Przepis na pyszną rybę po grecku

07-01-2020

Ryba po grecku to polska potrawa serwowana zwykle w okresie świąt Bożego Narodzenia, a czasami także Wielkanocy. Danie to można podać na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Warto też zrobić sos do ryby, wykorzystując warzywa sezonowe zgodnie z własnymi upodobaniami.

Przepis na pyszną rybę po grecku

Ryba po grecku to potrawa oparta na daniu greckim, chociaż sama nie jest znana w krajach śródziemnomorskich. W Grecji serwuje się rybę pieczoną na blaszce z sosem pomidorowym i podawanymi osobno warzywami. Dodatkowo Grecy duszą potrawę z białym winem i dodają do niej oliwki oraz miód. W Polsce przepis na rybę po grecku jest nieco inny, dopasowany do warunków klimatycznych oraz występowania warzyw sezonowych. 

Ryba po grecku: lista składników

Do przygotowania ryby po grecku dla 4 osób potrzebujesz następujących produktów:

  • 800 g filetów z dorsza (lub innej ryby),
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • 3 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 200 ml koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, paprykę czerwoną w proszku, czosnek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki mąki pszennej. 

 

Do przygotowania ryby po grecku najczęściej wykorzystuje się warzywa korzeniowe, jednak można dodać paprykę zieloną lub czerwoną, a także inne ulubione składniki. Pamiętaj o tym, że najlepiej do podsmażenia oraz podduszenia ryby nadają się płyty grzejne indukcyjne i gazowe, ponieważ szybko się nagrzewają i pozwalają na regulowanie temperatury. Podobnie sprawa wygląda w przypadku ryby po żydowsku, a także innych przepisów wymagających powolnego smażenia i duszenia w warunkach kontrolowanych. W tradycyjnym przepisie na rybę po grecku wykorzystywane były filety z dorsza, mintaja lub flądry, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tę potrawę z innym gatunkiem ryby. 

Ryba po grecku: przepis

Przepis na rybę po grecku jest dosyć prosty, dlatego nawet początkujący kucharze powinni sobie z nim poradzić. Pamiętaj o tym, że do dania potrzebna jest głęboka patelnia. Przygotowanie potrawy to zaledwie kilka kroków:

  1. Pokrój cebulę w piórka, a marchewkę oraz pietruszkę zetrzyj na tarce. Jeśli dodajesz też inne warzywa, pokrój je w drobną kostkę. 
  2. Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulę przez kilka minut.
  3. Dodaj do cebuli inne warzywa, a następnie dolej bulion i przyprawy. Gotuj przez 10 minut.
  4. Odlej część płynu z patelni do miseczki, a następnie wymieszaj go z koncentratem pomidorowym. Tak przygotowany sos dodaj do warzyw na patelni. 
  5. Duś warzywa z sosem przez 15 minut, a w międzyczasie przygotuj rybę.
  6. Podziel filety na mniejsze kawałki, natrzyj je delikatnie solą i pieprzem.
  7. Obtocz rybę w mące, a następnie wyłóż na płytką patelnię i podsmaż przez kilka minut.
  8. Filety połóż na talerzu, dodaj warzywa z sosem. 

 

Przygotowaną w ten sposób potrawę możesz podać zarówno bez okazji, jak i na święta. Niektórzy uważają, że ryba po grecku to najlepsza potrawa właśnie na Wigilię i wolą ją przyrządzić zamiast klasycznego karpia. Rzeczywiście, zaletę dania stanowi pyszny sos warzywny, a także brak ości. Warto pamiętać, że rybę po grecku można również przygotować bez panierki lub też zrobić tę potrawę w piekarniku – to wersja bardziej dietetyczna i z mniejszą ilością tłuszczów nasyconych. Pamiętaj o tym, że nie musisz trzymać się dokładnie przepisu na rybę po grecku – modyfikuj go, dodając inny rodzaj ryby, warzywa sezonowe, a także doprawiając danie zgodnie z własnymi upodobaniami. Warto wiedzieć, że ta potrawa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można wstawić rybę do lodówki i zjeść następnego dnia. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty