Prosty przepis na smaczne eklerki

17-02-2020

Eklerki wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, a także tradycyjnymi cukierniami oraz domowymi wypiekami. Przepis nie jest trudny, dlatego ciastka te można zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Eklerki można też podać na podwieczorek dla całej rodziny lub poczęstować i zachwycić nimi gości.

Prosty przepis na smaczne eklerki

Eklerki to ciastka, które powstały prawdopodobnie w XIX wieku we Francji, a samo słowo „eclair” oznacza „błyskawicę”. Eklerki przyrządza się z ciasta parzonego, nazywanego również ciastem ptysiowym. Przepisy na eklerki i ptysie są więc podobne pod względem ciasta, ale różnią się wypełnieniem, czyli słodką masą.

Domowe eklerki – składniki

Do przygotowania eklerków z kremem budyniowym potrzebujesz następujących składników:

  • 1 opakowanie budyniu (najlepiej waniliowego, ale można też użyć śmietankowego lub czekoladowego),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 kostki masła (400 gramów),
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • ¾ szklanki wody,
  • 3 jajka.

Dodatkowo do smaku możesz zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Do przygotowania eklerków z pewnością przyda się też rękaw cukierniczy.

Przepis na eklerki z kremem budyniowym

Przepis na eklerki z budyniem jest dosyć prosty, jednak wymaga trochę czasu i cierpliwości. Prześledźmy więc przepis krok po kroku:

  1. Zacznij od kremu budyniowego. Wyjmij wcześniej dwie kostki masła z lodówki, aby trochę zmiękło. Półtorej kostki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Budyń rozpuść w garnku w pół szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, cały czas mieszając. Następnie przelej do niego rozpuszczony budyń.
  3. Przełóż ciepły budyń do miski i przykryj go folią spożywczą na 30 minut, aby nie pojawił się na nim kożuch.
  4. Zmiksuj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj do niego po łyżce budyniu, aż wszystkie składniki zostaną połączone w gładką i jednolitą całość. Do przygotowania masy wykorzystaj małe AGD, na przykład mikser ręczny lub automatyczny.
  5. Rozpocznij przygotowanie ciasta na eklerki. Przesiej mąkę i zetrzyj skórkę z cytryny.
  6. Wlej do garnka wodę, resztę masła oraz skórkę cytrynową. Zagotuj całość, a do powstałej masy dodaj mąkę, cały czas mieszając.
  7. Odstaw ciasto do przestudzenia.
  8. Wbij jajka do ciasta i wymieszaj.
  9. Wyłóż blachę do pieczenia specjalnym papierem, po czym przygotuj rękaw cukierniczy.
  10. Wyciskaj na papier ciasto na eklerki, pamiętając o tym, aby zachować odstęp między kolejnymi ciastkami. Najlepiej, jeśli eklerki mają około 2 cm szerokości oraz 10-12 cm długości. W trakcie pieczenia ciastka zwiększą swoją objętość.
  11. Rozgrzej piekarnik do 230 °C z funkcją termoobiegu. Włóż blachę z eklerkami do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij ciastka i odstaw je do ostygnięcia. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia eklerków, ponieważ ciasto może opaść. Nie przejmuj się, jeśli przez kilkanaście minut eklerki wydają się być blade, ponieważ po całym czasie pieczenia nabiorą koloru i zarumienią się.
  12. Przełóż eklerki kremem. Możesz to zrobić zarówno za pomocą szprycy, jak i po prostu przekrajając ciastka i smarując je w środku.
  13. Na koniec możesz udekorować eklerki czekoladą, na przykład rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej.

Eklerki to świetna propozycja na Tłusty Czwartek lub Święta Bożego Narodzenia. Ciastka te możesz także podać do kawy w trakcie spotkania ze znajomymi. Co ważne, ciasto parzone może stanowić również podstawę do pączków lub ptysi, dlatego warto przygotować więcej ciasta, po czym stworzyć różne słodkości dla całej rodziny. Eklerki, pączki i ptysie to świetna propozycja na urodziny lub imieniny, i to zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty