Pyszne przepisy na pasztet wegetariański i wegański

29-01-2020

Pasztet wegetariański lub wegański jest bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnych, mięsnych. Takie danie zasmakuje nie tylko wegetarianom lub weganom, lecz także osobom, które chcą spróbować czegoś nowego lub zdecydowały się na post.

Pyszne przepisy na pasztet wegetariański i wegański

Zarówno wegetariański, jak i wegański pasztet może składać się z wielu różnych warzyw. Tak naprawdę największe znaczenie mają indywidualne preferencje i upodobania. Potrawy wegetariańskie stają się coraz bardziej popularne, dlatego przygotowanie takiego wegepasztetu może być świetnym pomysłem

Lista składników potrzebnych do pasztetu wegetariańskiego

Przygotowując pasztet wegetariański, należy kupić następujące składniki:

  • 500 g marchewki,
  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • szklanka soczewicy czerwonej (suchej),
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki),
  • cebula,
  • łyżka oliwy,
  • 600 ml bulionu,
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie: masło orzechowe,
  • przyprawy: starty imbir, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki kurkumy.

W wersji wegańskiej należy zrobić bulion samodzielnie, aby nie był on ugotowany na mięsie. Konieczna jest też rezygnacja z jajek, które należy zastąpić puree z kaszy jaglanej. Jeśli chodzi o sprzęt AGD potrzebny do przygotowania pasztetu, to przyda się piekarnik oraz mikser. Dobrze, aby piekarnik miał funkcję BakingPro System®, a także gotowe programy do pieczenia – w znacznym stopniu ułatwi to pracę w kuchni. 

Przepis na pasztet wegetariański z warzywami

  1. Rozpocznij od pokrojenia warzyw: cebuli i marchewki. Następnie przełóż cebulę na patelnię i podsmaż ją.
  2. Wlej bulion do garnka, dodaj do niego soczewicę i kaszę jaglaną, a także przyprawy (paprykę, imbir, kurkumę).
  3. Gotuj wszystkie składniki pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie sprawdź, czy soczewica i kasza jaglana stały się miękkie.
  4. Zmiksuj ciecierzycę z masłem orzechowym.
  5. Dodaj podsmażone warzywa z kaszą jaglaną i soczewicą do ciecierzycy, a następnie wszystko razem zmiksuj.
  6. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Masę przełóż do formy keksowej i piecz przez godzinę. Możesz wcześniej wyłożyć formę papierem do pieczenia.

Przepis na pasztet wegański 

Pasztety wegańskie są popularne i bardzo smaczne, a osoby, które nie spożywają mięsa, nabiału ani innych produktów odzwierzęcych, mogą w ten sposób dostarczyć swojemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Przygotuj samodzielnie wegański pasztet z soczewicy, fasoli lub cukinii. Przyrządzając takie danie, postępuj tak samo, jak w przypadku pasztetu wegetariańskiego, oczywiście z pominięciem jajek. To danie możesz także przygotować na Wigilię. Przepis na pasztet wegański:

  1. Posiekaj i podsmaż cebulę. Pokrój marchewkę w kostkę.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną. Dodatkowo możesz podprażyć słonecznik na patelni. 
  3. Przełóż warzywa, kaszę jaglaną i słonecznik do miski, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj. Przed rozpoczęciem procesu miksowania możesz dodać różne przyprawy, np. imbir, kurkumę i paprykę. 
  4. Nastaw piekarnik na 180 stopni. 
  5. Masę przełóż do formy keksowej, a następnie włóż do piekarnika. 
  6. Piecz pasztet przez około godzinę.

Przygotowanie pasztetu wegetariańskiego i wegańskiego jest dosyć podobne. W tym drugim przypadku konieczna jest jednak rezygnacja z jajek, a także bulionu mięsnego. Można oczywiście przygotować własny, bezmięsny bulion, ale przyrządzanie potrawy zajmie wtedy więcej czasu. Domowy pasztet przechowuje się w lodówce przez około 4–5 dni, nie należy też go mrozić. Takie danie jest świetne także do kanapek i wtedy podawane jest na zimno.

Podoba Ci się ten artykuł?

Produkty