Zdrowa zmiana z nowoczesnymi lodówkami

Aby cieszyć się zdrowiem i energią każdego dnia, należy zapewnić sobie odpowiednią dawkę ruchu oraz zdrowo się odżywiać – zamienić batony na sezonowe owoce, tłuste przekąski na sałatki i chrupiące warzywa, a przetworzone dania z supermarketów na pełnowartościowe posiłki, bogate w składniki odżywcze. Jak to zrobić? Wystarczy odrobina determinacji, odpowiednie przygotowanie oraz nowoczesna lodówka do przechowywania zapasów.

Sprzęt od kuchni / 13-07-2018

 Kiedy zacząć wprowadzać zmiany? 

Chyba każdy z nas już raz podjął lub dopiero zamierza podjąć, decyzję o zmianie stylu życia: „Będę ćwiczyć, kłaść się wcześniej spać, przestanę się stresować, rzucę palenie i będę zdrowo się odżywiać!”. My taką postawę jak najbardziej popieramy i kibicujemy wszystkim, którzy przechodzą na ścieżkę zdrowia. 

Oczywiście ruch i zdrowy sen mają ogromne znaczenie dla naszego organizmu, jednak to przede wszystkim racjonalna dieta wpływa na stan zdrowia i pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę. I choć często decyzję o zmianie nawyków żywieniowych podejmujemy na początku roku, aby „zdążyć przed latem”, okazuje się, że to właśnie miesiące letnie najbardziej sprzyjają podobnym zmianom. Dlaczego? Ponieważ najłatwiej w tym czasie o świeże, sezonowe warzywa i owoce. Aby przygotowywać pyszne, pełne witamin posiłki z warzyw i owoców, należy odpowiednio zaplanować pracę i… wyposażyć się w nowoczesną lodówkę (wolnostojącą lub do zabudowy). 

Od czego zacząć? Wymiana zawartości lodówki 

Aby cieszyć się zdrowiem, siłą i energią każdego dnia, należy przede wszystkim odrzucić lub ograniczyć do minimum spożycie wysokoprzetworzonych dań, fastfoodów oraz cukru (pod postacią pakowanych słodyczy, kolorowych lub gazowanych napojów czy wyrobów cukierniczych, takich jak ciasta, pączki czy drożdżówki). Sięgając do lodówki, musimy wybierać spośród owoców i warzyw, a nie batonów, gotowych dań ze sklepów czy niedojedzonych kawałków pizzy. Produkty roślinne powinniśmy spożywać do każdego posiłku – nawet pięć razy dziennie. Tylko w ten sposób zapewnimy sobie odpowiednią ilość witamin, minerałów i innych składników odżywczych. 

Aby na dobre wkroczyć na ścieżkę zdrowia, musimy odpowiednio się do tego przygotować – wyszukać przepisy, zaplanować posiłki (najlepiej na cały tydzień), sporządzić listę produktów i udać się na zakupy, a potem przechowywać w swojej lodówce zapasy jedzenia. 

Pamiętaj! Nigdy nie należy chodzić na zakupy z pustym żołądkiem! Głód powoduje, że kupujemy o wiele za dużo. Niezależnie od tego, czy mamy w kuchni małą lodówkę, czy też dużą lodówkę wolnostojącą z podwójnymi drzwiami, nadmiar zaszkodzi – nie tylko Twojemu zdrowiu, ale także budżetowi. 

Zakupy raz w tygodniu dzięki nowoczesnym lodówkom Amica 

Ale zaraz, zaraz – czy da się kupować warzywa i owoce na zapas? Przecież często po dwóch dniach od zrobienia zakupów liście szpinaku więdną, ogórki zaczynają się marszczyć, a na rzodkiewce pojawiają się ciemne plamki. Tak było, ale więcej tak być nie musi – teraz możemy robić zakupy rzadziej, oszczędzając tym, samym czas i pieniądze. Jak to możliwe? 

Wystarczy, że lodówka (do zabudowy, mała, duża, wolnostojąca, dwudrzwiowa czy jednodrzwiowa), wyposażona jest w specjalny pojemnik Vit Control Plus, który pozwala przedłużyć świeżość warzyw i owoców (znajdziesz go w nowoczesnych lodówkach, takich jak lodówki Amica). 

To nie są czary! Pojemnik Vit Control Plus nie powstrzymuje magicznie upływu czasu. Za wszystko odpowiedzialna jest nowoczesna technologia, dzięki której można regulować przepływ powietrza i poziom wilgoci wewnątrz pojemnika – przy pomocy prostego, intuicyjnego w obsłudze suwaka.  

Ponadto pojemnik Vit Control Plus wyposażony jest w specjalną tacę z otworami, dzięki której nadmiar wody, utrzymujący się na powierzchni owoców i warzyw, jest odprowadzany – produkty nie pleśnieją i nie więdną zbyt szybko. 

Jeśli więc przyjmiemy, że najdelikatniejsze jagody, maliny, jeżyny, szpinak czy sałata wytrzymują w typowej lodówce dwa dni, dzięki Vit Control Plus możemy się nimi cieszyć przez tydzień. Rzodkiewki będą świeże i jędrne przez  dziewięć dni, a inne warzywa i owoce nawet dłużej! 

Lodówka – jak przechowywać żywność? 

W pojemniku Vit Control Plus można przechowywać przede wszystkim owoce i warzywa, pamiętając jednak, że potrzebują one nieco odmiennych warunków. Jeśli pojemnik wypełniony jest głównie warzywami, należy zapewnić im więcej wilgoci niż owocom – te preferują nieco mniej wilgotne środowisko. 

Ponadto na górze lodówki, gdzie jest najcieplej, najlepiej przechowywać produkty puszkowane i w słoikach, a także wszystkie te, które mają najdłuższy termin przydatności do spożycia. W środkowej części lodówki warto trzymać nabiał, przygotowane wcześniej posiłki, gotowe do odgrzania oraz wszystko to, co spożyjemy w niedługim czasie. Najniżej, czyli tam, gdzie jest najchłodniej, przechowujemy mięso, ryby, napoczęte warzywa i owoce czy produkty w otwartych opakowaniach. 

Teraz pozostaje już tylko studiowanie przepisów na zdrowe, pyszne dania. Od najprostszych po coraz bardziej skomplikowane. Zakupy wystarczy zrobić raz w tygodniu, a dzięki pojemnikowi Vit Control Plus (lodówki Amica) o świeżość produktów nie musimy się martwić.