzu; 
  • cebula i czosnek – w lodówce stają się „gumowe” i pleśnieją; 
  • ziemniaki i buraki – te pierwsze w lodówce potrafią nawet kiełkować – zdecydowanie lepiej ukryć je w ciemnej, chłodnej, ale suchej szafce; 
  • pomidory i ogórki – po wyjęciu z folii spokojnie mogą dojrzewać na kuchennym blacie – będą mniej wodniste, a bardziej aromatyczne; 
  • pieczywo – w lodówce bardzo szybko wysycha 
  • miód – w lodówce traci płynną konsystencję. 

Poza tym do lodówki nie muszą trafić też produkty, takie jak herbata, kawa, makarony, kasze, cukier, sól, sypie przyprawy i suszone zioła, którym wyższa temperatura nie przeszkadza. Warto jednak przechowywać je w zacienionym, chodnym miejscu. 

Razem, czy osobno? Jak przechowywać żywność w lodówce lub na blacie? 

Niektóre warzywa i owoce nie powinny leżeć w obok siebie, a to dlatego, że prowadzą ze sobą utajoną wojnę. Przyczyną antypatii niektórych produktów jest hormon starzenia się roślin, czyli etylen. Niektóre warzywa i owoce wydzielają go więcej niż inne. Na przykład papryka, banany, jabłka, gruszki, czy pomidory nie powinny leżeć obok warzyw i owoców zielonych, takich jak sałata czy brokuły. Takie sąsiedztwo zielonym warzywom szkodzi – zaczynają szybciej się starzeć, więdnąć i brązowieć. 

Należy też zachować ostrożność przy przechowywaniu produktów o silnym zapachu, na przykład wędzonych ryb czy ostrych serów. W końcu nikt nie przepada za masłem, czy ciastem o rybnym aromacie. Intensywnie pachnące produkty najlepiej umieścić w zamykanych pojemnikach (niektóre lodówki Amica są w nie wyposażone). 

Warto wiedzieć! Do przechowywania ryb czy mięsa doskonale nadaje specjalny pojemnik FreshZone, który utrzymuje temperaturę nieprzekraczającą 3 stopni Celsjusza. 

Na zakończenie  

Bez wątpienia inteligentne, nowoczesne lodówki (wolnostojące dwudrzwiowe czy jedno drzwiowe do zabudowy – nie ma to znaczenia) pozwalają na znacznie dłuższe niż kiedyś przechowywanie żywności, utrzymując smak i wartości odżywcze potraw. Trzeba jednak pamiętać, że lodówko-zamrażarki to nie uniwersalne przechowalnie dla wszystkich produktów, a miejsce części żywności jest w szafkach lub na blatach. Owoce i warzywa, które nie lubią chłodu, mogą być znakomitą ozdobą kuchni, czy pokoju. Estetycznie ułożone cytrusy, czy dojrzewające na kuchennym blacie pomidory dodadzą mieszkaniu kolorów i wprowadzą przytulną atmosferę.