Przepis na polędwiczki wieprzowe z piekarnika

12-12-2019

Polędwiczki wieprzowe to pyszne danie, które można przygotować na obiad lub kolację. Przyrządzenie takiej potrawy nie jest zbyt skomplikowane, a polędwiczki mogą zachwycić nawet najbardziej wymagających gości.

Przepis na polędwiczki wieprzowe z piekarnika

Polędwiczka wieprzowa to delikatny i bardzo kruchy produkt. Dodatki takie jak jesienne warzywa oraz pyszny sos sprawiają, że danie jest odpowiednie na chłodne miesiące. Rodzinny obiad w gronie bliskich to doskonały moment, aby przetestować polędwiczki wieprzowe z piekarnika i sprawdzić, czy potrawa będzie smakowała zaproszonym gościom. 

Polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku z warzywami: lista składników

Do przygotowania polędwiczki wieprzowej pieczonej w piekarniku potrzebujesz następujących składników:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • ½ kilograma ziemniaków,
  • 1 marchewka, 1 cebula i 1 pomidor (lub inne warzywa, w zależności od preferencji),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy: łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka przyprawy do ziemniaków (lub inne przyprawy).

Niektórzy decydują się na przygotowanie polędwiczek wieprzowych z pieczarkami lub kurkami. W takim wypadku warzywa wystarczy zastąpić grzybami – pozostała część przepisu pozostaje właściwie taka sama. Wybierając składniki, warto przede wszystkim zadbać o doskonałej jakości mięso. W końcu krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa to jeden z najważniejszych elementów tego dania. Duże znaczenie mają również świeże warzywa.

Przepis na polędwiczki wieprzowe z warzywami

Pierwszym krokiem do przyrządzenia polędwiczek wieprzowych z warzywami jest przygotowanie samego mięsa. Należy jednak robić to ostrożnie, ponieważ polędwiczka to produkt delikatny. Z tego powodu najlepiej upiec ją w całości i pokroić dopiero po wyjęciu z piekarnika. 

Przygotowanie potrawy:

  1. Mięso oczyść z białych błonek i posyp pieprzem i papryką słodką. Możesz także dodać inne przyprawy, nawet ostre, wiele zależy bowiem od preferencji smakowych gotującego. 
  2. Kolejnym krokiem jest wymieszanie oleju z sokiem z cytryny i przyprawami – w ten sposób stworzysz marynatę. 
  3. Następnie obierz ziemniaki, marchew, cebulę oraz pomidora i pokrój je w kostkę. W okresie jesiennym możesz również dodać dynię. 
  4. Przygotowane warzywa włóż do marynaty i dodaj posiekane ząbki czosnku. 
  5. Do naczynia żaroodpornego włóż polędwiczki oraz warzywa w marynacie. 
  6. Polędwiczki wieprzowe z warzywami piecz w piekarniku przez minimum godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas sprawdzając twardość poszczególnych składników. Pamiętaj, że aby przyspieszyć proces pieczenia możesz wcześniej obsmażyć polędwiczkę na patelni po dwie minuty z każdej strony.
  7. Po upieczeniu dania w naczyniu żaroodpornym, wyjmij je z piekarnika i odstaw je na kilka minut, aby mięso odpoczęło, a następnie pokrój polędwiczkę na plastry. 

W jakim piekarniku przygotować polędwiczki wieprzowe?

Decydując się na przygotowanie polędwiczek wieprzowych z warzywami z piekarnika, warto mieć na uwadze nie tylko jakość składników, lecz także rodzaj sprzętu AGD, który wykorzystamy. Szczególnie polecane są piekarniki parowe, które mają wiele przydatnych funkcji, takich jak:

  • BakingPro System®, czyli specjalna konstrukcja piekarnika, gwarantująca idealne i równomierne pieczenie oraz stabilną temperaturę w całej komorze piekarnika,
  • SoftSteam to funkcja, dzięki której nawet upieczenie chleba będzie… „bułką z masłem”,
  • równomierne pieczenie na każdym poziomie,
  • nagrzew w trzy minuty,
  • gotowe programy pieczenia.

Wybierając piekarnik, warto zastanowić się nad tym, które funkcje są szczególnie przydatne w domowej kuchni, ponieważ dobry sprzęt AGD jest kluczowym elementem w trakcie przygotowywania różnych potraw. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty