Przepisy na pyszne ciasteczka świąteczne

17-02-2020

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez pysznych ciasteczek, pierniczków oraz innych słodkości. Przepisy na świąteczne ciasteczka nie są trudne, dlatego czynność tę można wykonać razem z dziećmi lub innymi domownikami i w ten sposób przyjemnie spędzić czas razem.

Przepisy na pyszne ciasteczka świąteczne

Według tradycji ciasteczka świąteczne zostały przygotowane po raz pierwszy w Szkocji, pierniczki natomiast jako pierwsi upiekli niemieccy cukiernicy. Obecnie przepisy na ciasteczka świąteczne znane są praktycznie na całym świecie, a w Polsce te smakowite słodkości są jednym z ważnych elementów Wigilii i kolejnych dni świąt. Czasami piernikami delektujemy się jeszcze na sylwestra i na Nowy Rok. 

Przepis na kruche ciasteczka świąteczne 

Lista składników:

  • 150 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej.

Przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe:

  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem. 
  2. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie dodaj tę mieszankę do masy stworzonej z masła i cukru.
  3. Ugnieć ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
  4. Nastaw piekarnik na 170 stopni.
  5. Rozwałkuj ciasto, a następnie wytnij foremkami różne kształty.
  6. Wyłóż ciasteczka na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut. 

Takie kruche ciasteczka możesz podać na koniec kolacji wigilijnej, po zupie, rybie oraz sałatce bożonarodzeniowej albo też pozwolić gościom na spożywanie słodkości dopiero po otwarciu prezentów. 

Przepis na pyszne ciasteczka świąteczne z nutą mandarynki

Lista składników:

  • 250 g mąki,
  • 150 g pokrojonego w kostkę masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • świeża skórka z 4 mandarynek,
  • łyżka cynamonu.

Sprawdzony przepis na ciasteczka świąteczne:

  1. Przesiej mąkę, dodaj do niej masło i posiekaj nożem. Masa powinna przypominać kruszonkę.
  2. Do tak powstałej masy dodaj pozostałe składniki i zagnieć je lub wymieszaj w mikserze.
  3. Uformuj kulę, owiń ciasto folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  4. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  5. Rozwałkuj ciasto, a następnie za pomocą foremek wytnij z niego różne kształty ciastek.
  6. Wyłóż ciasteczka na blachę i wstaw do piekarnika na około 12 minut.
  7. Tak przygotowane ciasteczka możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
  8. Ciastka możesz także przełożyć masą kajmakową lub czekoladą.

Przepis na świąteczne ciasteczka piernikowe

Lista składników:

  • 500 g mąki,
  • 200 g miodu,
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • łyżeczka cynamonu.

Przepis na świąteczne ciasteczka piernikowe:

  1. Rozpuść masło i miód w garnuszku.
  2. Przesiej mąkę przez sitko na stolnicę. Wymieszaj mąkę z pozostałymi suchymi produktami, czyli sodą oczyszczoną, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.
  3. Zrób dołek w masie i wbij do niego dwa jajka, a następnie dolej rozpuszczone masło z miodem.
  4. Wymieszaj całość, a następnie zagnieć.
  5. Rozwałkuj ciasto na placki, a następnie wytnij kształty za pomocą foremek.
  6. Ułóż pierniczki na blaszce i włóż na około 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  7. Pierniki możesz ozdobić lukrem lub masą, a także roztopioną czekoladą mleczną, która nada im pysznego, słodkiego posmaku. 

Przygotowując ciasteczka świąteczne, pamiętaj o różnych upodobaniach gości. Zdarza się, że ktoś z rodziny lub znajomych może spożywać tylko produkty bezglutenowe albo jest weganinem. Warto sprawdzić to kilka dni przed kolacją wigilijną, aby każdy z gości mógł skosztować smacznych potraw oraz wypieków. Przepisy na ciasteczka świąteczne są proste i nie wymagają wiele czasu, dlatego można je przygotować nawet dzień przed świętami. Lepiej jednak nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, czyli na Wigilię. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty