Creme brulee w dosłownym tłumaczeniu oznacza „przypalony krem”. Zgodnie z legendą, deser ten powstał przez przypadek. Podobno pewien szef francuskiej kuchni pod koniec XVII wieku przypalił deser, chcąc jedynie zwiększyć jego temperaturę. Co ciekawe, o pochodzenie deseru spiera się kilka narodów: Francuzi, Portugalczycy i Hiszpanie. W każdym z trzech krajów powstała jedna z wersji creme brulee. Obecnie deser ten jest bardzo popularny w różnych krajach, także w Polsce. Creme brulee można przygotować samodzielnie, ponieważ przepis na ten smakołyk jest bardzo prosty, a potrzebne do jego wykonania małe AGD można znaleźć w sklepach.
Creme brulee – lista składników
Do przygotowania creme brulee potrzebujesz następujących produktów:
- 300 ml śmietany 36%,
- 4 żółtka,
- 3 łyżki cukru białego (najlepiej drobnego, przeznaczonego do pieczenia),
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 1 laska wanilii.
Dodatkowo do zrobienia tego deseru potrzebny jest specjalny palnik, przeznaczony do wykorzystania w gastronomii.
Przepis na creme brulee
Jak zrobić creme brulee? Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jednak konieczne jest posiadanie wyżej opisanego sprzętu, czyli zestawu miseczek i palnika. Oto przepis na creme brulee na trzy kokilki:
- Przekrój laskę wanilii na pół i wyjmij ziarenka, a następnie włóż je do garnka.
- Śmietanę 36% wlej do naczynia z wanilią i doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.
- Utrzyj żółtka z drobnym cukrem w miseczce, a następnie wlej śmietanę z wanilią i wszystko wymieszaj.
- Masę jajeczną najlepiej przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się wszystkich grudek. W ten sposób uzyskana masa będzie gładka.
- Rozgrzej piekarnik do 100 °C z termoobiegiem.
- Wypełnij masą kokilki i włóż je do piekarnika na 45 minut. Jeśli po tym czasie masa wciąż jest luźna, możesz przedłużyć czas pieczenia nawet do godziny.
- Ostudź przygotowany creme brulee, a następnie włóż go do lodówki na trzy godziny.
- Wyjmij deser z chłodziarki i posyp krem brązowym cukrem. Wystarczy jedna łyżeczka na kokilkę, aby warstwa karmelu nie była zbyt gruba.
- Skarmelizuj cukier na deserach za pomocą palnika. Zaraz po tym zabiegu podaj creme brulee. Co ważne, zamiast palnika możesz też użyć funkcji grilla w piekarniku.
- Smacznego!
Pamiętaj o tym, że jeśli chcesz przygotować creme brulee dla gości, to musisz zabrać się za to kilka godzin wcześniej, ponieważ przygotowanie, pieczenie i studzenie może zająć w sumie od 4 do 5 godzin. Sam proces ubijania składników i ich łączenia jest dosyć krótki, jednak deser spędza dużo czasu w piekarniku, a potem w lodówce. Creme brulee można podać do kawy lub herbaty i zaskoczyć gości w trakcie imprezy. Ponadto do deseru można przygotować sos karmelowy. Potrzebujesz do tego:
- 200 g cukru,
- 80 g masła,
- 120 g śmietany 36%.
Aby przygotować sos karmelowy, wsyp do garnka cukier i rozprowadź go równomiernie na dnie. Następnie włącz palnik na płycie grzejnej na średnią moc i przypiekaj cukier aż do momentu, w którym zmieni kolor na złoty. Następnie dodaj masło i wymieszaj wszystko trzepaczką. Zdejmij garnek z ognia i wlej śmietanę. Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszaj, a następnie polej nią creme brulee. Taki deser na pewno zachwyci zarówno domowników, jak i gości.