Pilaw to tradycyjna potrawa turecka, którą przygotowuje się zwykle z kurczaka, ryżu oraz warzyw. Warto wiedzieć, że w krajach Bliskiego Wschodu oraz w Azji Środkowej najważniejszym składnikiem pilawu jest ryż, który gotuje się w specjalny sposób. Dzięki temu ziarna nie sklejają się ze sobą. W zależności od konkretnego regionu świata istnieją drobne różnice w przygotowywaniu pilawu z kurczakiem. Przykładowo, w Indiach dodaje się do tego dania jajka oraz chleb, w Uzbekistanie pilaw stanowi jedną z najważniejszych potraw weselnych.
Pilaw z kurczaka z warzywami: lista składników
Pilaw z kurczakiem i warzywami można przygotowywać na różne sposoby. Poniżej prezentujemy składniki na naszą propozycję dania:
- 200 g ryżu długoziarnistego,
- 600 ml bulionu wołowego,
- 3 piersi z kurczaka,
- 3 cebule,
- 2 papryki,
- garść orzechów włoskich i nerkowców,
- olej do smażenia,
- 50 ml oleju arachidowego,
- masło,
- jogurt naturalny (2–3 łyżki),
- przyprawy: łyżeczka kardamonu, łyżeczka cynamonu, sól, pieprz.
Pilaw z kurczakiem najlepiej przygotować na płycie indukcyjnej, ponieważ dzięki temu proces podsmażania i duszenia mięsa, a także gotowania ryżu będzie dużo szybszy.
Pilaw z kurczaka: przepis
- Najpierw umyj ryż i namocz go w wodzie.
- W międzyczasie przygotuj marynatę do kurczaka. 50 ml oleju arachidowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy, takie jak sól, cynamon, kardamon i pieprz wymieszaj w miseczce.
- Obtocz w przygotowanej marynacie piersi z kurczaka. Zrób to dokładnie, aby każda z nich miała na sobie jak najwięcej przypraw.
- Postaw garnek na płycie i rozgrzej go, a następnie dodaj bulion i trochę masła.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię i obsmaż na niej piersi kurczaka.
- Cebulę i paprykę pokrój w kosteczkę i dodaj do mięsa. Postaraj się, aby kurczak oraz cebula były usmażone na piękny, złocisty kolor.
- Do garnka z bulionem wsyp ryż, dodaj szczyptę kardamonu i soli, a następnie gotuj przez ok. 15 minut. Ważne jest, aby ryż był w formie sypkiej, a nie w woreczku.
- Na oddzielnej patelni możesz podsmażyć orzechy włoskie i nerkowce.
- Na talerzu ułóż ryż, następnie mięso z warzywami, a całość posyp orzechami.
Takie danie na pewno zachwyci domowników oraz gości i sprawi, że w kuchni pojawią się zupełnie nowe smaki. Warto wiedzieć, że pilaw z kurczakiem można także przygotować w prostszy sposób. Potrawa nie będzie już tak aromatyczna, a do jej przyrządzenia wykorzystuje się mniej składników – ryż należy ugotować z bulionem, a kurczaka podsmażyć bez specjalnej marynaty. Następnie mięso z ryżem powinno się gotować przez kilka minut w garnku. Nie ma konieczności dodawania orzechów ani oleju arachidowego. Tą drugą, prostą wersję dania można przygotować w sytuacji, gdy w domu znajduje się niewiele składników, a brakuje pomysłu na obiad. Tradycyjny, turecki pilaw jest przygotowywany tylko w jednym naczyniu (w garnku), jednak w takim przypadku gotowanie potrawy trwa dużo dłużej, a dodatkowo brakuje aromatycznego smaku podsmażonego mięsa. W Turcji czasami zamiast mięsa drobiowego dodaje się skorupiaki, małże i inne owoce morze, dzięki czemu potrawa staje się jeszcze bardziej egzotyczna. Przygotowując w domu pilaw z kurczakiem i warzywami, warto postawić na ciekawe przyprawy oraz dobrze ugotowany ryż.