Przepis na smaczne warzywa pod beszamelem

29-01-2020

Osoby, które codziennie przygotowują obiad dla siebie i swojej rodziny, mogą popaść w rutynę. Właśnie z tego powodu warto wprowadzać nowe przepisy i korzystać z ciekawych pomysłów. Jednym z nich są warzywa pod beszamelem.

Przepis na smaczne warzywa pod beszamelem

Beszamel to pyszny, kremowy sos, który wedle legendy został wymyślony na dworze francuskim Ludwika XIV. Bez względu na swoje faktyczne pochodzenie sos beszamelowy jest obecnie dodawany do różnych zapiekanek, makaronów oraz lasagne. 

Warzywa zapiekane pod beszamelem: lista składników 

Do przygotowania warzyw z sosem beszamelowym potrzebujesz następujących składników:

  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 buraki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 ml mleka,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma.

Potrawę przygotuj na kuchni wolnostojącej, korzystając zarówno z płyty grzejnej, jak i z piekarnika. 

Przepis na warzywa w sosie beszamelowym

Warzywa pod beszamelem mogą stanowić zarówno główne danie, jak i jeden z dodatków do obiadu. Pamiętaj o tym, że sos powinno się przygotować samodzielnie, ponieważ trudno jest znaleźć gotowy beszamel bez konserwantów i barwników. Przygotowanie potrawy:

  1. Ziemniaki, marchewkę i buraczki obierz, a następnie pokrój w plasterki.
  2. Ugotuj warzywa w taki sposób, aby były półtwarde.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. 
  4. Przygotuj sos beszamelowy – z mąki i masła zrób zasmażkę, a następnie dodaj mleko oraz przyprawy. Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje.
  5. Zdejmij beszamel z ognia i dobrze wymieszaj, a następnie wsyp trochę startego sera. 
  6. Wyłóż warzywa do naczynia żaroodpornego, zalej je sosem i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  7. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia możesz dodatkowo posypać całość startym żółtym serem. 

Takie danie doskonale sprawdzi się dla całej rodziny, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Nawet maluchy, które nie przepadają za warzywami, zasmakują w potrawie, ponieważ sos beszamelowy i ser zmieniają smak warzyw. Zapiekanka warzywna z beszamelem bywa również dodatkiem do mięsa, np. do indyka lub kurczaka, a także do ryby. Oczywiście warzywa pod beszamelem można podać na obiad lub na kolację. Taka potrawa na pewno urozmaici menu rodzinne i zrobi duże wrażenie na gościach. 

Z czym jeszcze podawać sos beszamelowy?

Sos beszamelowy można podawać nie tylko z warzywami, lecz także z innymi zapiekankami, np. makaronowymi. Niektórzy polewają beszamelem mięsa oraz cannelloni, a także dodają go do lasagne. Warto wiedzieć, że taki sos może być bazą do innych sosów, m.in. czosnkowego lub musztardowego. Podaje się go także na Święta Bożego Narodzenia do ryby lub na Wielkanoc do jajek. Sos beszamelowy najlepiej sprawdzi się jako:

  • dodatek do mięs i ryb, przy czym wtedy powinien mieć rzadszą konsystencję,
  • element zapiekanek warzywnych oraz makaronowych,
  • dodatek do jajek sadzonych oraz do purée ziemniaczanego.

We Francji beszamelem polewa się także kanapki z serem, szynką i innymi składnikami. Sosem beszamelowym można również polać sałatki warzywne. Na bazie tego sosu pieczone są suflety na słono, które robi się z beszamelu ze startym serem, żółtkami jaj i francuską musztardą. Taka masa jest przekładana do kokilki, a następnie zapiekana w piekarniku. Można więc uznać, że beszamel to doskonałe urozmaicenie wielu dań. Sos ten sprawdzi się zarówno jako baza do innych sosów, jak i składnik dań, a także element nadający smak niektórym potrawom. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty