Ryba po grecku to potrawa oparta na daniu greckim, chociaż sama nie jest znana w krajach śródziemnomorskich. W Grecji serwuje się rybę pieczoną na blaszce z sosem pomidorowym i podawanymi osobno warzywami. Dodatkowo Grecy duszą potrawę z białym winem i dodają do niej oliwki oraz miód. W Polsce przepis na rybę po grecku jest nieco inny, dopasowany do warunków klimatycznych oraz występowania warzyw sezonowych.
Ryba po grecku: lista składników
Do przygotowania ryby po grecku dla 4 osób potrzebujesz następujących produktów:
- 800 g filetów z dorsza (lub innej ryby),
- pół litra bulionu warzywnego,
- 3 cebule,
- 3 marchewki,
- 3 korzenie pietruszki,
- 200 ml koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, paprykę czerwoną w proszku, czosnek,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki mąki pszennej.
Do przygotowania ryby po grecku najczęściej wykorzystuje się warzywa korzeniowe, jednak można dodać paprykę zieloną lub czerwoną, a także inne ulubione składniki. Pamiętaj o tym, że najlepiej do podsmażenia oraz podduszenia ryby nadają się płyty grzejne indukcyjne i gazowe, ponieważ szybko się nagrzewają i pozwalają na regulowanie temperatury. Podobnie sprawa wygląda w przypadku ryby po żydowsku, a także innych przepisów wymagających powolnego smażenia i duszenia w warunkach kontrolowanych. W tradycyjnym przepisie na rybę po grecku wykorzystywane były filety z dorsza, mintaja lub flądry, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tę potrawę z innym gatunkiem ryby.
Ryba po grecku: przepis
Przepis na rybę po grecku jest dosyć prosty, dlatego nawet początkujący kucharze powinni sobie z nim poradzić. Pamiętaj o tym, że do dania potrzebna jest głęboka patelnia. Przygotowanie potrawy to zaledwie kilka kroków:
- Pokrój cebulę w piórka, a marchewkę oraz pietruszkę zetrzyj na tarce. Jeśli dodajesz też inne warzywa, pokrój je w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulę przez kilka minut.
- Dodaj do cebuli inne warzywa, a następnie dolej bulion i przyprawy. Gotuj przez 10 minut.
- Odlej część płynu z patelni do miseczki, a następnie wymieszaj go z koncentratem pomidorowym. Tak przygotowany sos dodaj do warzyw na patelni.
- Duś warzywa z sosem przez 15 minut, a w międzyczasie przygotuj rybę.
- Podziel filety na mniejsze kawałki, natrzyj je delikatnie solą i pieprzem.
- Obtocz rybę w mące, a następnie wyłóż na płytką patelnię i podsmaż przez kilka minut.
- Filety połóż na talerzu, dodaj warzywa z sosem.
Przygotowaną w ten sposób potrawę możesz podać zarówno bez okazji, jak i na święta. Niektórzy uważają, że ryba po grecku to najlepsza potrawa właśnie na Wigilię i wolą ją przyrządzić zamiast klasycznego karpia. Rzeczywiście, zaletę dania stanowi pyszny sos warzywny, a także brak ości. Warto pamiętać, że rybę po grecku można również przygotować bez panierki lub też zrobić tę potrawę w piekarniku – to wersja bardziej dietetyczna i z mniejszą ilością tłuszczów nasyconych. Pamiętaj o tym, że nie musisz trzymać się dokładnie przepisu na rybę po grecku – modyfikuj go, dodając inny rodzaj ryby, warzywa sezonowe, a także doprawiając danie zgodnie z własnymi upodobaniami. Warto wiedzieć, że ta potrawa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można wstawić rybę do lodówki i zjeść następnego dnia.