Przepis na faworki – jak zrobić chrusty?

17-02-2020

Karnawał to doskonały moment na przygotowanie charakterystycznych dla tego okresu słodkości, czyli faworków. Tradycja ich wypiekania znana jest od pokoleń. Co ciekawe, klasyczny przepis na faworki można modyfikować, co pozwala na uzyskanie kilku rodzajów tego typu ciasteczek.

Przepis na faworki – jak zrobić chrusty?

Faworki, chruściki, jaworki – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne, staropolskie ciasteczka. Wyróżniają się dużą chrupkością i charakterystycznym kształtem przypominającym kokardkę. W ich przygotowaniu może pomóc duże i małe AGD. Podczas kulinarnych działań, warto też wykorzystać sprawdzony przepis na faworki.

Prosty przepis na domowe faworki

Tradycyjny przepis na chrusty jest dość łatwy do wykonania. Do przyrządzenia około 100 sztuk delikatnych i kruchych faworków potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g gęstej śmietany,
  • 6 żółtek jaj,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • tłuszcz do smażenia (np. 2 l oleju),
  • odrobina soli do smaku,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
  2. W drugim naczyniu dokładnie ubij jajko, żółtka oraz łyżkę cukru pudru. Uzyskaną w ten sposób puszystą pianę przełóż do miski z mąką. Następnie dodaj śmietanę i spirytus.
  3. Połącz dokładnie wszystkie składniki, zagniatając je aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto na faworki owiń folią spożywczą i odłóż na minimum 20 minut.
  4. Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj każdą z nich na posypanej mąką stolnicy.
  5. Za pomocą noża lub radełka wytnij z ciasta prostokąty. Po środku każdego z nich zrób małe nacięcie, ciasto wywiń do wewnętrznej strony i przełóż jego górną część przez zrobioną dziurkę.
  6. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 180 ℃. Smaż w nim faworki, aż uzyskają złoty kolor (około 40 sekund z każdej strony).

Chcąc pozbyć się nadmiaru tłuszczu, pyszne faworki wyłóż na papierowy ręcznik. Gdy wystygną, możesz posypać je cukrem pudrem.

Aby przygotować takie prawdziwe faworki, warto wykorzystać do tego nowoczesny sprzęt AGD. Przyda się m.in. dobry okap, który świetnie doświetla przestrzeń roboczą. Prace kuchenne ułatwi też płyta indukcyjna z funkcją AutoBridge, która dzięki opcji łączenia pól grzejnych w jedną strefę umożliwia szybkie podgrzanie oleju nawet w bardzo dużym garnku.

Co ważne, istnieje także przepis na faworki z piekarnika. Receptura jest dokładnie taka sama – różnicą jest zastosowanie urządzenia do pieczenia. Ciasteczka należy piec w temperaturze 170 ℃ przez około 15 minut. W tym przypadku pomocny może okazać się sprzęt z BakingPro SystemⓇ. Równomierna dystrybucja ciepła w całym piekarniku pozwala na uzyskanie idealnych wypieków.

Przepis na faworki drożdżowe

Ciekawą wariacją na temat tradycyjnych ciasteczek są chrusty drożdżowe. Takie puszyste faworki bez śmietany są równie smaczne. Do ich przyrządzenia potrzebujesz:

  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 50 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko w garnku. Gdy będzie letnie, dodaj do niego drożdże, cukier i część mąki w takiej ilości, aby mieszanina gęstością przypominała śmietanę. Odstaw masę, aby zwiększyła objętość.
  2. Do wyrośniętej masy dodaj resztę mąki, spirytus oraz jajka. Całość dokładnie zagnieć.
  3. W garnku rozpuść margarynę i poczekaj, aż tłuszcz ostygnie. Następnie dodaj go do masy. Ciasto na faworki ponownie zagnieć i odstaw na kilkanaście minut.
  4. Rozwałkuj ciasto, wykrój z niego prostokątne paski i uformuj faworki. Smaż je w rozgrzanym do 180 ℃ tłuszczu.

Jak zrobić faworki na piwie?

Można także przygotować faworki z piwem. Przepis na takie chruściki jest podobny do poprzednich. Do wykonania ciasteczek potrzebujesz następujących składników:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 żółtek jaj,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 130 ml piwa,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Utrzyj żółtka z cukrem, aż staną się puszyste. Dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia i wlej piwo.
  2. Zagnieć ciasto na faworki. Gdy będzie odpowiednio wyrobione, rozwałkuj je na stolnicy, wytnij z niego prostokąty i uformuj z nich chrust.
  3. Usmaż faworki na złoty kolor w rozgrzanym do 180 ℃ oleju.

Takie faworki z piwem to ciekawe przełamanie tradycji. Można podawać je z cukrem pudrem lub owocowym dżemem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty