Przepis na pyszną domową pizzę

28-02-2020

Pizza to danie znane i lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Ta włoska potrawa podawana jest zarówno w barach, jak i restauracjach. Warto więc wiedzieć, jak przygotować domową pizzę samodzielnie, na przykład na spotkanie z przyjaciółmi.

Przepis na pyszną domową pizzę

Zdecydowanie najważniejszym sekretem prawdziwej włoskiej pizzy jest ciasto, a także domowy sos pomidorowy. Prawdopodobnie pierwsza pizza margherita została przygotowana już w XVII wieku we Włoszech, jednak wraz z rozpowszechnianiem się tej potrawy po Europie i reszcie świata wprowadzano wiele modyfikacji składu ciasta oraz dodawanych składników. Obecnie w restauracjach można zamówić przynajmniej kilkanaście rodzajów pizzy, które różnią się przede wszystkim pod względem wykorzystanych składników, rodzajów sosów oraz grubości ciasta. Jeśli jednak zdecydujesz się na przygotowanie pizzy w domu, możesz dowolnie eksperymentować z jej rozmiarem, kształtem czy kompozycją ulubionych składników.

Domowa pizza – składniki

Do przygotowania ciasta na domową pizzę potrzebujesz następujących składników:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 1 paczka suchych drożdży,
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Dodatkowo warto też samodzielnie zrobić domowy sos do pizzy, do którego potrzebujesz:

  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka oregano.

Bazą domowej pizzy są ciasto i sos. Jeśli chodzi o pozostałe składniki, to możesz je dowolnie dobierać, w zależności od własnych preferencji. Przykładowe dodatki to:

  • 300 g sera mozzarella,
  • 200 g szynki,
  • 200 g pieczarek,
  • 6 pomidorków koktajlowych.

Pamiętaj o tym, że do domowej pizzy możesz wykorzystać różne składniki, które masz w domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać paprykę, salami, bakłażana, cukinię czy rukolę. Najlepsza pizza domowa to taka, która smakuje domownikom lub gościom, dlatego warto zwrócić uwagę także na ich ulubione składniki.

Przepis na domową pizzę

Przepis na ciasto do domowej pizzy jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. W takim razie, zaczynamy!

  1. Przesiej mąkę do dużej miski.
  2. Dodaj oliwę z oliwek, suche drożdże, ciepłą wodę oraz po łyżeczce soli i pieprzu.
  3. Rozpocznij wyrabianie ciasta, czyli ugniataj masę rękami przez kilkanaście minut. Ciasto powinno być miękkie oraz gładkie w dotyku.
  4. Przykryj wyrobione ciasto czystą ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu na około 30 minut. Pamiętaj o tym, żeby nie nie otwierać okna.
  5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pomidory z puszki, a także przyprawy. Całość gotuj przez około 10 minut. Następnie możesz dodatkowo zmiksować sos blenderem, aby powstała kremowa i gęsta masa.
  6. Po przygotowaniu sosu pokrój składniki na pizzę.
  7. Nastaw piekarnik na 200°C z termoobiegiem.
  8. Wyjmij ciasto spod ściereczki i połóż je na stolnicy. Rozwałkuj je i przełóż do okrągłej formy na pizzę. Następnie rozsmaruj na cieście sos pomidorowy, po czym posyp pizzę serem mozzarella i rozłóż pozostałe składniki w równomierny sposób. Jeśli chcesz wykorzystać pomidorki koktajlowe lub rukolę, odłóż te składniki i nie dodawaj ich przed pieczeniem pizzy.
  9. Włóż formę z pizzą do piekarnika.
  10. Piecz pizzę przez około 8-12 minut, w zależności od grubości ciasta. Domowa pizza na grubym cieście musi spędzić w piekarniku nieco więcej czasu.
  11. Wyjmij pizzę z piekarnika. Dodaj pomidorki koktajlowe lub rukolę.
  12. Smacznego!

Pizza domowej roboty to świetna propozycja na rodzinny obiad lub kolację, a także na przyjęcie ze znajomymi. Przepis jest prosty, a listę składników, w zależności od własnych preferencji, można dowolnie modyfikować. Pamiętaj o tym, że możesz także przygotować pizzę „dwa smaki”, czyli na jednej połowie ciasta położyć na przykład paprykę, bakłażan i pieczarki, a na drugiej szynkę, boczek i cukinię.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty