Przepis na szakszukę, czyli tunezyjskie śniadanie

29-01-2020

Szakszuka (w oryginale shakshouka) jest potrawą znaną przede wszystkim w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej oraz egipskiej. Nazwę tego dania można przetłumaczyć na „bałagan na talerzu” i ma ono kojarzyć się z artystycznym nieładem.

Przepis na szakszukę, czyli tunezyjskie śniadanie

Szakszuka występuje w różnych formach, jednak w restauracjach najczęściej podawana jest na śniadanie. Samodzielnie można przygotować zarówno szakszukę ze szpinakiem, jak i z papryką oraz kiełbaską. Oryginalny przepis na tę potrawę opiera się przede wszystkim na jajkach oraz sosie pomidorowym. 

Szakszuka: lista potrzebnych składników

Do przygotowania szakszuki potrzebne są następujące składniki:

  • 4 duże jaja,
  • warzywa: 1 cebula, 1 papryka, 1 papryczka chili lub inne dodatki (wedle uznania),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • przyprawy: kminek, papryka słodka w proszku, pieprz,
  • 1 łyżka oliwy,
  • posiekana pietruszka do ozdoby.

Warto wiedzieć, że można także przygotować szakszukę z ciecierzycą albo bardziej kaloryczną wersję dania z różnymi serami, np. serem feta, żółtym, mozzarellą. Kluczowe znaczenie ma baza, czyli jajka oraz pomidory z przecierem, pozostałe dodatki można dobierać dowolnie. Do szakszuki przyda się także duża patelnia oraz płyta grzejna, np. płyta indukcyjna

Przepis na szakszukę (sposób przygotowania)

Przepis na to danie nie jest trudny, ponieważ szakszukę może przygotować nawet początkujący kucharz. Warto jednak pamiętać, że krojenie warzyw i doprawianie może zająć nieco czasu, dlatego na przyrządzanie tej potrawy z pomidorami i innymi dodatkami na śniadanie lepiej wybrać dzień wolny lub weekend. Jak zrobić szakszukę? Przepis jest następujący:

  1. Pokrój cebulę w kostkę, a następnie podsmaż ją na oliwie aż do zeszklenia.
  2. Do cebuli dodaj sprasowane ząbki czosnku, pokrojoną paprykę, papryczkę chili, a także inne pokrojone warzywa.
  3. Po minucie smażenia wyłóż na patelnię pomidory z puszki wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj przyprawy. 
  4. Gotuj sos przez około 5 minut lub dłużej, w zależności od jego stopnia rozwodnienia (powinien stać się gęsty).
  5. Zrób 4 wgłębienia w masie warzyw z sosem na patelni i wbij cztery jajka. 
  6. Smaż całość przez 10–15 minut, aż białka jajek się zetną.
  7. Posyp całość pietruszką. 
  8. Tak przygotowane danie podawaj z chlebem na śniadanie. 

Szakszuka w innych odsłonach

W Tunezji szakszuka zwykle podawana jest na śniadanie i podobnie dzieje się w polskich restauracjach, w których można zamówić tę potrawę zwykle w godzinach od ósmej do dwunastej. Warto jednak wiedzieć o tym, że szakszuka to także świetne danie na kolację, zwłaszcza w sytuacji, gdy pojawią się niespodziewani goście albo rodzina ma apetyt na pożywną i smaczną potrawę. Szakszuka występuje również w innych odsłonach, które przeznaczone są dla szczególnych grup osób. Do pierwszej grupy należą ci, którzy nie lubią pomidorów lub też mają uczulenie na te warzywa. W takiej sytuacji warto przygotować szakszukę z 2–3 ziemniaków, liści szpinaku, pora, jajek oraz przypraw. Można także zrobić sos jogurtowy lub czosnkowy i polać nim całe danie. Szakszukę przygotowuje się nawet w wersji wegańskiej – w takim przypadku trzeba zrezygnować z jajek. Powinno się dodać więcej warzyw oraz aromatycznych przypraw, aby danie nie zatraciło swojego smaku. Przykładowo, do potrawy można dodać paprykę, pomidory, cebulę, warzywa strączkowe, a także kaszę lub ciecierzycę. W ten sposób powstanie równie smaczna, choć pozbawiona jajek wersja szakszuki. Oczywiście oryginalny przepis nie uwzględnia wersji alternatywnych, jednak każde danie można dopasować do swoich potrzeb i preferencji smakowych. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty