Lody i sorbety - ty wymyślasz, lodówka pracuje!

Oprócz błękitnego nieba, nic mi więcej nie potrzeba śpiewał Marek Jackowski. Trudno się z tym nie zgodzić, ale latem, na błękitnym, niebie świeci i pali nas słońce. Błękit lubimy, upał może jednak udręczyć. Dlatego – potrzeba nam także czegoś więcej – dobrej lodówki. Nie po to, żeby się ukryć, choć i takie myśli przychodzą do głowy, ale żeby pocieszyć się czymś chłodnym.

Eksperci od Kuchni / 25-07-2018

Katarzyna Kmita - Nowacka

Z wykształcenia polonistka, z zawodu dziennikarka telewizyjna, autorka newsów, reportaży i programów lifestylowych. Zwolenniczka wszelkich działań zmierzających do jak najdłuższego utrzymania Ziemi w jak najlepszym stanie.

1. Lodowe kostki smakowe 

Najprostszym chłodzącym rozwiązaniem jest napój, na przykład sok, czy lemoniada z kostkami lodu. W lodówce z kostkarką, dzięki funkcji Super Zamrażanie, kostki lodu powstaną w ciągu godziny. Wystarczy użyć pokrętła i wyjąć gotowy lód do napojów czy drinków. Poręczna wyjmowana szuflada pomaga szybko i wygodnie przenieść lód z zamrażarki. 

Można tez postawić na bardziej wyrafinowaną kompozycję i przygotować lodowe kostki smakowe. Miksujemy truskawki, borówki, maliny, dodajemy trochę wody, żeby konsystencja była płynna i umieszczamy w kostkarce. Inny sposób, to wymieszanie z wodą soku owocowego, na przykład pomarańczowego. Czas mrożenia – niezmiennie – około godziny. 

2. Sorbet, czyli mrożona fantazja owocowa 

Sorbety są tylko odrobinę bardziej pracochłonne, ale za to bardziej orzeźwiające. Część owoców, potrzebnych do musu, który jest głównym składnikiem sorbetu, wymaga jedynie zmiksowania – na przykład truskawki. Inne, takie jak gruszki – trzeba podgotować przez około 10 minut i potem zmiksować. Ważny jest jeszcze jeden składnik – syrop cukrowy. Przyrządzamy go gotując szklankę wody, do której dodajemy około szklanki cukru. Na końcu wyciskamy sok z połówki cytryny. Syrop, który powstanie, powinien spływać z łyżeczki tworząc coś w rodzaju cienkiej nitki. Łączymy go ze zmiksowanymi owocami. Teraz możemy wykorzystać lodówkę i funkcję Super Chłodzenie, od czasu do czasu mieszając nasz sorbet. Pół godziny później przejdźmy na Super Zamrażanie. Na konsumpcję efektów swojej pracy naprawdę nie poczekamy długo. 

Gotowy już sorbet można ozdobić innymi owocami – malinami, borówkami, truskawkami, poziomkami, czyli wszystkim, co przechowujemy w pojemniku VitControl Plus.  

Sorbet ma tę zaletę, że dopuszczalne są wszelkie kompozycje smakowe, choćby mrożony mus pomidorowy przybrany bazylią i wzbogacony odrobiną wina. Wolimy zieleń – wykorzystajmy jarmuż. 

3. Lody domowe 

Oczywiście, można spokojnie kupić w sklepie kilka gotowych opakowań lodów i przechować w zamrażarce, która utrzymuje stałą temperaturę i na pewno nie pozwoli im się roztopić.  

Jeśli jednak lubimy kulinarne eksperymenty – warto spróbować. Unikniemy w ten sposób sztucznych barwników i konserwantów – po prostu będziemy wiedzieć, co jemy. Nie musimy też używać jajek, do których nie wszyscy mają zaufanie.   

Korzystając z dobrej lodówki nie potrzebujemy też maszynki do lodów. Główna wada takiej maszynki polega na tym, że ma wkłady chłodzące, które muszą leżeć w zamrażalniku przez co najmniej 24 godziny. To nieco kłopotliwe. 

Poniższy przepis nie jest jedynym obowiązującym, ale ma tę zaletę, że jest prosty.  Potrzebne nam będą jogurt grecki – 2 duże opakowania i prawie cała puszka skondensowanego mleka. Do tego takie owoce, na jakie mamy ochotę. Wiśnie, oczywiście bez pestek, kiwi, agrest, a także te, o których już wspominaliśmy przy okazji sorbetu.  

Przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Miksujemy jogurt z mlekiem. Osobno miksujemy owoce. Następnie łączymy jedno z drugim. Jeśli marzy nam się bogatszy smak – możemy dodać jeszcze startą czekoladę, rodzynki, czy migdały. Wlewamy masę do pojemnika i wstawiamy do lodówki. Włączamy opcję Super Zamrażanie i gotowe. 

4. Lody dla psów 

Na koniec coś dla zwierzaków, którym na pewno upał doskwiera jeszcze bardziej niż nam i które bardzo głodnym wzrokiem śledzą każdy ruch łyżeczki, kiedy pochłaniamy zimne lody. 

Lody dla psów najlepiej przygotować w specjalnych zabawkach – tak zwanych kongach. Kong to rodzaj gumowej tulejki, z której nasz pupil będzie długo i starannie wydobywał smakołyk. Oczywiście musimy zrezygnować z cukru, bo to zdecydowanie szkodliwy składnik dla zwierzaków, ale za to smakowo możemy pohulać. Zmiksowana marchewka połączona z miękką psią karmą albo utartą drobiową wątróbką? Super! Twarożek z pokruszonymi psimi ciasteczkami i zmiksowane jabłko? Świetnie! 

Przygotowujemy tak samo, jak nasze lody – wkładamy do lodówki kongi z zawartością i włączamy funkcję Super Zamrażanie. 

Warto jeszcze pamiętać, że dzięki naszej lodówce odtworzymy smak lata także jesienią i zimą. Sorbet i lody można zrobić bazując na mrożonych owocachLodówka przechowa ich smak i zapach tak długo, jak zechcemy. Trzeba też wziąć pod uwagę, że lody to wspaniały pocieszyciel w smutku i chandrze. Miękka poduszka, dobry film i kubełek lodów. Nie ma nic lepszego niezależnie od pory roku.