Przepis na gulasz węgierski z wołowiny

29-01-2020

Gulasz z wołowiny po węgiersku to danie serwowane zarówno w ekskluzywnych restauracjach, jak i w mniejszych, lokalnych miejscach. Pyszny gulasz warto przygotować także w domu, aby zachwycić swoją rodzinę oraz znajomych.

Przepis na gulasz węgierski z wołowiny

Tradycyjny gulasz węgierski przygotowywany i podawany jest w kociołku, jako danie jednogarnkowe. Warto jednak wiedzieć, że gulasz może pełnić także funkcję mięsnego sosu, podawanego do placków po węgiersku. Należy też pamiętać, że przygotowanie prawdziwego gulaszu węgierskiego to dość czasochłonne zadanie i może zająć od dwóch do trzech godzin. 

Składniki na gulasz po węgiersku z wołowiny

Gulasz po węgiersku to danie, które początkowo spożywali głównie pasterze na Węgrzech. Potrawa działała rozgrzewająco i zapewniała siły witalne potrzebne do pracy fizycznej. Dopiero pod koniec XVIII wieku gulasz zaczęto podawać także wśród wyższych sfer i w eleganckich restauracjach. Od tego momentu uznano go za potrawę tradycyjną, typową dla kuchni węgierskiej. Jeśli chcesz przygotować gulasz z wołowiny po węgiersku w domu, musisz kupić następujące składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża marchew,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, 
  • 3 łyżki mielonej papryki, 
  • 5 liści laurowych, 
  • 3 ząbki czosnku.

Gulasz po węgiersku można przygotować na dowolnej płycie grzejnej, np. na płycie indukcyjnej lub gazowej. Warto pamiętać o tym, że to danie jednogarnkowe, dlatego konieczne jest posiadanie dużego naczynia. 

Gulasz po węgiersku: przepis

Gulasz węgierski z wołowiny wymaga sporo pracy, głównie krojenia i doprawiania. 

  1. Najpierw pokrój mięso na małe kawałki, a marchewkę oraz paprykę zieloną i czerwoną – w kostkę. 
  2. Drobno posiekaj czosnek, cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie podsmaż je na patelni. 
  3. Połóż mięso na blacie roboczym lub desce i oprósz je delikatnie mąka z wszystkich stron, a następnie podsmaż je na patelni. 
  4. Do garnka wrzuć warzywa (cebulę, paprykę czerwoną i zieloną) oraz czosnek i mięso, wsyp mieloną paprykę słodką i wlej koncentrat. Dorzuć pomidory z puszki i duś wszystko przez około 10 minut. Następnie dolej wody i dorzuć liście laurowe.
  5. Całość duś przez około 90 minut lub dłużej, w zależności od rodzaju mięsa. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy wołowina jest już miękka. 
  6. Ok. 30 minut przed końcem gotowania podsmaż na patelni marchew i dodaj ją do garnka z mięsem oraz pozostałymi warzywami. 
  7. Całość dopraw solą i pieprzem wedle uznania. 

Z czym podawać gulasz węgierski?

W Polsce gulasz węgierski podawany jest zwykle z plackami ziemniaczanymi. Niektórzy kucharze decydują się na nieco inne połączenia smaków i podają gulasz węgierski z makaronem lub kluskami. Jeśli chcesz przygotować w domu gulasz po węgiersku z plackami, możesz zrobić to w prosty sposób. Wystarczy zetrzeć pół kilograma ziemniaków na tarce, a następnie dodać do nich pół łyżki mąki pszennej, pół cebuli i jedno jajko. Wszystkie te składniki trzeba dokładnie wymieszać. Następnie należy rozgrzać patelnię, wylać na nią 3 łyżki oliwy i wyłożyć całą masę. W ten sposób powstanie jeden duży placek ziemniaczany, na który możesz nałożyć gulasz po węgiersku. Takie danie jest nie tylko jest smaczne, lecz także pięknie się prezentuje na talerzu. Gulasz warto jeść zarówno od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się wymieszają. Z tego powodu potrawę można przygotować nawet dzień przed spodziewanym przyjściem gości lub rodzinnym obiadem. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty