Przepis na creme brulee

17-02-2020

Creme brulee to francuski deser podawany w kokilkach. Historia tego smakołyku zaczęła się już w XVII wieku, gdy przedstawiono przepis na krem brulee we francuskiej książce kucharskiej. Deser nie jest trudny do przygotowania i można go podać na różnych przyjęciach.

Przepis na creme brulee

Creme brulee w dosłownym tłumaczeniu oznacza „przypalony krem”. Zgodnie z legendą, deser ten powstał przez przypadek. Podobno pewien szef francuskiej kuchni pod koniec XVII wieku przypalił deser, chcąc jedynie zwiększyć jego temperaturę. Co ciekawe, o pochodzenie deseru spiera się kilka narodów: Francuzi, Portugalczycy i Hiszpanie. W każdym z trzech krajów powstała jedna z wersji creme brulee. Obecnie deser ten jest bardzo popularny w różnych krajach, także w Polsce. Creme brulee można przygotować samodzielnie, ponieważ przepis na ten smakołyk jest bardzo prosty, a potrzebne do jego wykonania małe AGD można znaleźć w sklepach.

Creme brulee – lista składników

Do przygotowania creme brulee potrzebujesz następujących produktów:

  • 300 ml śmietany 36%,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki cukru białego (najlepiej drobnego, przeznaczonego do pieczenia),
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • 1 laska wanilii.

Dodatkowo do zrobienia tego deseru potrzebny jest specjalny palnik, przeznaczony do wykorzystania w gastronomii. 

Przepis na creme brulee

Jak zrobić creme brulee? Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jednak konieczne jest posiadanie wyżej opisanego sprzętu, czyli zestawu miseczek i palnika. Oto przepis na creme brulee na trzy kokilki:

  1. Przekrój laskę wanilii na pół i wyjmij ziarenka, a następnie włóż je do garnka.
  2. Śmietanę 36% wlej do naczynia z wanilią i doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.
  3. Utrzyj żółtka z drobnym cukrem w miseczce, a następnie wlej śmietanę z wanilią i wszystko wymieszaj.
  4. Masę jajeczną najlepiej przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się wszystkich grudek. W ten sposób uzyskana masa będzie gładka.
  5. Rozgrzej piekarnik do 100 °C z termoobiegiem.
  6. Wypełnij masą kokilki i włóż je do piekarnika na 45 minut. Jeśli po tym czasie masa wciąż jest luźna, możesz przedłużyć czas pieczenia nawet do godziny.
  7. Ostudź przygotowany creme brulee, a następnie włóż go do lodówki na trzy godziny.
  8. Wyjmij deser z chłodziarki i posyp krem brązowym cukrem. Wystarczy jedna łyżeczka na kokilkę, aby warstwa karmelu nie była zbyt gruba.
  9. Skarmelizuj cukier na deserach za pomocą palnika. Zaraz po tym zabiegu podaj creme brulee. Co ważne, zamiast palnika możesz też użyć funkcji grilla w piekarniku.
  10. Smacznego!

Pamiętaj o tym, że jeśli chcesz przygotować creme brulee dla gości, to musisz zabrać się za to kilka godzin wcześniej, ponieważ przygotowanie, pieczenie i studzenie może zająć w sumie od 4 do 5 godzin. Sam proces ubijania składników i ich łączenia jest dosyć krótki, jednak deser spędza dużo czasu w piekarniku, a potem w lodówce. Creme brulee można podać do kawy lub herbaty i zaskoczyć gości w trakcie imprezy. Ponadto do deseru można przygotować sos karmelowy. Potrzebujesz do tego:

  • 200 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 120 g śmietany 36%.

Aby przygotować sos karmelowy, wsyp do garnka cukier i rozprowadź go równomiernie na dnie. Następnie włącz palnik na płycie grzejnej na średnią moc i przypiekaj cukier aż do momentu, w którym zmieni kolor na złoty. Następnie dodaj masło i wymieszaj wszystko trzepaczką. Zdejmij garnek z ognia i wlej śmietanę. Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszaj, a następnie polej nią creme brulee. Taki deser na pewno zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty