Zarówno wegetariański, jak i wegański pasztet może składać się z wielu różnych warzyw. Tak naprawdę największe znaczenie mają indywidualne preferencje i upodobania. Potrawy wegetariańskie stają się coraz bardziej popularne, dlatego przygotowanie takiego wegepasztetu może być świetnym pomysłem.
Lista składników potrzebnych do pasztetu wegetariańskiego
Przygotowując pasztet wegetariański, należy kupić następujące składniki:
- 500 g marchewki,
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- szklanka soczewicy czerwonej (suchej),
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki),
- cebula,
- łyżka oliwy,
- 600 ml bulionu,
- 2 jajka,
- opcjonalnie: masło orzechowe,
- przyprawy: starty imbir, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki kurkumy.
W wersji wegańskiej należy zrobić bulion samodzielnie, aby nie był on ugotowany na mięsie. Konieczna jest też rezygnacja z jajek, które należy zastąpić puree z kaszy jaglanej. Jeśli chodzi o sprzęt AGD potrzebny do przygotowania pasztetu, to przyda się piekarnik oraz mikser. Dobrze, aby piekarnik miał funkcję BakingPro System®, a także gotowe programy do pieczenia – w znacznym stopniu ułatwi to pracę w kuchni.
Przepis na pasztet wegetariański z warzywami
- Rozpocznij od pokrojenia warzyw: cebuli i marchewki. Następnie przełóż cebulę na patelnię i podsmaż ją.
- Wlej bulion do garnka, dodaj do niego soczewicę i kaszę jaglaną, a także przyprawy (paprykę, imbir, kurkumę).
- Gotuj wszystkie składniki pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie sprawdź, czy soczewica i kasza jaglana stały się miękkie.
- Zmiksuj ciecierzycę z masłem orzechowym.
- Dodaj podsmażone warzywa z kaszą jaglaną i soczewicą do ciecierzycy, a następnie wszystko razem zmiksuj.
- Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Masę przełóż do formy keksowej i piecz przez godzinę. Możesz wcześniej wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Przepis na pasztet wegański
Pasztety wegańskie są popularne i bardzo smaczne, a osoby, które nie spożywają mięsa, nabiału ani innych produktów odzwierzęcych, mogą w ten sposób dostarczyć swojemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Przygotuj samodzielnie wegański pasztet z soczewicy, fasoli lub cukinii. Przyrządzając takie danie, postępuj tak samo, jak w przypadku pasztetu wegetariańskiego, oczywiście z pominięciem jajek. To danie możesz także przygotować na Wigilię. Przepis na pasztet wegański:
- Posiekaj i podsmaż cebulę. Pokrój marchewkę w kostkę.
- Ugotuj kaszę jaglaną. Dodatkowo możesz podprażyć słonecznik na patelni.
- Przełóż warzywa, kaszę jaglaną i słonecznik do miski, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj. Przed rozpoczęciem procesu miksowania możesz dodać różne przyprawy, np. imbir, kurkumę i paprykę.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Masę przełóż do formy keksowej, a następnie włóż do piekarnika.
- Piecz pasztet przez około godzinę.
Przygotowanie pasztetu wegetariańskiego i wegańskiego jest dosyć podobne. W tym drugim przypadku konieczna jest jednak rezygnacja z jajek, a także bulionu mięsnego. Można oczywiście przygotować własny, bezmięsny bulion, ale przyrządzanie potrawy zajmie wtedy więcej czasu. Domowy pasztet przechowuje się w lodówce przez około 4–5 dni, nie należy też go mrozić. Takie danie jest świetne także do kanapek i wtedy podawane jest na zimno.