Polędwiczka wieprzowa to delikatny i bardzo kruchy produkt. Dodatki takie jak jesienne warzywa oraz pyszny sos sprawiają, że danie jest odpowiednie na chłodne miesiące. Rodzinny obiad w gronie bliskich to doskonały moment, aby przetestować polędwiczki wieprzowe z piekarnika i sprawdzić, czy potrawa będzie smakowała zaproszonym gościom.
Polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku z warzywami: lista składników
Do przygotowania polędwiczki wieprzowej pieczonej w piekarniku potrzebujesz następujących składników:
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- ½ kilograma ziemniaków,
- 1 marchewka, 1 cebula i 1 pomidor (lub inne warzywa, w zależności od preferencji),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- przyprawy: łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka przyprawy do ziemniaków (lub inne przyprawy).
Niektórzy decydują się na przygotowanie polędwiczek wieprzowych z pieczarkami lub kurkami. W takim wypadku warzywa wystarczy zastąpić grzybami – pozostała część przepisu pozostaje właściwie taka sama. Wybierając składniki, warto przede wszystkim zadbać o doskonałej jakości mięso. W końcu krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa to jeden z najważniejszych elementów tego dania. Duże znaczenie mają również świeże warzywa.
Przepis na polędwiczki wieprzowe z warzywami
Pierwszym krokiem do przyrządzenia polędwiczek wieprzowych z warzywami jest przygotowanie samego mięsa. Należy jednak robić to ostrożnie, ponieważ polędwiczka to produkt delikatny. Z tego powodu najlepiej upiec ją w całości i pokroić dopiero po wyjęciu z piekarnika.
Przygotowanie potrawy:
- Mięso oczyść z białych błonek i posyp pieprzem i papryką słodką. Możesz także dodać inne przyprawy, nawet ostre, wiele zależy bowiem od preferencji smakowych gotującego.
- Kolejnym krokiem jest wymieszanie oleju z sokiem z cytryny i przyprawami – w ten sposób stworzysz marynatę.
- Następnie obierz ziemniaki, marchew, cebulę oraz pomidora i pokrój je w kostkę. W okresie jesiennym możesz również dodać dynię.
- Przygotowane warzywa włóż do marynaty i dodaj posiekane ząbki czosnku.
- Do naczynia żaroodpornego włóż polędwiczki oraz warzywa w marynacie.
- Polędwiczki wieprzowe z warzywami piecz w piekarniku przez minimum godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas sprawdzając twardość poszczególnych składników. Pamiętaj, że aby przyspieszyć proces pieczenia możesz wcześniej obsmażyć polędwiczkę na patelni po dwie minuty z każdej strony.
- Po upieczeniu dania w naczyniu żaroodpornym, wyjmij je z piekarnika i odstaw je na kilka minut, aby mięso odpoczęło, a następnie pokrój polędwiczkę na plastry.
W jakim piekarniku przygotować polędwiczki wieprzowe?
Decydując się na przygotowanie polędwiczek wieprzowych z warzywami z piekarnika, warto mieć na uwadze nie tylko jakość składników, lecz także rodzaj sprzętu AGD, który wykorzystamy. Szczególnie polecane są piekarniki parowe, które mają wiele przydatnych funkcji, takich jak:
- BakingPro System®, czyli specjalna konstrukcja piekarnika, gwarantująca idealne i równomierne pieczenie oraz stabilną temperaturę w całej komorze piekarnika,
- SoftSteam to funkcja, dzięki której nawet upieczenie chleba będzie… „bułką z masłem”,
- równomierne pieczenie na każdym poziomie,
- nagrzew w trzy minuty,
- gotowe programy pieczenia.
Wybierając piekarnik, warto zastanowić się nad tym, które funkcje są szczególnie przydatne w domowej kuchni, ponieważ dobry sprzęt AGD jest kluczowym elementem w trakcie przygotowywania różnych potraw.