Przepisy świąteczne – na słodko i na słono

28-02-2020

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i rodzinny okres w roku, który wymaga sporo pracy i wiąże się z wieloma przygotowaniami. Właśnie dlatego już wcześniej warto zastanowić się nad różnymi potrawami i wydrukować sobie lub spisać przepisy świąteczne.

Przepisy świąteczne – na słodko i na słono

Przygotowując świąteczne potrawy na Wigilię i kolejne świąteczne dni, należy zastanowić się nie tylko nad konwencjonalnymi daniami, lecz także wziąć pod uwagę preferencje gości i bliskich. Coraz więcej rodzin decyduje się na połączenie tradycyjnych i nowoczesnych potraw, aby spełnić oczekiwania różnych osób. 

Przepisy świąteczne: ciasteczka i pierniczki

Świąteczne wypieki pojawiają się na naszych stołach właściwie przez cały okres Bożego Narodzenia, a także w sylwestra. Niektórzy decydują się na zakup gotowych ciast, inni z kolei chętnie przygotowują je samodzielnie. Jednym z doskonałych pomysłów na Wigilię są ciasteczka świąteczne, które można zrobić w bardzo prosty i szybki sposób. Do ciasteczek potrzebujesz następujących składników:

  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 500 g mąki krupczatki,
  • 250 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 jajka.

Przygotuj także foremki oraz wałek do ciasta. 

Dodatkowo możesz zetrzeć skórkę pomarańczy lub cytryny. Przygotowanie ciasteczek jest błyskawiczne i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych:

  1. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wsyp je do miski. Dodaj cukier (zwykły i waniliowy), masło i wbij jajka. Możesz także dodać skórkę z pomarańczy.
  2. Zagnieć ciasto, a następnie włóż je do lodówki na około 20 minut. 
  3. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. 
  4. Rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka za pomocą foremek. Jeśli nie masz ich w domu, możesz użyć szklanki, aby stworzyć okrągłe ciastka.
  5. Ułóż wykrojone kawałki na blaszce do pieczenia i wstaw je do piekarnika na 12 minut. Po upieczeniu posyp ciastka cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. 

Zamiast ciasteczek świątecznych możesz także przygotować pierniczki, bez których wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia. Do zrobienia pierników potrzebujesz następujących składników:

  • 80 g mąki,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 opakowanie cukru pudru,
  • 20 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • przyprawa do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao.

Przygotowanie pierniczków świątecznych:

  1. Rozpuść masło z miodem.
  2. Przesiej mąkę, a następnie wymieszaj ją z cukrem pudrem, sodą oczyszczoną, kakao oraz przyprawą do piernika. Jeśli chcesz, aby ciasteczka były bardziej czekoladowe, dodaj więcej kakao.
  3. Wbij jajka do suchych, wymieszanych składników, a następnie wlej masło z miodem. Wszystko wymieszaj i zagnieć w kulę.
  4. Ciasto rozwałkuj i wycinaj pierniczki za pomocą foremek. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  5. Ułóż pierniki na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 8 minut.

Smacznego!

Świąteczne potrawy na słono: pyszny łosoś i wigilijna sałatka

Pomysł na świąteczny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Możesz przygotować karpia, rybę po grecku lub sandacza. Świetnym pomysłem jest też podanie łososia – to ryba lubiana przez większość osób. Do przygotowania potrawy potrzebujesz tyle filetów, ile chcesz przygotować porcji, a także 100 g masła na każdy filet, szczyptę soli i pieprzu oraz cytrynę do smaku. Przygotowanie:

  1. Umyj filety z łososia i osusz je, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozpuść masło i podsmażaj rybę z każdej strony przez około minutę. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż podsmażonego łososia do naczynia żaroodpornego, piecz przez około 5–7 minut. Tutaj świetnie sprawdzi się piekarnik z funkcją FullSteam.
  4. Po upieczeniu ryba jest gotowa, wystarczy tylko przed podaniem skropić ją cytryną. 

Do łososia warto podać wigilijną sałatkę, np. tradycyjną, przygotowaną z ziemniaków, jajek, śledzi oraz majonezu. Możesz także postawić na bardziej dietetyczną wersję i pokroić marchewkę, jabłko, ogórki oraz jajka, a następnie połączyć je z sosem miodowo-musztardowym. Pamiętaj o tym, że potrawy świąteczne na Boże Narodzenie wcale nie muszą być skomplikowane lub wymagające. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty