Przechowywanie mięsa i wędlin - jak przedłużyć im młodość?

Wędliny zajmują drugie miejsce wśród wyrzucanych przez nas produktów żywnościowych. Nie lubimy ich? Nic podobnego. Wtedy wystarczyłoby po prostu zrezygnować z kupna. Mięso jest nieco niżej w tym rankingu. Zajmuje siódme miejsce1, co oznacza, że niemal co piąty z nas, nie zje, albo nie dokończy tego, co schował do lodówki, ugotował, upiekł, albo usmażył. Jak się wydaje, główny powód tego stanu rzeczy to błędy w przechowywaniu mięsa i wędlin. A zepsutego w tym przypadku – naprawić już na pewno się nie uda.

Sprzęt od kuchni / 25-07-2018

Katarzyna Kmita - Nowacka

Z wykształcenia polonistka, z zawodu dziennikarka telewizyjna, autorka newsów, reportaży i programów lifestylowych. Zwolenniczka wszelkich działań zmierzających do jak najdłuższego utrzymania Ziemi w jak najlepszym stanie.

1. Jak uchronić wędliny przed zmarnowaniem? 

Wiadomo, że śliskiej i niezbyt apetycznie pachnącej wędliny nie położymy na kanapce. Pomijając brak urody, boimy się przede wszystkim zatrucia. Czasem też nie jesteśmy pewni, czy możemy zjeść wędlinę pakowaną próżniowo, której daleko jeszcze do daty przydatności do spożycia, ale już otwartą i nadwyrężoną po kilku dniach „leżakowania”. W obu przypadkach wątpliwego elementu posiłku wolimy pozbyć się z lodówki i z żalem przenosimy go prosto do śmietnika. Tymczasem wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: 

- po zakupach nie zostawiajmy wędliny na stole, czy blacie, jak najszybciej schowajmy ją do lodówki; 

- jeśli kupujemy wędlinę pokrojoną i niepakowaną próżniowo,  lepiej, żeby była to porcja jednodniowa, albo dwudniowa. Dłużej przetrwa taka wędlina, którą kupimy w kawałku; 

- jeśli zależy nam na wędlinie, którą przechowamy dłużej – zdecydujmy się na suchą lub podsuszaną kiełbasę, kabanosy, salami, czy szynkę długo dojrzewającą, na przykład parmeńską, szwarcwaldzką, serrano, albo wędzoną polędwicę. Taka wędlina, kupiona w kawałku, przetrwa w lodówce nawet około miesiąca; 

- nie przechowujmy wędliny w foliowym woreczku, do którego zapakowano ją w sklepie; 

- w przypadku wędlin pakowanych próżniowo, powinniśmy je zjeść po otwarciu w ciągu dwóch dni. Nie warto więc otwierać kliku opakowań jednocześnie, jeśli z każdego chcemy skosztować tylko po plasterku; 

- nie ukrywajmy głęboko w lodówce wędlin, które musimy zjeść jak najszybciej; 

- jeśli mamy w lodówce pojemnik FreshZone – tam właśnie schowajmy wędliny. Dłużej pozostaną świeże i nie stracą smaku, ani zapachu. Optymalna temperatura przechowywania wędlin to od 2 do 7 stopni. W pojemniku FreshZone mamy temperaturę od 0 do 3 stopni Celsjusza. 

2. Jak zadbać o surowe mięso? 

Podobnie, jak w przypadku wędlin, zapach i wygląd mięsa sygnalizuje, czy nasz zakup nadaje się jeszcze do jedzenia i to nawet po gotowaniu, czy smażeniu. Dlatego warto już w czasie zakupów przyjrzeć się temu, co kupujemy. Lepiej mieć pewność, że mięso było przechowywane w chłodzie. Jeśli to produkt pakowany próżniowo – sprawdźmy datę przydatności do spożycia i czy opakowanie jest szczelne. Lepiej nie ryzykować zatrucia, zwłaszcza, jeśli myślimy o potrawach z surowego mięsa jak   tatar tatarze, czy carpaccio, czyli potrawie z mięsa, które zjemy na surowo. Tutaj daty ważności trzeba szczególnie restrykcyjnie przestrzegać. Nie zapomnijmy też o tym, że surowe mięso nie powinno się stykać z innymi produktami w lodówce.  

Jak długo surowe możemy przechowywać surowe mięso w lodówce? To, między innymi, zależy od jego rodzaju: 

- jeśli jest to kurczak – wytrzyma maksymalnie 2 dni; 

- jeśli jest to wołowina, cielęcina lub wieprzowina –możemy je przechowywać od 3 do 5 dni; 

- mięso wytrzyma dłużej, jeśli będzie oddzielone od kości;  

- żeby mięso przetrwało jeszcze dłużej – warto je umieścić w pojemniku FreshZone, który ma odpowiednią dla produktów krótkotrwałych temperaturę i wilgotność. 

Co zrobić, jeśli minęły dwa dni, a my wciąż nie zajęliśmy się czekającym w lodówce kurczakiem? Najlepiej go po prostu zagotować, a po wystygnięciu schować do lodówki. Rosół z włoszczyzną możemy przyrządzić następnego dnia. Kurczak przetrwa. 

3. Długa młodość wędlin i mięsa 

Wyobraźmy sobie jednak taką hipotetyczną sytuację, że po bardzo obfitych, mięsnych zakupach, musimy nagle wyruszyć w daleką podróż i nie będzie nas dłużej niż pięć dni. Albo, że nie zdołamy zjeść wszystkiego, co zostało kupione w odpowiednim czasie. Co począć? Skorzystać z zamrażarki! Mięso i wędliny możemy zamrozić i w ten sposób przedłużymy im młodość nawet o kilka miesięcy:   

- surowa, zamrożona wieprzowina i cielęcina przetrwają od 4 do 6 miesięcy; 

- mrożony surowy kurczak – ma przed sobą około 9 miesięcy przydatności do spożycia; 

- surowa wołowina wytrzyma w zamrażalniku od 6 do 12 miesięcy; 

- wędliny, najlepiej w kawałku, możemy przechowywać w zamrażalniku przez miesiąc; 

- mięso już ugotowane, albo upieczone także przetrwa -  od dwóch do czterech miesięcy.  

Warto przygotować opisy z datą, co i kiedy trafiło do zamrażalnika. To nas uchroni przed pomyłką, albo przed zapomnieniem o apetycznej porcji schowanej na później. 

Warto też pamiętać, że możemy skorzystać z funkcji Super Zamrażanie. Dzięki temu mięso i wędliny nie stracą ani jakości, ani wartości odżywczych.  

Rozmrażanie natomiast trzeba przeprowadzać powoli, czyli nie w temperaturze pokojowej, ale w lodówce. Powinno trwać nie krócej niż dobę.