Jak kupić lodówkę idealną dla naszej kuchni. Kilka porad przydatnych przy wyborze!

Niezależnie od tego, czy wiedziemy życie singla, mieszkamy we dwójkę, czy otacza nas gromada dzieci, lodówka jest sprzętem, bez którego bardzo trudno wyobrazić sobie codzienność. Nawet, jeśli większą część czasu spędzamy przy komputerze, z telefonem w ręku, uprawiając sport, chodząc na spacery, czytając, czy śledząc bieżące wydarzenia w telewizji, przynajmniej kilkanaście razy dziennie wędrujemy do niej, po coś do zjedzenia, albo gotowania. Dlatego, przy wyborze, nie warto decydować spontanicznie. Doradza Maria Szeszuła – architekt wnętrz.

Eksperci od Kuchni / 25-07-2018

Maria Szeszuła

Absolwentka Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Zajmuje się malarstwem, projektowaniem wnętrz, identyfikacją wizualną oraz grafiką. Architekt wnętrz w biurze projektowym Szeszuła Architekci.

Zacznijmy od rozmiarów i pojemności lodówki. Jaki wpływ na decyzję powinno mieć to, czy kupujemy ją do domu, czy mieszkania w bloku? Czy raczej trzeba się kierować liczbą osób, która będzie korzystała z lodówki? 

Maria Szeszuła, architekt wnętrz:  Rozmiar lodówki uzależniamy od liczby korzystających z niej osób oraz od sposobu użytkowania kuchni.  Duży dom nie musi być jednoznaczny z przestrzenną kuchnią i ogromną lodówką. Często w niewielkich mieszkaniach żyją miłośnicy jedzenia i gotowania -  im w miarę możliwości proponuje się dużą lodówkę. 

 Aranżacja domu pozwala na większą swobodę - możemy pokusić się o piwniczkę na wino,  ekologiczną ziemiankę na sery w ogrodzie, czy nawet, jeśli jesteśmy fanami tradycyjnych rozwiązań, klimatyzowaną spiżarnię, odciążając w ten sposób lodówkę w kuchni.  

Małe lodówki (wysokość do 85 cm) projektuje się w kawalerkach, bardzo małych mieszkaniach, kilkuosobowych biurach i pokojach hotelowych.  

Najczęściej wybierany wariant lodówki to chłodziarko-zamrażarka o wysokości 170-200 cm, natomiast w dużych kuchniach fani kulinariów decydują się na modele „side by side z dwojgiem lub czworgiem skrzyd drzwiowych  i pojemnością  nawet dwukrotnie większą w porównaniu do standardowych rozwiązań. 

Skoro mamy już wybrany rozmiar, warto pomyśleć nad tym, czy lodówkę wkomponujemy w zabudowę kuchni, czy  wybierzemy wolnostojącą? Jak zaplanować rozmieszczenie sprzętów? W przypadku lodówki wolnostojącej  łatwiej o pewną mobilność, czyli zmianę miejsca, jeśli zechcemy coś przebudować w kuchni.   

M.S: Zawsze warto skorzystać z porady doświadczonego fachowca. Architekci wnętrz oraz wyspecjalizowani projektanci kuchni zwracają uwagę na cechy, o których sami możemy nie pomyśleć.  

Lodówka wolnostojąca to rozwiązanie tradycyjne i praktyczne. Fani wyposażenia tego typu cenią sobie łatwość montażu, nieskomplikowany dostęp w przypadku konieczności naprawy oraz niską cenę. Modele wolnostojące bywają też ozdobą kuchni. Pojawiają się w kuchniach nawiązujących do stylu retro. Często cechuje je oryginalny design, bywają silną dominantą kolorystyczną lub stylistyczną. Pozwalają nadać kuchni specyficzny klimat. 

 Jeśli zależy nam na jednolitym charakterze kuchni, wybieramy lodówkę do zabudowy. Wszystkie funkcje możemy wtedy zamaskować, a front lodówki nie różni się od frontów szafek i szuflad. To rozwiązanie pozwala stworzyć nowoczesną, harmonijną aranżację, bez przytłaczających elementów. 

Niezależnie od tego, jaki typ lodówki wybraliśmy, musimy znaleźć dla niej w kuchni, czy aneksie kuchennym godne miejsce. Gdzie powinniśmy ją ustawić? 

M.S Wybór odpowiedniego miejsca dla lodówki to istotny moment w aranżowaniu kuchni. Poprawna kolejność ustawienia elementów AGD w znaczący sposób wpływa na wygodę jej użytkowania.  

Podczas pracy nad projektem warto pamiętać, aby zastosować zasadę trójkąta roboczego. Gwarantuje ona zachowanie optymalnych odległości pomiędzy trzema istotnymi elementami wyposażenia kuchni: lodówką, zlewozmywakiem oraz płytą kuchenną. Lodówka powinna znajdować się w odległości 120-210cm od zlewozmywaka oraz 120-270 cm od płyty kuchennej.  

Odnosząc się do zasad ergonomii należy pamiętać o kolejności stref, które lokalizuje się w kuchni: zgodnie z ruchem wskazówek zegara dla osób praworęcznych i odwrotnie dla leworęcznych.  

Projektując kuchnię staramy się zaaranżować kolejno: strefę magazynowania produktów spożywczych, strefę naczyń, strefę mokrą, strefę roboczą i strefę gotowania i pieczenia. Lodówka mieści się zatem w strefie pierwszej. Pamiętajmy, aby lodówka stała z dala od źródeł ciepła oraz w obszarze wejścia do przestrzeni kuchennej. To właśnie z lodówki korzystamy w kuchni najczęściej, dlatego dostęp do niej powinien być maksymalnie komfortowy i intuicyjny. 

Przed zakupem warto jeszcze pomyśleć o kolorystyce.  Jakie barwy i linie są teraz na topie 

M.SJako architekt wnętrz staram się unikać tak zwanych rozwiązań „na topie”. Każdego klienta traktuję indywidualnie, bez powielania modnych rozwiązań. Kolorystyka kuchni to wynik wielu składowych.  

Przed wyborem kolorów kluczowy jest wybór materiałów, z których wykonane będą meble i blat. To one tworzą charakter kuchni.  Najczęściej proponuję naturalne materiały takie jak drewno, czy kamień. Piękny blat z granitu potrafi mieć tyle barw, że meblom pozwalamy zejść na drugi plan, wybierając stonowane kolory. I odwrotnie, gdy dużo dzieje się na płaszczyźnie mebli, niech blat nie robi im już konkurencji.  

Podejmując decyzje o kolorze kuchni nie zapominajmy o odniesieniu się do kolorystyki ścian oraz posadzek- wnętrza zawsze traktujemy holistycznie.  

Trendy dotyczące kolorów w kuchni silnie ewoluują. Kilka lat temu klienci często stawiali na mocne, odważne barwy, później wybór często padał na biel, dziś popularne są szarość, grafit, zieleń, granat, a nawet czerń. Coraz częściej wybierając kuchenne fronty decydujemy się na głęboki mat, a nie jak dotychczas na wysoki połysk.